Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dünyanın en hızlı hareket eden faylarından biri! Kuzey Anadolu fayı üzerindeki il ve ilçeler: Uzmanlardan kritik Kuzey Anadolu fay hattı uyarısı!
        1

        Üç büyük fay hattından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan il ve ilçeler ilişkin sorgulamalar son aylarda yaşanan sarsıntıların ardından yeniden gündeme geldi. Kuzey Anadolu Fay Hattında hakkında uzman isimlerden açıklama gelirken KAF üzerinde yer alan iller ile KAF üzerinde meydana gelen depremleri haberimizde bir araya getirdik. MTA ile yenilenmiş Diri Fay Haritası'na göre Türkiye'de doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı ve 110 ilçe bulunuyor. İşte "Kuzey Anadolu Fay Hattı nerede ve hangi illerden geçiyor?" sorularının yanıtları ile konuyla ilgili bilgiler...

        2

        DÜNYANIN EN HIZLI HAREKET EDEN FAY HATLARINDAN BİRİ!

        Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir.

        KAF sistemi, Anadolu Levhası'nın, güneyde Arap Levhası (yılda 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzeyde (neredeyse hiç hareket etmeyen) Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir.

        3

        KUZEY ANADOLU FAY HATTI NEREDE?

        KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Fay hattında, parçalanmış-ezilmiş kayaçlar, soğuk ve sıcak su kaynakları, gölcükler, traverten oluşumları, genç volkan konilerine rastlanır.

        Fayın bazı kısımları depremler sırasında 0,5-1,5 m düşey, 1,5-4,3 m yatay atımlar yapmıştır. Genç Kuvaterner zamanından itibaren 800–1000 m yatay atım yaptığı ötelenen genç vadi yataklarından tespit edilmiştir.

        4

        KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

        AFAD tarafından edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

        5

        Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.

        6

        KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE YAŞANMIŞ DEPREMLER

        1929 Sivas - Suşehri: 6,1

        1939 Erzincan: 7,9

        1942 Niksar – Erbaa: 7,0