Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika... 'Kadına şiddete karşı elektronik kelepçe uygulansın!' - Haberler

        Şiddet gören kadınların ya da şiddet görme ihtimali olan kadınların neler yapması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, “Erkek cinsi bu kadar vahşi, bu kadar saldırgan, bu kadar cani midir? Bana göre değildir. Ama bunu artık temizlemesi gereken de erkekler. Biz kadınlar tabi ki üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz ama erkeklerinde artık bunun bilincine varmaları gerekiyor. Kendilerini potansiyel suçlu konumundan çıkarıp bir birey, bir vatandaş, bir baba, bir sevgili, bir evlat konumuna getirmeleri gerekiyor. Erkeklere çok büyük görev düşüyor" dedi.

        NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR?

        Eroğlu, “Şiddet gördünüz veya şiddet görme ihtimaliniz var ya da birisi tarafından çok ısrarlı bir şekilde takip ediliyorsunuz, tehdit ediliyorsunuz; en yakın gidebileceğiniz nokta, kaymakam veya vali olabilir, karakol olabilir, adliye olabilir. Adliyeler birimler var. Oraya müracaat ettiğinizde sizi yönlendiriyorlar. Türkiye'nin neresindeyseniz, baroya ulaşabilirsiniz. Baroların danışma hizmetleri var. Şiddet konusunda mali duruma da bakmıyoruz. Maddi gücünüz olsa bile baroya müracaat ettiğinizde size hemen bir avukat veriliyor ve hemen bir koruma kararı alınabiliyor. Lütfen bu adımı atmaktan korkmasınlar. Ondan sonra da eğer isterse boşanma davası açabiliyor ya da ayrılık davası açabiliyor. İlk etapta şiddet konusunda bu müracaatı yaptığında kadına ne yapması gerektiği anlatılacak ve yönlendirilecektir. Korkmasınlar, şiddete uğramaktan daha vahim hiçbir şey olamaz" şeklinde konuştu.

        REKLAM

        KADIN SIĞINMA EVLERİ

        Sığınma evlerinin gizli ve korunaklı tutulması gerektiğini ifade eden Şükran Eroğlu, “Bizde her nasılsa oralar tespit ediliyor. Bunu bazen içeriden birileriyle yapabiliyorlar, bazen çevrede sığınma evinin bulunduğu mahalledekilerle yapabiliyorlar. Ama bir şekilde bulabiliyorlar. Şu anda sığınma evlerinin sayısı o kadar yetersiz ki; bütün Türkiye'de 138 tane sığınma evi var. Belediyelerin sığınma evi açması lazım. Kadınları yerleştirecek sığınma evi bulamıyoruz. Kapasiteleri dolu, şartları uygun değil. Çok dolu olduğu için orada yaşamak da çok zor" dedi.

        “MAĞDUR BİR KERE DAHA MAĞDUR"

        Mağdur kadının sığınma evine kapatılarak bir kez daha mağdur edildiğinedikkat çeken Eroğlu, bunun yerine şiddete meyilli olan, şiddet uygulayan ya da fail bir suç işlemiş erkeği ya da aile bireyini ıslah etme yoluna gidilmesi gerektiğini söyledi.

        KİMLİK DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN

        Avukat Eroğlu, şiddet gören kadınların kimlik değiştirmelerinin mümkün olduğunu belirterek, “Kimlik değiştirebilir ama bu gerçekten uzun ve biraz ağır bir işlem. Çünkü kimliğinizi değiştirdiğinizde artık geçmişinizle olan her şeyi kapatmanız gerekiyor, çocuklarınız da dahil olmak üzere. Hiçbir şekilde ailenizle, çevrenizle hiçbir ilişki kurmamanız gerekiyor ki o kimlik gizli tutulabilsin. Bunu yapan kadınlar var. Ama genel olarak kadınlar bunu istemiyorlar. Çünkü ona destek olabilecek tek kurum kendi ailesi veya çevresi. Ondan da koptuğunda tamamen yalnız kalmaktan ve o yalnızlık dolayısıyla sıkıntı yaşamaktan korkuyorlar. Ama bu kadını daha özgür, rahat, iş imkanı sağlanarak, çocuklarına imkan sağlanarak yapılırsa eminim kadınlar bunu daha rahat tercih edecekler" dedi.

        REKLAM

        ŞİDDETE KARŞI ELEKTRONİK KELEPÇE

        Eroğlu, şiddet gösteren erkeklerle ilgili olarak elektronik kelepçe uygulamasının bulunduğuna belirterek, caydırıcı olan bu uygulamanın hakimler tarafından yeterince kullanılmadığını ifade etti. Elektronik kelepçe takılan erkeğin takip edildiği için kadına yaklaşamadığını ifade eden Eroğlu, "Bunun mutlaka çok geniş ve fazla sayıda uygulanmalı. Mesela İstanbul'da bugüne kadar sadece 6 tane uygulandı ve hakimler bu kararı çok zor veriyor" açıklamasında bulundu.

        “2018 YILINDA 440 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

        Eroğlu, kadına şiddetin rakamları ile ilgili olarak ürkütücü rakamları da paylaştı. Sadece 2018 yılında 440 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Eroğlu, son bir ayda 40'ın üzerindekadının yine erkek şiddetine kurban gittiğini açıkladı.

        KADINLAR ANLATTI:

        "BİZ SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ, İÇİMİZDE YAŞIYORUZ"

        Hatun Ayaz: “Kadının sığınacak bir yeri yok. Devletin buna el atması şart. Bu seneye kadar bekledik. Biz sesimizi duyuramıyoruz, içimizde yaşıyoruz. Psikiyatriye gidip tedavi görüyoruz. Geçim sıkıntısı bir taraftan, eşinden çekiyorsun, içkisinden alkolünden, şu anda özgürüm eşimden boşandım. Ekmek bulamadım aç yattım"

        Zarife Yalçınkaya: "Son zamanlarda kadın şiddet çok arttı. Devlet büyüklerimizin bir an önce bunlara dur demesi gerekiyor. Çünkü çok kadınlarımız katlediliyor. Kadınlarımızın katledilmesini istemiyoruz. Kadınlar seslerini duyuramıyorlar. Ben kendim şiddet görmedim ama gören arkadaşlarımız var. Tabii ki üzülüyoruz. Ayrılmak isteyen arkadaşlarımız var. Ayrılanlar sürekli rahatsız ediliyorlar, tehdit ediliyorlar. Şiddet gören kadın kendini kadın koruma derneklerine başvurabilir. Savcılığa başvurabilir. Şikayette bulunabilir. Kendi hakkını koruması için, sesini yükseltmesi gerekiyor. En başta susmaması gerekiyor. Ülkemiz şikayet konusunda çok zayıf, kadınlarımız o kadar korkutulmuş ki, çevreden aile baskısından dolayı seslerini duyuramıyorlar"

        Sezen Yalçın:"Bu insanın zihniyetiyle alakalı bir şey, ben şiddet gördüğüm zaman hiçbir yere başvurmam aynı şiddeti kendimde uygularım. Yaşadığım gördüğüm bir şey, şiddet gören kadın karakola gitse de bir şey olmuyor. Yakınım şiddet gördü karakola gitti, polis eve geldi. Sonuç hiç değişmedi. Kadınlar adam gibi adamlarla evlenmeli. Türkiye şartlarında kadınlar zavallı, okumuyoruz, mesleğimiz yok, erkeğe bağımlıyız. Önce kadının güçlü olması lazım" dedi. Revinay Güvenç de “Kadınların ekonomik bağımsızlığı olması gerekiyor, o olmadığı için erkeğe bağımlı, o yüzden susuyor. Şiddet gören kadın bence en yakın komşusuna, sonra ailesine ve polise söylemesi lazım. Ama bizim kadınlarımız korkuyor. Kadınlar hem bilinçlendirilmiyor. Hem de kanunlarımız kadınları korumuyor maalesef"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ