Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Kıbrıs açıklarında facia!

        KKTC Karpaz açıklarında en az 150 mülteciyi taşıyan gemi battı.KKTC'nin Yeni Erenköy açıklarında 150 civarında mülteciyi taşıyan teknenin battığı bildirildi.İlk belirlemelere göre 19 mültecinin cansız bedenin ulaşılırken, 25 kişinin kaybolduğu belirtildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Taşucu arasındaki uluslararası sularda batan tekneden kurtarılan 102 göçmen Mersin'in Silifke ilçesine getirildi.batan mülteci gemisinden kurtarılan 102 kişi Silifke Seka Limanı'na getirildi.

        Gemide Suriye'deki iç savaştan kaçan en az 150 mültecinin olduğu ifade ediliyor.

        Ayrıca hayatını kaybeden 18 kişinin cenazesi de Sahil Güvenlik botlarıyla limana getirildi.

        KKTC açıklarında mültecileri taşıyan teknenin batması sonucu 19 kişinin öldüğü, 101 kişinin kurtarıldığı, 30 civarında kişinin kaybolduğu bildirildi.

        YENİ ERENKÖY AÇIKLARINDA BATTI

        Edinilen bilgiye göre, KKTC'nin Karpuz Yarımadası Yeni Erenköy sahili açıklarında, uluslararası sularda Suriyeli mültecileri taşıyan tekne battı. Türkiye ve KKTC''den ekiplerin müdahale ettiği tekneden 103 kişi sağ olarak kurtarılırken, 18 mültecinin cesedine ulaşıldı. Kurtarılan mültecilerden durumu ağır olan 1 kişi helikopter ile Kıbrıs'a götürülürken, diğer yaralı 102 kişi ise Silifke Seka Limanı'na getirildi.

        Geminin Yenierenköy sahiline 16 mil deniz uzaklığında sabah erken saatlerinde alabora olduğu bildirildi. Gemide Suriye'deki iç savaştan kaçan en az 150 mültecinin olduğu ifade ediliyor. Türkiye ve KKTC sahil güvenlik gemilerinin kurtarma çalışmalarına bir helikopter de katıldı. Bölgedeki ticari gemiler de arama- kurtarma çalışmalarına katıldı. Denizden kurtarılan mülteciler, bölgeden geçen ticari gemilere alınırken, batan teknede kaç mültecinin bulunduğu kesin olarak bilinmiyor.

        LİMANDA MİNİ HASTANE OLUŞTURULDU

        Yaralıları taşıyan gemiler saat 20.00'da Seka Limanı'na yanaştı. Güvenli bir şekilde gemiden indirilen 102 yaralı mülteci, limanda kurulan mini hastanede ilk kontrolden geçirildi. Ayrıca mültecilerin sıcak yemek, içecek içmeleri içinde çadırlar kuruldu. Hayatını kaybeden 18 mülteci için 6 savcı ile 6 doktor görev yaptı. Cesetler ilk otopsinin ardından Adana Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Durumu biraz ağır olan yaralılar ise çevre hastanelere ambulanslarla gönderildi.

        İNSANLIK DRAMI

        KKTC Başbakanı Tufan Erhürmansosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni Erenköy açıklarında yine insanlık dramı. Ulaşılamayan kayıplar var. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çok üzgünüz" ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıs açıklarında yeni bir facia daha yaşandı. Türkiye ile KKTC yaşanan faciaya müdahale ediyor. Kurtarılan mültecilerin yanında, ölümler de oldu. Akdeniz,mülteci mezarlığı olmaktan çıkarılmalı. Bizler mültecilerle ilgili olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Bir mülteci bize getirildi, ona en iyi şekilde bakılacak" dedi.

        TSK ise, "Kıbrıs açıklarında batan mülteci teknesiyle ilgili kurtarma çalışmalarına Akdeniz Kalkanı Harekâtında görevli TCG BARBAROS fırkateyni ve fırkateynde yer alan bir helikopter tarafından da destek verilmektedir." açıklamasında bulundu.

        Yapılan arama- kurtarma çalışmalarıylailgili açıklama yapan KKTC Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, şu ana kadar 19 kişininin cesedine ulaşıldığını belirterek, "105 kişicanlı olarak kurtarıldı. Kurtarılanlardan 1'i ağır yaralı. Türkiye ve KKTC sahil güvenlik ekipleri olaya müdahale etti. Çalışmalar sürüyor. Kayıp kişileri denizdearama çalışmaları sürüyor" dedi.

        Kurtarılanların sağlık durumu ağır olanların dışındakinin Türkiye'ye götürüleceği bildirildi.

        Öte yandan bölgedeki hava şartlarının olumsuz olmadığı bildirilirkten, teknenin neden battığı araştırılıyor.İlk gelen bilgilere göre, geminin motor kabininin su alması nedeniyle battığı yönünde.

        SAHİL GÜVENLİKTEN AÇIKLAMA

        Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada ise şu bilgiler verildi:

        "18 Temmuz 2018 tarihinde saat 05.37'de, 150 kişilik bir göçmen grubu tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin yaklaşık 30 kilometre açıklarında bulundukları bildirilerek yardım talep edilmesi üzerine derhal 1 Sahil Güvenlik Helikopteri, 1 Sahil Güvenlik Korveti ve 4 Sahil Güvenlik botu olay mevkiine sevk edilmiştir. Sahil Güvenlik unsurlarının intikali esnasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordine kurulmuş ve NAVTEX yayını yapılarak olay mahallinde bulunan tüm ticari gemilere acil yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede bulunan Panama bayraklı ASPIRI isimli ticari gemi tarafından, göçmenlerin Mersin ili Silifke ilçesi İncekum sahilinden yaklaşık 20-25 deniz mili güneydoğusunda oldukları saat 10.34´te tespit edilerek Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilmiştir. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları (1 Sahil Güvenlik Helikopteri, 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 1 Sahil Güvenlik Korveti ve 4 Sahil Güvenlik Botu) ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı 1 Helikopter, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı 4 Sahil Güvenlik Gemisi ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı 1 helikopterin ve Emniyet Genel Müdürlüğüne ait 1 uçağın iştirakiyle müştereken devam eden arama kurtarma faaliyetinde hâlihazırda toplam 103 düzensiz göçmen sağ olarak kurtarılmış, 19 düzensiz göçmenin ise cansız bedenine ulaşılmıştır. Hayati tehlikesi olan 1 düzensiz göçmen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı helikopteri ile Girne´ye intikal ettirilmiştir. Kayıp olduğu değerlendirilen 25 kişi için arama kurtarma faaliyetine halen devam edilmektedir."

        REKLAM
        Harita
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ