Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Doktor balıklar" yoğun mesaiye hazırlanıyor

        Sivas'ın Kangal ilçesinde "doktor balıklar'' olarak adlandırılan balıklarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olan kaplıcaya, Rusya'nın da arasında olduğu çok sayıda ülkeden sedef hastaları yoğun ilgi gösteriyor.

        Sivas'a 98, Kangal ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki balıklı kaplıca, yurt içi ve yurt dışından sedef hastaları başta olmak üzere şifa arayan çok sayıda kişi tarafından tercih ediliyor.

        Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek, deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Romatizma, kırık ve çıkık ile sinir, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği ifade ediliyor.

        "BEYAZ TENLİ KİŞİLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR"

        Talasso ve Kür Merkezleri Derneği Başkan Yardımcısı Fuat Ünsal, son günlerde Rusya ile karşılıklı olumlu mesajlaşmaların Rus turistlerin harekete geçmesini sağladığına dikkati çeken Ünsal, "Rezervasyon konusunda yoğunluk yaşıyoruz. Çok güzel bir ortam olacağını ve yaz sezonunun canlı geçeceğini düşünüyorum" dedi.

        Ünsal, dünyanın her ülkesinden rezervasyon yapıldığını ancak beyaz tenli insanlarda sedef hastalığının daha çok olması nedeniyle Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Norveç ve Danimarka'dan daha çok kişinin kaplıcaya geldiğini aktardı.

        Balıklı Kaplıcanın Sivas'a gelen turistlerin çoğunluğunu ağırladığını belirten Ünsal, şunları kaydetti:

        "Sezonun ilk günlerinde rezervasyon konusunda sıkıntı yaşanacak gibi gözüküyordu ama son günlerde Rusya ile üst düzeyde olumlu olan diyaloglar bizi de olumlu yönde etkiliyor. Türkiye'nin her tarafında çok güzel bir turizm sezonu geçireceğimizi düşünüyorum. Biz her konuda birbirimize lazım olan ülkeleriz. İnşallah son günlerde olan olumsuz bazı olayların da devletimizin gücüyle kapanıp sezonumuzun çok canlı geçeceğini düşünüyorum. Türkiye gibi su cenneti olan ikinci bir ülke yoktur, 3 bin sıcak su kaynağı, kaplıcaları olan bir ülke yoktur. Kaplıca dünyanın en önemli kaplıcası. Sedef ve egzama hastalıklarında yan etkisi olmayan tedavi sadece balıklı kaplıcada. Sedef hastaları doğal tedaviyi çok önemsedikleri için son yıllarda popülaritesini çok artırmakta. Onun için Balıklı Kaplıcanın son yılların en iyi dönemini yaşayacağını düşünüyorum."

        RUS LUIBOV KOLINA HASTALIĞINA ÇAREYİ SİVAS'TA BULDU

        Rusya'dan kaplıcaya gelerek tedavi olan 55 yaşındaki Luibov Kolina ise 13 yıldır sedef hastası olduğunu belirtti.

        Dünyanın birçok yerinde tedavi olmayı denediğini ancak olumlu sonuç alamadığını dile getiren Kolina, "2010'dan beri Kangal Balıklı Kaplıcası'na geliyorum. Her yıl hastalığım daha iyiye gidiyor" diye konuştu.

        Balıklı kaplıcaya gelmeden önce sedef hastalığının vücudunun bütün bölgesinde bulunduğunu anlatan Kolina, şimdi ise hastalığın sadece bacak bölgelerinde kaldığını ve Sivas'a gelmeye devam edeceğini söyledi.

        Sedef hastası Oliver Rainez Siegfried ise 12 yıldır tedavi için Almanya'dan Kangal Balıklı Kaplıcası'na geldiğini anlatarak, tedavisinin olumlu geçtiğini dile getirdi.

        1999 YILINDAN BERİ BALIKLI KAPLICA'YA GELİYOR

        Widmer Friedrich 35 yıldır sedef hastası olduğunu ve 1999 yılından beri İsviçre'den Balıklı Kaplıca'ya geldiğini aktardı. Sigara ve alkol kullanımı nedeniyle hastalığın tekrarladığını anlatan Friedrich, "Hastalığımız iyileşiyor ancak bazen tedavi sürecine uymuyoruz" dedi.

        Pınar Karlı ise 7 yıldır sedef hastası olduğunu her yıl Balıklı Kaplıca'ya gelerek tedavi olduğunu ifade ederek,, "Tedavi sürecimde daha iyi oldum. Herkes buraya gelsin ve tedavisini görsün. Burası dünyada eşi benzeri olmayan bir yer" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ