Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Türkler senede 4138 GB mobil internet alabiliyor - Teknoloji Haberleri

        Dünya genelinde 207 ülke ve özerk bölgenin internet hızları ve ücretlerini karşılaştıran Cable.co.uk'inverilerine göre Türk kullanıcılar ortalama 1 GB'lik mobil internet için 2.25 dolar ödüyor. Türkiye bu bakımıdankarşılaştırılan bölgeler içinde mobil internetin en ucuz olduğu 47. ülke oluyor. 1 GB mobil internetin 0.26 dolar olduğu Hindistan en ucuz ülke konumunda bulunurken, Hindistan'ı 0.27 dolarla Kırgızistan, 0.29 dolarla Kazakistan, 0.51 dolarla Ukrayna ve 0.56 dolarla Ruanda takip ediyor. Dünya genelinde 1 GB mobil internetin ortalama ücreti ise 8.5 dolar.

        Dünya genelindeki mobil veri ücretlerini haritada gezerek görebilirsiniz:

        Harita

        KOMŞUDA ATEŞ PAHASI

        Dünyada 1 GB'lık mobil internet için ortalama en yüksek ücreti Zimbabveliler ödüyor. Ortalama ücretin 75.2 dolar olduğu Zimbabve'yi, 65.8 dolarla Ekvator Ginesi, 37.9 dolarla Cibuti, 37.7 dolarla Bermuda ve yine 32.7 dolarla Yunanistan takip ediyor. Cable.co.ukortalama ücretlerin yanında ülkelerdeki en pahalı ve en ucuz paketlerin bilgisini de yayımlıyor. Söz konusu ücretleri ağırlıklı olarak tercih edilen internet hızı belirliyor. Buna göre dünyada 1 GB internet için en pahalı paket 253.4 dolarla Samoa'da sunuluyor. Bu ülkede 1 GB mobil internet için ortalama 30.1 dolar ödeniyor.

        REKLAM

        ÜST SINIR 15.8 DOLAR

        En pahalı paket sıralamasında Samoa'yı 143.7 dolarla Cayman Adaları, 138.5 dolarla Zimbabve, 114.8 dolarla Norveç ve 114.8 dolarla Ekvator Ginesitakip ediyor. Dünyada 1 GB mobil internet için sunulan en ucuz paket ise Hindistan'da bulunuyor. Hintliler0.02 dolara 1GB mobil internet kullanabiliyor. En ucuz paket sıralamasında Hindistan'ı 0.04 dolarla Ruanda, 0.05 dolarla Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 0.06 dolarla Kuveyt ve yine 0.06 dolarla Vietnam takip ediyor. Türkiye'de ise 1 GB için en çok 15.8 dolar en az ise 0.58 dolar ödeniyor. Cable.co.uk'inaçıklamasına göre söz konusu rakamlar Türkiye'de operatörlerin sunduğu 56 farklı planın incelenmesiyle elde edildi.

        Ülkelerin kişi başıgeliri ve bu gelirle söz konusu ülkelerde ne kadar mobil internet alınabildiği bilgilerine aşağıdaki haritada gezerek ulaşabilirsiniz:

        Harita

        EN ÇOK MONAKOLULAR ALABİLİYOR

        Tabii bu veriler tek başına bir ülkede mobil internetin ne kadar pahalı veya ucuz olduğunu anlamamıza tek başına yardımcı olmuyor. Bir fiyat karşılaştırması için ülkelerin gelir düzeyini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ülkelerdeki yıllık kişi başı geliri ortalama 1 GB mobil internet ücretine oranladığımızda Türkiye en çok mobil internet alınabilen 52. ülke (Yukarıdaki listeden farklı olarak GSYH verisine uyumlu bir şekilde özerk bölgeler çıkarıldıktan sonra) oluyor.Yani alım gücüne göre ayarlandığında Türkiye mobil internetin en ucuz olduğu 52. ülke. Yıllık kişi başı gelirin 9.311 dolar olduğu ülkemizde bu parayla 4.138 GB mobil internet alınabiliyor. 1 saat film izlemenin ortalama 1 GB internet yediği düşünüldüğünde bu Türklerin yılda 4138 saat film izleyecek kadar mobil internet alabildiği anlamına geliyor. Bu hesaba göre Monakolular senede 137.790 GB mobil internet alabiliyor. Ülkede kişi başı gelirin yıllık 166.726 dolar gibi yüksek bir seviyede bulunması buna karşılık ortalama 1 GB mobil internetin 1.21 dolar olması Monako'yu 'ucuz mobil internet' listesinin zirvesine yerleştiriyor.

        AFRİKA'DA ÜCRETLER ALIM GÜCÜNE GÖRE YÜKSEK

        Monako alım gücüne göre internet fiyatı hesabında diğer tüm ülkelere fark atıyor. Monako'yu bu sıralamada Danimarka takip ediyor. Yıllık ortalama geliri 65.596 dolar olan Danimarkalılar bu parayla senede 48.232 GB mobil internet satın alabiliyor. Bu ülkeleri 26.238 GB ile İsrail, 43.069 GB ile Finlandiya ve 27.401 GB ile Avusturya takip ediyor. Kişi başıgelirin 2.147 dolar olduğu Zimbabve'de ise bu parayla ortalama 29 GB mobil internet alınabiliyor. Zimbabve ortalama gelirle en az mobil internet alınabilen ülke. Veriler Afrika'da genel olarak mobil internetin alım gücüne göre çok pahalı olduğunu ortaya koyuyor. Zimbabve'den sonra kişi başı gelirle en az mobil internet alınabilen ülkeler 31'er GB ile Mozambik ve Çad olarak sıralanıyor. Yıllık ortalama gelirle Benin'de 43, Cibuti'de ise 54 GB mobil internet alınıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ