Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Periscope'a erişim engeli, Periscope kapanıyor mu, Twitter canlı yayını duracak mı? - Teknoloji Haberleri

        Sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın sahibi olduğu “Periscope” uygulaması Türkiye’deki bir şirketle isim benzerliği çıktığı için daha önce adını değiştirmek zorunda kalmıştı. Canlı video paylaşım uygulaması Periscope’a Türkiye’de faaliyet gösteren “Periskop” adlı şirketin açtığı isim hakkı davasında, geçtiğimiz yıl Nisan ayındaki ihtiyati tedbir uygulanması yönündeki kararın ardından gelen son karar ile “periscopeco” adındaki Twitter hesabı ve www.periscope.tv websitelerine Türkiye’den erişimin engellenmesine hükmedildi.

        Periscope, Türkiye’de ismini “Scope” olarak değiştirmiş ve erişimin engellendiği Periscope, Google Play üzerinde yer alan Android uygulaması ile App Store’da yer alan iOS uygulamalarının isimleri “Scope” olarak değiştirmişti. Bu değişikliğin sonucu olarak bugün varılan nihai kararın Twitter’ın canlı yayın platformunu etkilemeyecek.

        PERISCOPE DURACAK, SCOPE DEVAM EDECEK

        Daha önce yapılan isim değişikliği sonrasında Scope ismiyle yola devam eden uygulamanın Türkiye’ye özel olarak açtığı pscp.tv sitesi periscope.tv adresinin yerine, Scope uygılaması ise Periscope uygulamasının yerini alıyor. Bu açıdan bakıldığında uygulamanın Türkiye’de çalışmaması veya erişime engellenmesi söz konusu değil.

        REKLAM

        Davalılar arasında yer alan Periscope’un sahibi olan Twitter’ın yanı sıra uygulama mağazalarında yer verdikleri Apple ve Google’ın da yer aldığı davada, davacı olan Periskop şirketinin Türk Patent Enstitüsü’nde tescilli markasına ilişkin kullanımın sonlandırılması kararı verildi.

        "PERISCOPE DİYE BİZİ ARIYORLAR"

        Periscope markasının Türkiye’de sahibi Periskop İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri Ltd. Şti’nin temsilcisi Gökhan Selamet daha önce Habertürk’e yaptığı açıklamada Periscope yetkililerine ulaşmak isteyenlerin isim benzerliği sebebiyle kendilerine ulaştığını belirtmiş ve 2010 yılında Patent Enstitüsü’ne başvurarak aldıkları isim hakkı ve süreçle ilgili şunları söylemişti:

        “Dijital ajans hizmeti veren firmamız patent enstitüsüne başvurulup isim hakkı tescil ettirilerek 2010 yılında kuruldu. Periscope isimli şirketin Türkiye’ye gelmesi sonrası, 2015 yılında isim hakkı davamızı açtık. Sürecin takipçiyiz”.

        100 MİLYON DOLARLIK FİKRİN İLHAM KAYNAĞI TÜRKİYE

        Periscope’un Türkiye’yle ilgili hikayesi marka ihlaliyle başlamadı. İran asıllı Kayvon Beykpour Türkiye’ye seyahati sırasında başlayan Gezi Olayları’nda, olayların kaynağından anında haber alabilmenin önemini fark ederek uygulamayı geliştirmeye karar vermiş. Aldığı 1,5 milyon dolarlık yatırımla 2015’te yola çıkan uygulamanın kısa sürede popülaritesi arttı.

        Aynı işleve sahip olan Meerkat uygulamasına rağmen Periscope uygulamasını 100 milyon dolara satın alan Twitter, servise olan ilginin bir anda patlamasına neden oldu. 2016’da kapanan Meerkat’ın ardından Twitter’la birlikte adeta rakipsiz kalan Periscope cep telefonundan canlı yayın yapmanın en kolay yöntemlerinden birini güçlü bir sosyal ağın desteğiyle sunuyordu.

        DAVA 2015 YILINDA AÇILMIŞTI

        Davanın açıldığı 2015 yılının sonunda 10 milyon kullanıcısı olan Periscope’un en çok kullanıldığı alanlar arasında spor müsabakalarının statlardan ve hatta yayınlanan ekranlardan çekerek paylaşılması geliyordu. Bu durum, uygulamayı yayın haklarının ihlaline yol açtığı gerekçesiyle tartışılır hale getirdi.

        Bugün baktığımızda Periscope’un -ya da ülkemizde değişen adıyla Scope’un- canlı yayın işlevini sosyal medya devlerinin hepsi hayata geçirdiği için tek adres olmaktan çıktı. Bunun yanı sıra Twitter’ın Türkiye’de servise erişimde sıkıntı olmaması için hayata geçirdiği alternatif erişim yolları ve uygulama isimlerinin doğru bir hamle olduğunu görüyoruz.

        AHMET MEHMET DURSUN!

        Ülkemizde isim hakları kullanımına dair yaşanan problemlerin ilki Periscope değil. Daha önce dünyanın en önemli iki işlemci üreticisinden biri olan AMD – Advanced Micro Devices şirketi de global-lokal isim hakkı meselesine takılmıştı.

        Yaklaşık 20 yıl önce AMD ve Türkiye Distribütörü isim hakkı nedeniyle Mecidiyeköy’de PC toplayan bir şirket olan A.M.D. – Ahmet Mehmet Dursun şirketi tarafından dava edilmiş ve mahkemede “Bugün işlemci üretmiyor oluşumuz, gelecekte üretmeyeceğimiz anlamına gelmez” diyerek müthiş bir vizyona karşı yenik düşmüştü.

        Türkiye’de adeta kaçak gibi çalışmak zorunda kalan AMD’nin sorunu yıllar sonra güç-bela çözülmüştü. Ahmet Mehmet Dursun şirketi ise ardında büyük soru işaretleri bırakarak kapanmıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ