Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Finansal kiralamayla şirketler işine odaklanıyor - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Finansal Kiralama sektörü, 1985 yılından bu yana özel sektörün taşınır ve taşınmaz toplam yatırımlarının 80 milyar dolarlık kısmını finanse etti. Sektörün özel sektör sabit kıymet yatırımlarının yüzde 7’sini finanse ediyor olması oldukça önemli. Öte yandan Türkiye’nin yüzde 7’lerde olan penetrasyon oranının gelişmiş ülkeler gibi yüzde 25’lere taşınması potansiyeli dikkat çekiyor. Finansal kiralama kullanan şirketlerin sektörden yararlandığını kaydeden sektör temsilcileri ise “Şirketler işine odaklansın, detayları finansal kiralama halleder” diyor. Peki bankacılık dışı finansal sektörünün önemli alanlarından birini oluşturan finansal kiralama süreçleri nasıl işliyor?

        SİSTEM NASIL İŞLİYOR

        Sürece adım adım bakılacak olursa ilk olarak, işletmesine yatırım malı alımı yapacak olan yatırımcı, alacağı ürünün özelliklerini belirleyip yurtiçi veya yurtdışında satıcılarla temasa geçiyor ve alımı peşin yapacakmış gibi fiyat ve teslimat koşullarını netleştiriyor. Sonrasında da satıcıdan bir teklif yazısı veya proforma fatura alıyor. İkinci adım olarak ise finansal kiralama şirketleri ile irtibata geçip proforma fatura konusu yatırımının finansal kiralama yöntemi ile finanse edilmesi konusunda teklif istiyor. Teklif isterken kaç aylık vadeyi tercih ettiğini belirtiyor. Sonraki adımda da ise en uygun koşulları veren finansal kiralama şirketine hukuki ve finansal belgelerini veriyor ve kredi tahsis edilmesini istiyor. Kredi tahsisinden sonra da yatırımcı ile finansal kiralama şirketi bir sözleşme imzalıyor. Bu aşamadan sonra finansal kiralama şirketi satıcı ile irtibata geçiyor ve alımın kendisi tarafından yapılacağı bilgisini verip alım işlemlerini başlatıyor. Alım yurtiçinden veya yurtdışından olabiliyor.

        FİNANSAL KİRALAMA NEDİR?

        Finansal kiralama, orta ve uzun vadeli bir yatırım kredisi işlemi olup, banka kredisinden en önemli farkı ise kredi kullanan yatırımcıya kredinin nakit olarak değil, istediği yatırım malının finansal kiralama şirketi tarafından satın alınıp yatırımcının kullanımına bırakılması. Sözleşme süresi boyunca malın mülkiyeti finansal kiralama şirketi üzerinde kaldığı için satın alma işlemlerinin tamamını finansal kiralama şirketi yapıyor. Sözleşme sonunda ise mal sembolik bir bedel ile fatura edilerek yatırımcıya devrediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ