Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Süt verimi yüzde 20 oranında düştü - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcaklar hayatı olumsuz yönde etkilerken, besicileri ve hayvanları da vurdu. Edirne'de 40-43 derece arasında değişen hava sıcaklığı, meralardaki otların kurumasına neden oldu, inekleri strese soktu.

        SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Edirne genelinde günlük 500 ton süt üretildiğini ve aşırı sıcaklar nedeniyle üretimde yüzde 20 kayıp yaşandığını söyledi. Suiçmez, Bir haftadır etkili olan sıcaklıklarla yazın geldiğini anladık. Meteorolojiden alınan verilerde sıcaklıkların daha da artacağını gösteriyor.

        Tabii ki bu durum insanları olduğu kadar hayvanları da kötü yönde etkiliyor. Sıcak havadan dolayı bunalan ve yeterince beslenemeyen ineklerde süt verimi bu durumlarda düşüyor. Sıcakların etkili olmasından itibaren süt veriminde yüzde 15-20 oranında bir düşüş yaşamaya başladık.

        REKLAM

        Bu durum sıcaklar azalana kadar devam ediyor. Süt üreticilerimiz, hayvanların sıcaklardan korunması için ahırların havalandırmasını ve vantilatör tipi soğutma araçlarıyla serinletilmesini sağlıyor. Ancak buna rağmen hayvanları istediğimiz serinlikte tutamıyoruz. Üreticilerimize önerim güneşin en etkili olduğu 12.00-16.00 saatleri arasında hayvanları açık havaya salmamaları ve üstü kapalı alanlarda tutmaları dedi.

        İneklerini gölgelik alanda tutmaya çalışan çoban Ali Çelikçok, sıcak hava yüzünden meradaki otların kuruduğunu ve hayvanların yeterince beslenemediğini söyledi. Süt üreticisi Tevfik Kahraman da süt kaybını önlemek için ahırda vantilatör serinliğiyle hayvanları beslemeye çalıştıklarını belirterek, Sıcakların etkisini göstermesiyle hayvan başına ortalama 2 litre verim kaybı oldu. Sıcaklardan sonra meralardaki otlar yandı. Bizde hayvanlarımızı ahırlarda besliyoruz. Verim düşmesin diye samanını suyunu eksik etmiyoruz ama yine de bir düşüş görülüyor dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ