Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Müthiş iddia! GALERİ - Turizm Haberleri

        BEGÜM ÇELİKKOL

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        begumcelikkol@haberturk.com

        Van Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı İkram Kali, dünyanın ilgisini çeken 'Van Gölü Canavarı'nın 121 yıl önce Sultan Abdülhamit Han döneminde İstanbul'da yayınlanan Saadet gazetesinin 1889 yılının sonlarında çıkan 1323 numaralı nüshasında, kıyıda abdest alan adamı kuyruğuna sarmalayarak götürmesiyle manşet olduğunu söyledi. Yani bu açıklamaya ve araştırmalara göre, "Efsane mi, gerçek mi?" tartışmaları süren canavar 121 yıl önce de vardı.

        İkram Kali ile Van Gölü canavarı tartışmalarına son noktayı koyacak bir söyleşi yaptık.

        Van Gölü canavarının 121 yıl önce de var olduğu var sayılıyor bu habere göre... Ancak kimileri bunun bir uydurmadan ibaret olduğunu söylüyor. Araştırmalarınıza dayanarak sormak isterim, Van Gölü canavarı efsane mi gerçek mi?

        Olaya mantık çerçevesinde bakmalı. Osmanlı Gazetesi'nde yer alan haber önümüze geldi. Ayrıca özellikle de 90'lı yıllarda daha sık görüldüğü söylendi. Bununla ilgili olarak Van'a gelen televizyoncular oldu, sualtı kameralarıyla beklendi. Van Gölü kıyısında araştırmalar yapıldı. Bülent Ecevit bile Van Gölü canavarı hakkında bir şiir yazdı. Van kültüründe bununla ilgili kitaplar yayınlandı. Diğer taraftan gören tarafların ifadelerine bakmak gerek. Bu tanıklar arasında Vali yardımcısı da var. Kaptanların ifadeleri de var. Sahillerde oturan vatandaşlarımızın ifadeleri var. Öğrenciler, yolcuların ifadeleri var.

        121 yıldan bu yana kadar bakılınca yalan söyleyeceklerine, abartacaklarına inanmıyorum. Farklı görmüş olabilirler. Van Gölü'nün kendisi bana göre gizemli. 121 yıl önce yer alan haberde de 3 önemli unsur var. Van Gölü'ne "Van Denizi" deniyor. 121 yıl önce yaratık görülmüşse acaba bugün görülen de onun nesli mi diye merak ediyorum. 121 yıl yaşaması gibi bir durum olup olmadığı benim bilgimin dışında. Van Gölü canavarı ile ilgili son dönemlerde canlılara zarar vermediği gibi ifadeler var. Ama bu habere bakacak olursak bir insanın hayatına mal olmuş. Buradan Van Gölü canavarının masum olmadığını görebiliyoruz. Van Gölü canavarıyla ilgili Sultan Abdülhamit döneminde çıkan bu haberin uydurma olabileceğine inanmıyorum. Osmanlı döneminde gazeteye ve habere bakış açılarını biliyoruz.

        GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Van Gölü canavarının aslında bir uzaylı olduğunu ileri sürenler oldu...

        Onlarla ilgili çeşitli belgelerden bazı şeyler okuyabiliyoruz. Van'da da bazı söylentiler var. Araştırmaya değer bence...

        Bir de Van'ın turizmi için böyle bir hikâye uydurulduğu öne sürülüyor...

        Evet.. "Vanlılar'ın turizme ihtiyacı var, hikaye uyduruyorlar diyorlar". Oysa ki, Van'ın Akdamar, Van Kalesi gibi inanılmaz kültürel turizm değerleri var. Kent olarak böyle bir efsaneye ihtiyacı yok. Çeşitli gazetecilerin haber atlatmasından dolayı, birbirlerin haberlerini yok sayma, haber değerlerini düşürmeye yönelik girişimleri oldu. Van Gölü canavarından önce Van Denizi'nin araştırılması gerekir.

        Akdamar'daki kilisede onun bir tasvir resmi olduğu söyleniyor..

        Bu tasvirleri hem sanat tarihçilerinin hem de Ermeni din adamlarının yorumlanmasını daha doğru. Oradaki tasvirler ciddi bulunursa o zaman Van Gölü canavarının bin yıl öncesine dayandırıldığını söyleyebiliriz.

        Bir üniversite öğrencisinin halüsinasyonu olarak anlatılıyordu Van'da...

        "Camıştır" diyenler de oldu. Van Gölü'nde bir camışın 4-5 kilometre yüzmesi mümkün değil. Tekniğe bile aykırı. Bu tür görüntülerin olması da doğal. Bizim ülkemizde hayretle karşıladığım insanların bunu araştırma yoluna gitmek yerine, "Hikâyedir, inek ölüsüdür" demesi. Uzmanların araştırıp vatandaşı, kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekir. Birilerinin hikayedir demesiyle Van Gölü canavarı ortadan kalkmıyor. Bir belge bugün Osmanlı kayıtlarında önümüze çıktı. Yoktur diyenler buna ne cevap verebilirler merak ediyorum. İfadelerine baktığımız zaman toplam olarak tutarlılık var. 10-12 metre, ses çıkaran, koyu renkte bir yaratık. Van Denizi olmadığını söyleyen bilimadamları, 1000 metre kadar derinliği olduğpu ifade edildi. Japonlar bir okyanusun kalıntısı olduğunu söylüyor. Van Gölü canavarının varlığı9yla ilgili araştırmanın gerektiği kesin. Van Gölü'nün araştırılması ve incelenmesi bu sırrının çıkarılması gerekiyor. Van'ın Van Gölü canavarına turizm açısından ihtiyacı yoktur. Van'ın zengin bir birikimi var. Önemli medeniyetlere başkentlik yapmış 7 bin yıllık bir kent. Turizm için böyle şeylere ihtiyacı yok.

        121 YIL ÖNCE GAZETELERDE NASIL YAYINLANDI?

        "Bitlis merkez sancağına bağlı Hizan kazası ahalisinden üç kişi, yolculuğa çıkıp Bulanık tarafına giderken yolları güzergahı olması nedeniyle Van Denizi'nin Tatvan-Ahlat arası sahillerine tesadüf eder. Bunlardan birisi namaz kılmak için deniz kenarında bir yerde abdestini almaya başlar. Sıra ayaklarına gelip yıkamak için azıcık denize girer girmez deniz hayvanlarından biri derhal ayağına sarılıp kendisini çekmeye, bu ise bütün kuvvetiyle dışarı çıkmaya çabalar. Yalnız başına hayvanın tasallutundan kurtulamayacağını anlayınca feryat ile arkadaşlarından yardım ister. Arkadaşları güç hal ile bu şahsı denizden çıkarır ise de hücum eden hayvan zavallı adamın topuğundan dizine kadar sarılmıştır. Adamın feryadı göklere çıkar. Bütün çabalar sonuç vermeyince biçare adamın arkadaşları ateş yakarak hayvanın adamın ayağını bırakması için ayağı sarmalayan kuyruğunu ateşle yakarlar. Ateş tesiriyle hayvandan yürek tırmalayan çığlık ile heybet ve kuvvet acıyla havaya fırlar. Ayağını kaplamış ve kapmış olduğu adamı da beraber kaldırıp 20-25 yükseğe çıktıktan sonra denize doğru inerek adamı da beraber alıp götürür."

        Fotoğraflar: Yedikıta Dergisi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ