Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika haberi! Bakan Pakdemirli'den flaş ekmek açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, NTV canlı yayınında sorularını yanıtladı. Ekmek satışında tüketicinin doğrudan temasını sınırlandırdıklarını belirten Pakdemirli, ''Ekmek artık sadece market ve fırınlarda satılacak'' dedi. İşte Bakan Pakdemirli'nin konuşmasından satır başları;

        - "Türkiye 18 milyar dolar ihracat yapan bir ülke. Kendi kendine yeten bir ülke. Birçok ülke önce can, sonra canan hesabıyla gidecek. Sosyal izolasyon toplumlara yansımış durumda. Ülkeler balık almıyor, domateste fazlamız var. Balıkta fazlamız var. Türkiye'nin gıda tedariğiyle ilgili problemi yok.

        'ÇİFTÇİMİZİN TARLAYA ULAŞIMI İLE İLGİLİ BİR PROBLEM OLMAYACAK'

        - Çiftçimiz üretime devam etsin, devlet ne gerekiyorsa onların yanında. Çiftçiler tarlasına rahatça gitsin bunun genelgesi de yayınlandı.

        'GEREKİRSE ALIM GARANTİSİ VERECEĞİZ'

        - Çiftçiye gerekirse alım garantisi vereceğiz. Ürününüzü ekin, tarlada kalmaz.

        REKLAM

        - Ekmek satışında tüketicinin doğrudan temasını sınırlandırdık. Ekmek artık sadece market ve fırınlarda satılacak.

        -TMO'nun ihtiyaç stokları normalin üstünde.

        'BUGÜN İTİBARIYLA ET VE SÜT KURUMUNUN DEPOLARI AĞZINA KADAR ET DOLU'

        - Etin fiyatıyla birileri oynamaya kalkarsa gereğini yaparız. Gerekirse et ithalatı yaparız.

        - İçme suyu ile ilgili barajlarımız bu yıl yüzde 56 oranında dolu. Barajların doluluk oranı şu an yeterli. Su her zaman önemli. Hijyene dikkat edelim ama çeşmeyi açıp suyu da boşa akıtmayalım. Suyumuz kıymetli iktisatlı gidelim.

        - Alışverişlerde kolonya satışı yüzde bin artmış. Etil alkolü Türkiye üretir. Kolonya ve dezenfektanda 5 aylık stok var, üretim konusunda sıkıntı yok.

        - 500 kooperatif market hedefi projesinde 250 milyon liralık bir yatırım var. Burada amaç kaliteli ürünleri vatandaşa sunabilmek.

        - İnsanlar tabii ki sokağa çıkacaklar. Ama bu işi ciddiyete almamız lazım. Mangal keyfimiz de olmayıversin. Sosyal mesafeye dikkat edilmezse katı kurallar koyabiliriz.

        - Üreticiye destek ödemeleri yarın başlayacak. Acil durumlarda hep çiftçilerimizin yanında olduk."

        16 MART 2020 TARİHİNDE BAKANLIK EKMEK SATIŞ USUL VE ESASLARINI BELİRLEYEN GENELGE YAYINLAMIŞTI

        Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü imzasıyla koronavirüs nedeniyle 16 Mart'ta yayınladığı genelge ile pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yasaklamıştı

        İşte Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı o genelge;

        İlgi yazımız ile ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerlerine yönelik resmi kontrollerin sıklaştırılması, özellikle ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ilgili mevzuat hükümlerini taşıyıp taşımadığına bakılması hususunda İl Müdürlüklerimiz teminatlandırılmış idi.

        Ancak Çin'in Wuhan eyaletinde başlayan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirus (Covid 19) salgınının devam ettiği süre içerisinde, bazı tüketicilerin belirlenen hijyen kurallarına uymamasının halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği değerlendirilmiştir.

        Bu nedenle, halkımızın sağlığını korumak ve salginin yayılmasını azaltmak amacıyla, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 26 nci maddesinin 5 inci fıkrası gereğince bazı tedbirler alınması uygun görülmüştür. Bu kapsamda:

        Piyasaya arz edilen, ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenecektir. Ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa sunulabilecektir.

        1- Hazır ambalajlı olarak

        2- Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri gıda ile temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esasli bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır.

        3- Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebilecektir.

        Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yapılmayacaktır.

        KORONAVİRÜS SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ