Moda, ekonomiye 11 milyon $ getirdi
İstanbul Fashion Week ve Collection Premiere İstanbul'u 5 bini yabancı, toplam 38 bin 500 kişi izledi
Kenti, dünya moda başkentlerinden biri yapma hedefiyle düzenlenen İstanbul Fashion Week (IFW) ve moda fuarı Collection Premiere İstanbul (CPI) 5 bin yabancı konuk ağırladı. Etkinliğin ardından bir basın toplantısıyla sonuçları açıklanyan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 25-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen organizasyonu toplam 38 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Tanrıverdi, "Bu ziyaretçilerin 5 bini yabancıydı ve bütün ziyaretçilerimizin kent ekonomisine sağladığı katkının 11 milyon doların üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
4 MİLYON EURO HARCANDI
IFW, CPI ve Koza Genç Moda Tasarımcıları yarışması için toplam 4 milyon Euro harcandığını ifade eden Tanrıverdi, bunun 2 milyon 860 bin lirasının İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, kalan miktarın ise katılımcı firmalar ve sponsorlarca karşılandığını belirtti. Tanrıverdi, etkinliğe Anna Kournikova dahil pek çok ünlü ismin (celebrity) katıldığını, Alessandra Ambrosio başta olmak üzere önemli moda haftalarında katılan 40 yabancı modelin defilelerde yer aldığını, etkinlikleri 150 yabancı basın mensubunun izlediğini ve 17 ülkeden alıcıların ziyaret ettiğini de kaydetti.
Birçok firmanın CPI sayesinde koleksiyonlarını öne çektiğini ifade ederek, şu yorumları yaptı: "Bu sayede Türkiye'yi artık günlük ürün satan bir ülke olmaktan ziyade bir yıl sonrasının koleksiyonlarını satan bir ülke konumuna getirmeyi hedefliyoruz. Sadece 21 katılımcı firma için değil tüm sektör için çok önemli bir etkinlik. Bunun kaldıraç etkisi firmalarımıza önümüzdeki dönemde yavaş yavaş yansıyacak."
İFW için İstanbul'a davet edilen ünlülere toplam 500 bin dolar harcandı.
'Derneklerin bütçesi kısıtlı, özelleştiririz'
Hikmet Tanrıverdi, gelecekte İHKİB, BMD, MTD gibi derneklerin artık organizasyondan çıkıp sadece şekil ve yönetimde belirleyici olacağını belirterek, "Önemli olan başlamaktı. Bundan sonra işi sponsorlarla götürür hale geleceğiz. Bu derneklerin de bütçesi çok kısıtlı zaten. Seneye de olabilir bu değişim. Bugün talip çıksa bugün bırakır, özelleştiririz" dedi.
İFW Danışma Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise dünya moda endüstrisinin yeni heyecanlar aradığını ve İstanbul'un bu anlamda şanslı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Zayıf yönümüz, önce başlayıp sonra projelendirmemiz. Zamanı doğru kullanma ve organize olma konusunda da bazı eksikliklerimiz olabiliyor. Genel anlamda böyle. Bizim ülke olarak yapımızda var. Üretim ekonomisi ile birlikte bir tasarım, marka ekonomisinin temelleri burada birlikte oluşturuluyor."
Tasarımcılar için özel tebliğ çıkarıldı
Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Başkanı Bahar Korçan, Türk tasarımcıların yurtdışında projeler yapabilmesini desteklemek için Turquality benzeri bir tasarım tebliği çıktığını açıkladı. Korçan, "Bunun için Dış Ticaret Müsterşarlığı, İTKİB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ile çok çalıştık. Çok şükür, sonunda çıktı" diye konuştu.
Gazete Habertürk / HT Ekonomi