Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar son dakika... Dolar, Merkez Bankası açıklamasıyla düştü! 25 Eylül dolar kuru - Döviz Haberleri

        Dolar/TL haftaya 5.73 civarında başladıktan sonra ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerle 5.70'in altına geriledi. Tahvil getirileri yönünü aşağı çevirdi.

        TL gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer para birimi olurken, bankacılar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD temaslarının izlemeye devam ettiğini söylediler.

        Cumartesi günü ABD'ye giden Erdoğan, temaslarına haftasonu başladı. ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşen Erdoğan'ınTrump ile yapması beklenen ikili görüşmeyi ve bu görüşmeden Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyecek konuları takip ediyor olacaklar.

        Dün gelen haberlere göre ABD'nin Türkiye'ye iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarma hedefi kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de kapsayan bir paket sunacağı belirtildi.

        Habere göre ABD'nin teklifinin F-35, Patriot sistemi, çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest

        ticaret anlaşmasını da kapsaması bekleniyor ancak geçen hafta dolar tevdiat hesapları ise 219 milyar dolar ile tarihi seviyelere geldi

        Dolar/TL, 25 Eylül gününe 5.70 altında seviyelerden başladı ancak Trump'ın azil süreci ve BM'deki konuşmasının küresel risk iştahını düşürmesiyle yeniden 5.70 üzeri görüldü.

        Öğlen ASO toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın açıklamaları kurda hareketliliğe neden oldu. Uysal, temmuz ve eylül aylarındaki faiz indirimiyle ilgili enflasyondaki düşüşle oluşan alanın "önden yüklemeli" kullanıldığını belirtti. Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğini belirten Uysal'ın açıklamasıyla ilerleyen dönemdeki indirimlerin sınırlı olacağı sinyali verildi.

        Dolar/TL açıklamalar sonrası 5.68'lere kadar geriledi

        DOLAR

        $
        28,7863 0,06
        • Alış: 28,7711
        • Satış: 28,7953
        Son Güncellenme Tarihi: 21/11/2023 07:58:35

        Bankacılar haberin ardından ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu algının arttığını bunun da TL'ye pozitif yansıdığınısöylediler. ABD ile ilişkilerde en çok sorun yaratabilecek konu olarak ABD'nin Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarması sonrası Türkiye'nin uçak ihtiyacını yine Rusya'dan karşılayacak olması olarak gösterilirken, gelen haberleri "Bu döngüyü kırabilecek açıklamalarınkuvvetlenmesi TL'ye de pozitif yansıdı" şeklinde değerlendiriliyor.

        REKLAM

        Öte yandan, Trump'ın azil sürecinin başlaması ve DM'deki demeçlerisonrası küresel risk iştahında geri çekilme görülüyor. Piyasaları etkileyen bir diğer unsur daABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in ABD-Çin ticaret görüşmelerinin iki hafta içinde yeniden başlayacağını açıklaması oldu. Haber, piyasalara olumlu yansıdı ve yükselme göründü ancak yavaşlayan küresel büyümeye dair endişeler riskli varlıklara olan talep azaldı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ