Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Pegasus böyle savruldu, hisseler sert düştü - Haberler - Borsa Haberleri

        Pegasus Havayolları hisseleri, dün İzmir - İstanbul seferini yapan uçağın iniş sonrası pistten çıkması ve üç kişinin hayatını kaybetmesi sonrası sert düşüşte.

        Borsa İstanbul'da işlem gören Pegasus hisseleri ilk işlemlerde yüzde 6.56 düşüşle açıldıktan sonra saat seans başında yüzde 4.8 kayıpla 71.2 liradan işlem görüyor. Düşük maliyetli hava yolu şirketi olarak hizmet veren Pegasus hisseleri son 1 yıla bakıldığında ise yüzde 240 artıda. Piyasa değeri ise 7.3 milyar lira civarında.

        KAR MARJI VE YAN GELİRLERDE REKOR

        2019 yılı faaliyet raporunu mart ayında açıklayacak olan şirketinüçüncü çeyrek verilerine göre net kârı, faaliyet kârındaki artışla birlikte ilk 9 ayda yüzde yüzde 37 arttı. Pegasus, faiz ve vergi öncesi kâr marjını da rekor düzeyde yükseltti ve 5.5 puan artışla yüzde 36.2'ye taşıdı.

        Şirketin ilk 9 aydaki geliri, yolcusu yüzde düşmesine rağmen yüzde 16 artışla 1 milyar 344 milyon euro seviyesine ulaştı. Yolcu başına gelir de yüzde 20 artışla 50 Euro'dan60 Euro'yaçıktı.

        Düşük maliyetli hava yolu şirketi olarak ikramları ücretli veren ve bagaj ağırlığına göre bilet politikası belirleyen Pegasus Havayolları'nın misafir başı yan gelirleri de rekor kırdı ve yüzde 33 artışla 11.5 euro seviyesinden 15.3 Euro'yatırmandı. Pegasus'un gelirlerinin yüzde 23'ünü söz konusu yan gelirler oluşturuyor.

        TASARRUF UYGULAMALARI ÇOK KONUŞULMUŞTU

        Mehmet Nane'nin 2016 yılından beri CEO koltuğunda oturduğu Pegasus Havayolları geçmişte ilginç tasarruf önlemleriyle gündem olmuştu.

        Pegasus'un en ses getiren uygulamalarından biri 2011 yılında iş başvurularını 15 TL ücretle almasıydı.

        REKLAM

        2012 yılında çelik frenleri daha hafif olan karbon frenlerle değiştiren Pegasus uçaklarda saat başına 50 dolar tasarruf ederek yılda 7 milyon dolarlık masraftan kurtulmuştu. 2017 yılında ise bir başka uygulamayla kokpitte kağıt kullanımını kaldıran Pegasus, tablete dönerek 11 milyon euro tasarruf ettiğini açıklamıştı.

        Pegasus'un yüzde 62,92'si Ali Sabancı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ESAS Holding'e ait. Sabancı'nın yüzde 0,86 da şahsi payı bulunuyor. Şirketin yüzde 34,53'ü ise Borsa İstanbul'da işlem görüyor.Pegasus Havayollarının filosunda 47'si Boeing, toplam 83 uçak bulunuyor. 2024 yıl sonunda ise yeni uçak alımlarıyla birlikte filonun 108 adede ulaşması planlanıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ