Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yapılan bir araştırma gözlük takmanın insanlar üzerindeki vurucu etkisini anlatıyor
        1

        Gözlük takan birini gördüğümüzde ister istemez onun daha zeki olduğuna dair bir fikre kapılıyoruz. Çoğu insanın sahip olduğu bu algının kaynağı tam olarak bilinmiyor ancak yine de büyük bir çoğunluğun aynı şeyi düşündüğü bir gerçek.

        2

        Bu algı gözlük takan insanların yalnızca "daha zeki olmaları" ile ilgili değil. Yapılan bir araştırma; gözlük takmanın siyasi sonuçları bile etkileyebileceğini gösteriyor.

        Research Gate'de yayınlanan ve 4 araştırmacı tarafından 2018 yılında yayınlanan deneyde; siyasi başarı ve gözlük arasındaki ilişki değerlendirildi.

        3

        Denekler, gözlük takan ve takmayan adaylar arasında bir tercih yaptı ve çoğunluk; gözlük takan adayları tercih etti. Bu sonuç çalışmada şöyle geçiyor: "Gözlük takmak, algılanan yeterliliği açıkça artırıyor. Bununla birlikte gözlük, siyasetçilerin seçim başarısını da artırıyor."

        4

        Çalışmada geçen ilginç bir detay daha var; araştırmacılar, liberal görüşü savunan insanların gözlük takan siyasetçilere daha fazla yakın hissettiğini ancak muhafazakar olanların ise gözlükten daha az etkilendiğini belirtiyor.

        5

        Çalışmada vurgulanan diğer bir nokta; bu araştırmanın sadece Batılı kesimle yapıldığı çünkü görünüşe göre; gözlüğe olan bakış açısı kültüre göre değişiyor.

        6

        Amerika'da gözlük takmak çok yaygınken, Hindistan'da bu oran çok daha az. Bu nedenle, Hintli bir politikacı gözlük taktığında bunun zekâ yerine zayıflık olarak algılanması daha kolaydır.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ