Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Düzce'de sokmayan arıya yoğun talep

        Düzce'de faaliyet gösteren arıcılar, sokmayan iyi huylu türleri ve az sayıyla çok bal üreten özellikleriyle dünyada ünlenen Yığılca ana arısı taleplerine yetişemiyor.

        Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, yaptığı açıklamada, Yığılca ilçesinde yetişen arı ırkının bal veriminin yüksek olduğunu söyledi.

        Yığılca arısının yurt içi ve yurt dışından yoğun ilgi gördüğünü anlatan Kekeçoğlu, "Yığılca arısı talep edilen bal verimi yüksek bir arıdır. Bir de popülasyon gelişimi çok iyi. Bal mevsimine girerken hızlı bir popülasyon oluyor ve arı, mevsime güçlü giriyor. Bu iki etkenden dolayı arı üreticileri de tercih ediyor. Arıyı alanlardan geri dönüşler de çok güzel." ifadesini kullandı.

        Arı üzerine yapılan bilimsel çalışmaların da tüm dünyadaki akademisyenler ve meraklı arıcılar tarafından takip edildiğine işaret eden Kekeçoğlu, "Bilimsel çalışmalarımızı tüm dünyadaki akademisyenler ve meraklı arıcılar okuduğu için her yerde Yığılca arısı tanınıyor. İtalya’ya da Slovenya’ya da gitseniz biliyorlar. Avustralya’dan arıcılar, sırf Yığılca arısını görmek ve projeyi tanımak için kalkıp geldi. Yurt dışında Yığılca arısı biliniyor." dedi.

        Kekeçoğlu, Yığılca arısının tescillenmesi ile ilgili başvurunun yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

        "Önemli olan ülkemizin artık bu konuya nihai bir son koyması, tescilleyip patentlemesi. Bence Yığılca halkının yapması gereken, bu arı türünü değerlendirmektir. Bal her yerde bulunabilir ama bu arı türünü her yerde bulamazsınız. Burada önemli olan ana ve oğul arı satışının hızlanması ve daha fazla olması gerekiyor. Üreticiler yetişemiyorlar bile. Hızlı bir şekilde ana arı yetiştirmek, oğul yapıp çoğaltmak gerekiyor. Şu anda olan talep normalin çok üzerinde, bunu karşılamakta sıkıntı çekiliyor." diye konuştu.

        YILLIK İKİ BİN 500 ANA ARI ÜRETİMİ YAPILIYOR

        Yığılca Arıcılar Birliği Başkanı Nusret Kara da yaklaşık 5 yıldır ilçeden ana arı satışının gerçekleştirildiğini belirtti.

        Kara, ilçede yıllık yaklaşık 2 bin 500 ana arı üretiminin yapıldığı bilgisini vererek, talebin 4 bin civarlarında olduğunu, karşılanması için de arıcılara eğitim verildiğini anlattı.

        Kara, şunları söyledi:

        "Dili, Türkiye ortalamasından biraz daha uzun olduğu için bitkinin özünü alabiliyor. Kanatlarının yanı sıra vücut iriliği daha fazladır. Böyle olunca normal arılardan daha fazla uzağa giderek daha fazla çiçeğe, ağaca konuyor. Bu da bal veriminin yüksek olmasını sağlıyor. Yığılca ana arımız bunlardan dolayı dünyadan yoğun talep ve ilgi görüyor."

        Yığılca ana arısını tescilleme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kara, internet üzerinden yapılan satışlarda "sahtecilere" karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ