Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir?

        Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Yıldız Uyar, bebeklerde göbek kordonunun doğumdan en az 3 dakika sonra kesilmesi gerektiğini, bu durumun bebeği anemiden, enfeksiyonlardan ve kanamalardan koruyacağını söyledi.

        Doç. Dr. Uyar, doğumdan hemen sonraki evrenin bebek açısından önemli olduğunu, göbek kordonunun en az 3 dakika sonra kesilmesi gerektiğini savundu.

        GÖBEK BAĞI BEBEK DOĞAR DOĞMAZ KESİLİRSE...

        Halen dünya genelinde göbek bağını bebek doğar doğmaz kesmek gibi bir anlayışın hakim olduğuna dikkati çeken Uyar, yapılan son araştırmaların bunun çok tartışmalı olduğunu gösterdiğini belirtti.

        Göbek kordonunun kesilmesi için belli bir zaman geçmesi ve biraz beklenmesi gerektiği yönündeki görüşlerin son dönemde ağırlık kazanmaya başladığını aktaran Uyar, şunları kaydetti:

        "Plasentanın doğumdan sonra birinci dakika ile beşinci dakikada ayrılması arasında birtakım farklılıklar olduğu bilimsel olarak gösterildi. Doğru zamanlama konusunda, göbek kordonundaki atım durana kadar beklenmesi gerektiği yönünde görüş hakim. Çünkü bebek doğduktan sonra plasentadan bebeğe göbek kordonu aracılığıyla kan geçişi söz konusu oluyor. Buna 'plasental transfüzyon' diyoruz."

        Plasentadaki kanın bebeğin sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Uyar, bu kanın bebeğe gitmesinin bebeklerde özellikle anemiden korunma ve bebek gelişimi açısından önemli olduğuna, kan akımının geçmediği durumlarda bebeklerin kan düzeylerinin ve demir depolarının azaldığının tespit edildiğine dikkati çekti.

        BEYİN GELİŞİMİNİ DE ETKİLİYOR

        Özellikle göbek kordonundaki atım durana kadar bekleyip göbek kordonunu kesmenin aneminin önlenmesi açısından da oldukça önemli olduğunu dile getiren Uyar, şöyle konuştu:

        "Sadece anemi değil, aynı zamanda bebeğin beyin gelişimi açısından da önemlidir. Özellikle doğumdan sonraki 6 ayda yapılan bazı çalışmalarda demir azlığının beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediğine dair veriler var. Ayrıca enfeksiyon ve kanama riski ile özellikle kalp odacıkları içerisinde ya da beyinde kanama riskini azalttığı şeklinde de veriler söz konusu. Plasentanın geç kesilmesiyle bebeğe geçen kök hücre miktarının arttığı ve bunun da gerek enfeksiyonlara gerekse kanamalara karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor."

        Doç. Dr. Uyar, erken doğum gibi özel durumlarda ise göbek kordonunun acilen kesilip çocuk hekimine teslim edilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğini belirterek, sezaryen doğumda ise bebeğin doğum sonrası annenin göğsüne yatırıldığını, bir süre beklendikten sonra göbek kordonunun kesildiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ