Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji OPEC üyesi Suudiler petrol üretimini kesmeyecek, Rusya zarar görebilir - Enerji Haberleri

        FULYA ÖKTEM / HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        OPEC'in en etkili üyelerinden ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali Naimi; "Suudilerin üretimi kesmeyi planladığına yönelik haberler asılsız" dedi.

        Suudi Bakan Naimi, günde 12,5 milyon varil kapasitesini koruma sorumlulukları bulunduğunu ve piyasayı dengeleyecek herkesle işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

        KRİTİK OPEC TOPLANTISI BUGÜN

        12 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), arz fazlalığına çözüm olabilecek bir tavan rakam belirlenmesini görüşmek üzere bugün (4 Aralık) Viyana'da toplandı.

        "PETROL FİYATI 20 DOLARA DÜŞEBİLİR"

        Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, geçtiğimiz günlerde OPEC'in pazarı dengelememesi halinde ham petrol fiyatlarının 20 Dolar seviyelerine düşebileceğini belirterek Suudi Arabistan ve Katar'ın Venezuela'nın 88 dolar/varil denge fiyatı önerisini değerlendirildiğini belirtmişti. Yıllar süren nükleer yaptırımlarının kalkması ile piyasalara hızlı bir giriş yapmayı planlayan İran cephesinde isePetrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, OPEC'in artan İran üretimini planlamalarında hesaba katması gerektiğini kaydetmişti.

        "OPEC'TE FİKİR BİRLİĞİ YOK"

        Petrol, Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC'in bir yıl önce üretimi devam ettirme ve yüksek maliyetli kaya petrolü üreticilerini piyasa dışına itme kararından bu yana yaklaşık yüzde 39 değer kaybetti. İran Shana haber ajansına göre OPEC üyeleri arasında petrolde arzın nasıl yönetileceği ve piyasaya nasıl istikrar kazandırılacağı yolunda görüş birliği bulunmuyor.

        PETROLÜN RUSYA'YA ETKİSİ NE OLACAK?

        OPEC'in petrol üretiminde kısıtlamaya gitmemesi piyasada arz fazlasının devam etmesine, arz fazlalığı petrol fiyatlarının düşük seviyelerde kalmasına veya daha da düşmesine sebep olabilir. Bu durumun Rusya'ya etkisi Rusya'nın gelirleri içinde petrolün ağırlı ile ölçülebilir.

        ALB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Onur Altın; Suudi Arabistan öncülüğünde gerçekleşecek petrolde arz fazlalığının Rusya'ya etkileri konusunda HABERTURK.COM'a değerlendirmelerde bulundu.

        50 DOLARIN ALTINDAKİ FİYATLAR RUS EKONOMİSİNE ZARAR VERECEK

        Onur Altın; "Daha önce Rusya Petrol Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda Rusya'nın bu yıl petrol fiyatlarının 50 ile 70 dolar arasında kalmasını beklediğini gördük. Brent fiyatı şu an 45 dolar seviyelerinde. Yani 50 doların altında kalan fiyatların Rusya ekonomisine olumsuz yansımaları görülebilir. Rusya'nın bilançosunun ağırlığı petrol fiyatlarına bağlı. Bilançoda 50 doların altında kalacak petrol fiyatları Rusya'da sıkıntı yaratabilir. İhracat düşebilir, bu da Rusya'nın gelirlerinde önemli ölçüde olumsuzluk yaratır" dedi.

        Endozya'nın OPEC'e tekrar alınabilieceğini, Irak'ın OPEC dışı ülkelerde petrol fiyatlarının yükseltilmesi konusunda yardım istediğini de hatırlatan Onur Altın, OPEC'in üretim tavanı belirleme konusunda talebin artması argümanı ile hareket edeceğini söyledi.

        Venezule'nın petrol fiyatları 20 dolara inebilir uyarısına da değinen ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın; "Venezuela petrol üretiminde dünyada birinci sırada. Eğer fiyatlar 20 dolar seviyelerine düşerse maliyeterleri karşılama potansiyeli mevcut. Böyle bir olasılığı diğer ülkelerin dile getirmeme nedeni felaket tellallığı yapmak istememeleri" dedi.

        "KİMSE MEMNUN DEĞİL"

        OPEC ve başta ABD olmak üzere OPEC dışı ülkelerin petrol piyasasındaki yerlerini kaybetmemek için bilançolarına zarar vermek pahasına üretimde kısıtlamaya gitmediklerini vurgulayan Onur Altın; "Fiyatlardan kimse memnun değil. OPEC üretimi kısmazsa petrol fiyatlarının önümüzdeki yıl da bir miktar geri çekilmesi söz konusu. Çin tarafında büyüme düşüyor ve emtiaya talep azalıyor. Avrupa büyüyemiyor. ABD toparlansa da ekonomisi tüketime bağlı olduğu için petrol talebinde üreticiler kadar önem arz etmiyor. Almanya, Fransa hatta İngiltere'de sanayide meydana gelen geri çekilmenin petrol talebine olumsuz yansımalarını görüyoruz. Makroekonomik görüntü yukarı dönmediği, talep olmadığı sürece petrol fiyatlarının baskılandığını göreceğiz. Eğer görünüm düzelirse tekrar 50 ile 70 dolar bandında dengelendiğini görebiliriz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ