Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar son dakika! Dolar kurunda son durum ne? Dolar sert düştü! İşte 26 Kasım dolar kuru - Döviz Haberleri

        Dolar/TL cephesinde TL'nin değer kazanma trendi sürüyor. Brent tipi ham petrol fiyatlarının sert düşüşüyle düşüşle varil başına 60 doların altına gerilemesi, ABD'de ham petrol fiyatının 50 doları zorlaması TL'nin değer kazanmasını tetikleyen unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor.

        Uzmanlar, "Küresel büyüme endişeleri ve arz fazlası petrol fiyatlarında sert düşüşlere neden oluyor. Enerjide tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ekonomisi için bu büyük bir avantaj. Hem enerji faturasındaki azalış ve dolayısıyla cari açıktaki düşüş hem üretim maliyetleri ve enflasyon... Tüm makro dengeler açısından petrol fiyatı düşüşü TL pozitif. Küresel piyasalarda satış baskısının yaşandığınıdönemde TL'de fiyatlanan gelişme petrol fiyatlarındaki düşüş" görüşünde.

        REKLAM

        Petrol fiyatları son 1 yılın en düşük seviyelerine gerilerken; 2014 sonlarından beri en sert aylık değer kaybını yaşadı. OPEC ülkelerin küresel arz fazlasını üretim kısarak dengeleme çalışmalarına karşın petrol fiyatlarındaki düşüş son bulmadı.

        Suudi Arabistan'ın petrol üretimi günlük 11.2 varile çıkarak, Krallık'ın 80 yıl önce ilk petrolünü çıkarmasından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

        Suudi Arabistan'ın petrol üretimi bu ayın başlarında, İran'dan kaynaklanacak arz kesintilerine hazırlanan müşterilerinden gelen normalden daha güçlü talebe yanıt vermesi ile birlikte 10.8 milyon ila 10.9 milyon varil civarında seyrediyordu.

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da geçen hafta yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının Ekim başından bu yana 85 dolardan 65 doların altına kadar gerilediğine de dikkat çekerek "Sondönemdeki düşüş ülkemiz gibi petrol ithalatçısı ekonomiler için olumlu" demişti.

        26 Kasım sabahında dolar kuru 5.30 TL'nin altında güne başladı. Euro/TL ise 6 lira bandında dalgalanıyor.Dolar öğlen saatlerinde 5.25 TL direncini de kırdı ve 5.2392'ye indi. Euro ise 5.97 seviyesinde

        Piyasalarda iç siyasi gündem de yakından izleniyor. Yerel seçim öncesi ittifak arayışları takip ediliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin piyasalar kapalıyken yaptığı 3 ilde aday çıkarılmayacağına ve AK Parti'ye tam destek verileceği açıklamasının olumlu yansımaları bekleniyor.

        Dışarıda ise ABD - Türkiye ilişkileri, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci ile Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan askeri gerilimin yankıları izleniyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ