Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Tesco Kipa hisseleri Migros'a ucuza mı satıldı? - Borsa Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ/ ANALİZ

        Son günlerde "satıldı, satılacak" haberleriyle gündeme gelen Tesco Kipa'da resmi açıklama geldi. 20 şehirde 168 mağazası ve 21 farklı yerde 31 alışveriş merkezi bulunan Tesco Kipa'nın yüzde 95.5'i 302.3 milyon TL karşılığında Migros'a satıldı.

        Hisseleri borsada dün 2.34 TL'den kapanan Tesco Kipa hisseleri Migros'a hisse başı 0.2375 TL'ye satıldı. Başka bir ifadeyle dünkü kapanışa göre 3.1 milyar TL değerine sahip olan Tesco Kipa'nın değeri satış işleminde 316 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamların ardından Migros hisseleri yükselirken Tesco Kipa hisseleri açılışta yüzde 20'ye yakın değer kaybederek taban seviyeye indi.

        Peki Tesco Kipa hisseleri neden yüzde 90 iskontolı bir fiyata devredilecek?

        Şirketin açııkladığı son bilanço rakamlarına bakmadan, Türkiye'de özellikle tüketici perakendenciliği pazarında yaşanan rekabete ayak uydurmanın zorluğu ve bu yüzden büyük umutlarla giriş yapan çok sayıda oyuncunun sektöre terketmek zorunda kaldığını hatırlatmakta yarar var.

        GEÇMİŞ YIL ZARARLARI 753.2 MİLYON TL

        Gelelim Tesco Kipa'nın son mali tablolarındaki duruma...

        29.02.2016 tarihli bilançoya göre Tesco Kipa'nın, 1 milyar 332 milyon TL ödenmiş sermayesi bulunuyor. Şirketin geçmiş yıl zararlarının toplamı ise 753.2 milyon TL seviyesinde. 614.6 milyon TL kısa vadeli borcu bulunan Tesco Kipa'nın 46.5 milyon TL de uzun vadeli borcu var.

        Şirketin gelir tablosuna göre, satış gelirleri 2 milyar 247 milyon TL, satışların maliyeti 1 milyar 721 milyon TL seviyesinde. Şirketin 29 Şubat'ta açıkladığı mali tablolarında dönem zararı 215 milyon 980 bin TL olarak gerçekleşti.

        Dolayısıyla Tesco Kipa'yı Migros'la birleştirilip mağazalara "Migros" tabelası asılacak iddiası doğruysa aslında satış fiyatının makul olduğu söylenebilir. Çünkü Migros, bünyesine katacağı şirket için hem sermaye koyacak hem de borçlarını devralacak.

        Geçtiğimiz günlerde Borsa İstanbul,Yıldız Pazar'da işlem gören Tesco Kipa'nın, yıl sonu finansal tablolarında sermaye kaybı oranının yüzde 51 olması nedeniyle, sermaye kaybını gidermesi konusunda uyarmıştı.

        1992 yılında aralarında Ahmet Piriştina ve Metin Akpınar'ın da bulunduğu 100 işadamı tarafından kurulan Kipa (Kitle Pazarlama), 2003 yılında İngiltere merkezli perakende şirketi Tesco tarafından 163 milyon dolara satın alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ