Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Tekerlekli sandalyeden Real Madrid'e: Ferland Mendy - Futbol Haberleri
        1

        Ferland Mendy bu gece Şampiyonlar Ligi'nde yarı final maçında sahada olacak. Bundan 2 yıl kadar önce 48 milyon Euro'ya transfer edilen Fransız futbolcu bundan 10 yıl önce ise tekerlekli sandalye kullanıyordu. Doktorlar, ağır bir sakatlık geçiren ve uzun süre tedavi gören başarılı sol beke 'Bir daha futbol oynayamazsın' diyordu. Aradan geçen sürede dünyanın en iyi sol beklerinden birine dönüştü!

        2

        Mendy'nin çocukluğu sıradan geçerken gençliği ise hastanelerde başladı. 14 yaşındayken kalçasından ameliyat oldu. Hastanede kaldı, alçılarla yaşadı diğer tüm tedavi süreciyle birlikte... Her şey yolunda gitse bile bundan sonra önünde rehabilitasyon vardı. 14 yaşında olsa da çok uzun bir süresini fizyoterapi ve dinlenmeyle geçireceğinin farkındaydı.

        3

        TEDAVİ SÜRECİ KABUS GİBİ BAŞLADI

        Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Doktorların beklentilerinin tersine Mendy'nin iyileşme süreci kötüye gitti. Üç ay boyunca tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı. Doktorlar, kalçasının enfekte olduğunu fark etti teşhisi koydu: Mendy'nin septik artriti vardı. Tedavi edilmezse eklemlerinde kalıcı hasar kalabilirdi. İyileşme sürecinde de öncekinin aksine karamsar bir tablo çizdiler.

        4

        "DOKTORLAR AMPUTASYONDAN BAHSEDİYORDU!"

        "Doktorlar bir daha asla futbol oynayamayacağımı söylüyordu" diyordu Mendy, UEFA'nın internet sitesine verdiği röportajda. "Hatta o noktadayken ampütasyonu bile konuşuyorlardı!" Korkulan olmadı ve Mendy'nin iyileşme süreci bu kez olumlu ilerledi.

        5

        Tekerlekli sandalyeden kurtuldu ancak kasları zayıflamıştı, yürümekte bile zorlanıyordu. Eski enerjisi yoktu ve dengesini de kaybetmişti. Üç yıl önce babasını kaybettiği için zorluklarla savaşmaya alışmıştı ancak bu bambaşka bir sınavdı...

        6

        Geçirdiği operasyon Mendy'nin PSG'deki geleceğini de doğrudan etkiledi. 9 yaşında girdiği kulübüne geri döndüğünde akranlarıyla boy ölçüşemiyordu. Ondaki potansiyeli sabırla bekleyen PSG, 17 yaşında ise yollarını ayırma kararı aldı. Mendy ülkenin köklü kulüplerinden birinden ayrıldıktan sonra her şeye yeniden başlamayı kafasına koydu.

        7

        PARIS SAINT-GERMAIN'DEN AMATÖR KULÜBE

        Paris kenar bölgelerinden birindeki FC Mantois 78 adındaki amatör kulüple anlaştı. Fransa'nın altıncı seviyedeki liginde mücadele edecekti. "Artık dünya aynı değildi" diyordu o günleri anlatırken Mendy France Football'a.

        8

        Ancak daha sonra dört profesyonel kulüpten davet geldi. 18 yaşına bastığında Fransa'nın en eski kulüplerinden biri olan Le Havre'ın gençlerin gelişimine yaptığı katkıdan etkilendi ve profesyonel sözleşmeye imza attı. Artık yeni bir mücadelenin içerisindeydi.

        9

        Potansiyeline rağmen kulübün onunla ilgili kararları çelişkiliydi. Mendy'nin yeteneklerine tam olarak ikna olabilmiş değillerdi. 2015-16'da Le Havre'ın teknik direktörlüğüne gelen Bob Bradley, Mendy'yle ilgili kendisine verilen bilgilerin çelişkili olduğunu söylüyor.

        10

        YETENEK VAR AMA MOTİVASYON...

        "Antrenörlere Mendy'yi sorduğumda onun hakkında harika şeyler duymadım" diyor Bradley, Athletic'e. "Yeteneğiyle ilgili konuşmuyorlardı ama motivasyonunu sorguluyorlardı. İyi bir çocuk ya da iyi bir profesyonel olduğundan şüphe ediyorlardı ama sonradan gördüm ki hiçbiri onunla oturup doğru dürüst konuşmamıştı"

        11

        DÖNÜM NOKTASI: BRADLEY'LE TOPLANTI

        Bradley, Mendy'yle bir görüşme ayarladı. Fransız futbolcu, toplantının başlarında çekingendi, bir süre sonra ise açıldı. Bradley'ye tekerlekli sandalye, babasının ölümü, amatör kümeye kadar düşmesinden bahsetti. "Onu anlamaya başladım" diyor Bradley. "Keskin bir tanı vardı. Herkese tam olarak güvendiğinden emin değilim. İşler iyi gitmediğinde insanlar ters biri olduğunu düşünürdü ama sadece bir çocuktu"

        12

        TEMİZ BİR SAYFA

        Bradley, Mendy'ye kulüpte artık temiz bir sayfa açtığını söyledi. Mendy altı ay kadar sonra A Takıma girecekti. Performansı o kadar yükselecekti ki Bradley, as sol bek Jerome Mombris'in serbest kalmasına karar verecekti. Bradley bu hissinde haklı çıktı. 2016-17 sezonunda Mendy, Ligue 2'nin en iyi oyuncularından biri haline geldi. Sezon boyunca Atletico Madrid, Everton, Bordeaux gibi kulüpler onu takip etmeye başladı.

        13

        "KALÇA PROBLEMİ OLMASAYDI BU KADAR GECİKMEZDİ"

        Bradley, Mendy'yle yaptıkları ilk sohbetin üzerinden 5,5 yıl kadar geçtikten sonra Mendy'nin dünyanın en iyi sol beklerinden birine dönüşmesine şaşırmış görünmüyor. "Onun potansiyelini biliyordum" diyor Bradley. "Allah vergisi bir fiziği var, güçlü ve sol ayağı da oldukça iyi. Ona önünde çok büyük bir kariyer olduğunu söylemiştim. Kalça problemi yaşamış olmasaydı her şey bu zamana kalmazdı"

        14

        LYON'U DA LE HAVRE'DA OLDUĞU GİBİ GENÇLERE GÜVENİ NEDENİYLE TERCİH ETTİ

        Mendy, Le Havre tercihinde olduğu gibi Lyon'da da gençlere verilen önemi görerek onu tercih etti. "Aklıma gelen ilk şey hızı ve patlayıcılığı" diyor Mendy'nin Lyon'da iki sezon boyunca teknik direktörlüğünü yapan Bruno Genesio.

        15

        "İvmelenmesi de inanılmazdı. Atlet olmasına rağmen tekniği de iyiydi ve sağ ayağını da kullanabiliyordu. Ki bu, sol ayaklı oyuncular arasında nadir görülen bir şeydir. Gelecek vadeden biriydi, bunlara bakmıştık"

        16

        DİKKAT: BAZEN SİNİR BOZUCU OLABİLİR!

        "Hayat dolu biriydi" diyor Genesio Mendy'yi anlatmaya devam ederken. "Çocukken yaşadığı zorluklarla ilgili de olabilir. Çok çalışkan biriydi ama aynı zamanda ilgisiz tavrını da koruyordu" Bu da sahaya yansıyordu.

        17

        Hatta çoğu taraftarın yüreklerini ağza getiren hareketler yapıyordu. Çoğu savunmacının risk almayacağı durumlarda o sanki sokakta top oynuyormuş gibi rahat hareket ediyor, riskli tercihlere başvuruyordu.

        18

        "RİSK ALMAZSANIZ DOĞALLIĞI KAYBEDERSİNİZ"

        Mendy'nin menajeri ona "Bek oyuncularının Kylian Mbappe'si" demişti. Bu Mendy için yapay bir şey değil, kendiliğinden geliyor. Eleştirilere yanıt verirken "Oynama tarzım, hayata bakışımı yansıtıyor" diyordu France Football'a verdiği röportajda, muhtemelen bir omuz silkmeyle. "Risk almazsanız bu doğal olmaz ve rakibiniz ne yapacağınızın farkındadır"

        19

        DÜNYANIN ZİRVESİNE HAZIRLIK

        Mendy'yi bugün izleseniz onu savunmada yaptığı işlerle tanırsınız. Hızı, patlayıcılığı, kuvveti ona bire birlerde her zaman avantaj sağlamıştı ama bugünkü Mendy'ye dönüşmesi de Lyon'da oldu. "Oyununun taktiksel açıdan gelişmesi için çok çalıştık" diyor Genesio. "Pozisyon alması, kademe anlayışı, farklı formasyonları öğrenmesi... Kulüpte geçirdiği sürede muazzam bir ilerleme kaydetti. Şimdi ona bakın, Real Madrid'de daha da odaklanmış durumda. Her geçen gün daha da iyi bir futbolcuya dönüşüyor"

        20

        "BİR ANTRENÖR İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN!"

        Mendy, birçok Real Madrid taraftarı açısından istikrar kelimesiyle bağdaşıyor. Marcelo saha içinde o kadar özgür ruhlu ki, Lyon taraftarının saçlarını beyazlatan Mendy, Real Madrid'de 'güvenli' tercih olarak anılıyor. Ancak Marcelo'yla girdiği rekabet onu sürekli daha iyi yapıyor. Sonuçta Brezilyalı futbolcu da yıllardır dünyanın zirvesinde kalan birisi. "Her zaman çok çalışır" diyor Genesio Mendy için. "İyi bir dinleyicidir. Anlattıklarınızı hemen kapar. Antrenörler için ideal bir futbolcu!"

        21

        GENESIO GİBİ ZIDANE DA ONA BAYILIYOR!

        Genesio'nun abarttığını düşünenler yanılıyor. Bunu da Zinedine Zidane'ın tavrından anlıyoruz. Fransız teknik direktör, Mendy'nin transferini istediğinde onu Juventus ve birçok Premier Lig devinin elinden kaptı adeta. Bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Mendy'yi Madrid'e gelmeye ikna etti. Sergio Ramos'un, solunda Mendy oynadığında kendini daha iyi hissettiği söyleniyor. Real Madrid'in Şampiyonlar Ligi'ndeki son iki rakibi Atalanta ve Liverpool'a sorun, 'Mendy Fırtınası' konuşmak bile istemeyeceklerdir!

        22

        MENDY FIRTINASI, DEVLER LİGİ'NDE DE ESİYOR!

        Son 16 turundaki ilk Atalanta maçında Mendy'nin savunma arkasına attığı koşu rakip savunmanın dengesini öyle bozmuştu ki Freuler onu indirerek takımını 10 kişi bıraktı. 0-0 giden maçta turun kapısını aralayan golü da yine Mendy ceza sahası dışından attı. Liverpool'un 3-1 yenildiği maçta da Mendy'nin bindirmeleri, belki de dünyanın en iyi sağ beki olan Trent Alexander-Arnold'ın kafasını karıştırdı!

        23

        KARİYERİNİN EN ÖNEMLİ MAÇI

        Mendy'nin kariyerinin en önemli maçı geldi. İlk karşılaşmayı kaçırdığı için mutlaka ekstra motivasyonu olacak onun kayıtsızlığını biraz yukarılarda anlatmıştık! Avrupa futbolunun zirvesine biraz uzun ve dikenli yollardan gelse de buraya ait hissetmemek için hiçbir nedeni yok.

        24

        "Her zaman yukarı seviyelere çıkabileceğini düşünüyordum. Bunu da Real Madrid'le yaptı" diyor Genesio. "O etrafındakilerin seviyesine çıkan bir oyuncu. Şimdi dünyanın en iyi oyuncularıyla top koşturuyor ve o seviyeye yükseliyor!"

        25

        "KAYBETTİĞİM ZAMANI TELAFİ ETMEK ZORUNDAYIM"

        Bir futbolcunun 25 yaşından sonra dünyanın en iyileri arasına girmesi herkesin kafasına yatmayabilir. Ama Mendy öyle düşünmüyor. "Kariyerimin kolay olmadığının farkındayım" diyordu Mendy, France Football'a. "Zorluklarla boğuştum ancak bu karakterimde vardı. Hep böyleydim. Kaybettiğim zamanı telafi etmek zorundayım"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ