Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Memur zammında 3 aylık enflasyon oranı netleşiyor! 2023 memur maaşları ne kadar, kaç TL artacak ve memur maaş farkı ne olacak? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşından itibaren asgari ücret, emekli ve memur maaşlarının ciddi şekilde yükseltileceğini açıklamıştı. 2022 yılı Temmuz ayından yüzde 7 toplu sözleşme zammı ile 41,69 oranında memur zammı uygulanırken en düşük memur maaşı da yükselmişti. Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 3 aylık oran netleşirken "3 aylık enflasyon farkı ile 2023 memur maaşı ne kadar, memur zammı yüzde kaç olacak?" araştırmaları hız kazandı. İşte, 2023 memur zammı ile memur maaşları hakkında merak edilenler...

        2

        3 AYLIK ZAM ORANI NETLEŞTİ!

        Temmuz ayında memur maaşlarına uygulanan %41,69'luk zammın üzerinden 3 ay geçti. Temmuz ayı enflasyonu %2,37, Ağustos ayı enflasyonu ise yüzde 1,46 olarak açıklandı. Eylül ayı enflasyon rakamları ise bir önceki aya göre 3,08 oranında gerçekleşti.

        3

        EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Eylül ayı enflasyon verileri 3 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 10:00'da açıklandı.

        TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık %83,45, aylık %3,08 oldu.

        Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %83,45, aylık %3,08 oldu

        TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %3,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre %52,40, bir önceki yılın aynı ayına göre %83,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,91 olarak gerçekleşti.

        4

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MEMUR ZAMMI AÇIKLAMASI

        "Küresel ekonomik krizin ülkemize olan etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan her kesimi rahatlatacak adımları attık, atmayı da sürdüreceğiz. Asgari ücret, memur ve emekli maaşına kadar tüm kısımların gelirlerini ciddi şekilde yılbaşından itibaren tekrar yükselterek enflasyonun refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız."

        5

        6 AYLIK ENFLASYON FARKI ETKİLİ

        Memurlara 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşmede belirlenen artış oranı doğrultusunda zam yapılıyor. Son zam ise Haziran ayına göre 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme oranı dikkate alınarak yapıldı.

        6

        YENİ ZAM OCAK AYINDA

        Bir sonraki memur zammı Ocak ayında yapılacak. Ocak ayındaki memur zammı 6 aylık enflasyon farkı Aralık ayında tespit edilen (Ocak ayı başında açıklanan) yıllık enflasyon artış oranından Aralık ayı yıllık enflasyon artış oranının çıkarılması sonucu belli olacak.

        7

        2023 MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

        Haziran ayında yapılan zam sonrasında; Temmuz ayının Haziran ayına göre ve Ağustos ayının Temmuz ayına göre enflasyon farkları toplandığında enflasyondaki 3,83 artış TÜİK tarafından tespit edilmiş oldu. Eylül ayı enflasyon oranı bie önceki aya göre 3,08 oranında artış gösterirken 3 aylık enflasyon oranı da netleşmiş oldu. 3 aylık enflasyona toplamı yüzde 7,06 oldu.

        8

        Kalan ayların bir önceki aylara göre enflasyon farklarının da toplanıp 7,06'ya eklenmesiyle 6 aylık enflasyon farkı belli olmuş olacak. Diğer 3 ayın enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte enflasyon farkı ortaya çıkacak.

        9

        EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI NE KADARA YÜKSELECEK?

        2022 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapıldı. Gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında gerçekleşmesi halinde memurların en az yüzde 15'lik zam alacağı tahmin ediliyor.

        10

        Yüzde 15 oranındaki enflasyon farkı ile en düşük emekli maaşının 6 bin 078 TL'den 6 bin 990 TL'ye yükselmesi bekleniyor. En düşük memur maaşının ise 9.105 TL'den 10 bin 470 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ