Müşterisine yüzde 300, çalışanlarına yüzde 40 zam
Müşterilerine yüzde 300'e varan oranlarda zamlar yapan operatörler gelir ve kârlarını enflasyonun üzerinde bir şekilde artırırken bu büyümeden çalışanlarını yeterince faydalandırmıyor. 2023'te yıllık enflasyon yüzde 64.7 olurken, çalışan sayısında önemli bir değişim yaşanmayan Türk Telekom ve Turkcell'in personel giderleri sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 41 yükseldi. Operatörler enflasyonun üzerindeki zamlarla müşterilerinin cebini yakarken, çalışanlarını da yetersiz zamlarla mağdur ettiler
ABONE OLTaahhütleri dolan aboneler yüzde 200-300 oranında zamlarla karşılaştığı için operatörlere tepki göstermeye devam ediyor. Sosyal medyada başlayan tepkiler son günlerde siyasetin de gündemine girdi.
Son olarak Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici yapılan fahiş zamlara tepki göstererek "GSM şirketlerine tekrar sesleniyorum: Çalışanlarınıza yüzde kaç zam verdiniz ki tarifelere yüzde 300 zam yapıyorsunuz... Yıl sonu enflasyon beklentisinin yaklaşık yüzde 40 olduğu yerde yüzde 200-300 zam ne demek! Bu keyfiliğe, bu haksızlığa, bu soyguna mutlaka "Dur!" denmelidir" ifadelerini kullandı.
Operatörler şu ana kadar vatandaş, basın ve siyasetçilerden gelen eleştirilere karşı sessiz kalmayı tercih ederken Destici'nin son 'maaş zammı' sorusuna da büyük ihtimalle cevap vermeyecekler.
Şirketlerde pozisyon ve çalışılan seneye göre yapılan maaş zamları farklılık gösterebiliyor. Ancak halka açık olan Türk Telekom ve Turkcell'deki açıklanan personel giderleri yapılan zamlara dair önemli bir fikir veriyor.
Yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi 2023 yılında Turkcell'in personel gideri yüzde 41, Türk Telekom'un personel gideri ise bir önceki yıla göre yüzde 46 yükseldi. 2023 sonunda enflasyon yüzde 64.77 olarak açıklanmıştı. Çalışanlara yapılan ödemelerdeki artış ise bu oranın çok altında kaldı. Bu tabloya göre operatörlerin çalışanlarının gelirleri geçen yıl enflasyon karşısında önemli bir erime yaşadı.