Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Kayak Kışın keyfi karda çıkar - Turizm Haberleri

        İşten güçten çok yoruldunuz. Soğuklar da can yakıyor. O halde soğuktan ve yorgunluktan kaçmak yerine üzerine üzerine gidin. Mesela hazır okullar da tatile girmişken hem soğuk hem de yorucu bir iş yapın ve hayatı dize getirin. Kayak yapmaya ne dersiniz? Kısa süre önce Erzurum'da yaşanan ve milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümüyle sonuçlanan kazanın da etkisiyle güvenlik kuşkularınız varsa, bu tür olaylar istisna. Türkiye'de yıllardır milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından test edilip güvenli bulunmuş pek çok pist ve kayak tesisi bulunuyor. Dünyadaysa İsviçre gibi ülkeler hem güvenli hem de ilham verici ortamlar sunuyor. Oyuncak gibi dağ köyleri, şirin kasabalar konaklamak ve vakit geçirmek için çok güzel.

        İsviçre'deki dünyaca ünlü kayak bölgelerinden biri St Moritz. Bu gölgede kayak ve snowboard sezonu kasım ayı sonunda başlayıp mayıs ayında bitiyor. Yani epey vakit var. Kayak parkuru toplamda yüzlerce kilometreyle ifade ediliyor. Kayak takımlarını çıkarmadan tüm pistleri kayarak tamamlamak mümkün. Aşağı yukarı 150 yıllık bir kayak bölgesi burası. 1800'lerin ortalarında Alp sporlarının beşiği haline gelen bölgede Avrupa için pek çok ilke imza atıldı: İlk curling, artistik patinaj, golf, snowboard yarışmaları burada yapıldı. İlk kayak okulu 1929'da burada açıldı. Ama İsviçre'de kayak burada bitmez. Bu bölgenin yine dünyaca ünlü rakipleri var: Gstaad, Zermatt ve Davos.

        Gstaad, deneyim kazanmak için uygun bir yer. Yani yeni başlayanlar için ideal zira yamaçlar İsviçre'nin öteki kayak bölgelerinde olduğu kadar deli değil. Oteller, mağazalar ve lüks restoranlar kayak dışında da eğlenceyi çeşitlendiriyor.

        Zermatt, 5 yıldızlı otelleriyle ünlü komşusu Gstaad ve meşhur St Moritz'in yanında yükselen değer. Burası, taşıt araçlarının kullanılmadığı huzurlu bir köy. Dünyanın 2'nci en büyük litf hizmeti verilen dikey düşüşlü kayak merkezi ve yüksekliği sayesinde de en çok kar yağışı alan bölge...

        Davos ise Avrupa'nın en yüksek rakımlı kayak bölgelerinden. Davos Landwasser Nehri üzerinde, Doğu İsviçre'de. Her seviyede kayak için pistleri, taşıma sistemleri ve altyapısı mükemmel. 5 farklı alanda kayak parkurlarına sahip.

        GÜVENLİ KAYAK

        Bu konuda İsviçre'de çok kafa yoruluyor, emin olun! Pistlerde kayakçıları yavaşlatmak için özel sistemler ve kademeli perdeler bulunuyor. Bunun yanında radarlar, kameralar, polis ve cezalar bile devrede. Kamu kurumu gibi çalışan sigorta şirketleri de maddi sorumluluk üstlenmede ve aşırı hızlı kaymanın risklerini anlatmada çok hassas. İsviçre, çok iyi kayak yapanlar için de daha önce ayağına hiç kayak takımı bağlamayanlar için de kayak yapma imkânı sunulan bir ülke.

        İSVİÇRE'DE KAYAK SONSUZDUR

        İsviçre'de bu bölgelerin dışında da kayak merkezleri var. Ülkenin doğusundaki Arosa, yaz kış tatil yapılabilecek bir bölge. Mürren, sadece teleferikle ulaşılabilen bir dağ köyü. Yoğun kar sezonunda sıkı kayakçıları çekiyor. Güneybatı İsviçre'de Zermatt ve Dom en yüksek dağlara ev sahipliği yapıyor. Buzul aktivitesi de mevcut bu bölgede dolayısıyla Dom ve Allalinhorn buzullarında yer yer yaz kayağı da yapılabiliyor. Yeni başlayanlar için kayak okulları da bulunuyor. Kayak pistleri toplamda 120 kilometreden uzun bir bölge olan Grindelwald, dünyanın en iyi helikopterle ulaşılan kayak sahasına sahip olmakla övünüyor. Dağcılık ve yamaç paraşütü gibi sporlar da yapılıyor. Verbier bölgesindeyse bahar aylarında bozulmamış yamaçlar bulunabiliyor. Övündükleri kadar var...

        Birkaç iyi otel:

        ST MORITZ

        * Badrutts Palace Hotel

        St Moritz dendiğinde akla gelebilecek sembol otellerden biri. 209 odası, 33 süiti var. İsviçre Alpleri'nin arasında. 1896'da açılan otel Engadin Dağı'nın zirvesine bakıyor. İşte kayak dışında yapılabileceklerden bazıları: Spa, fitness, tenis, bisiklet, dağcılık, buz pateni, yelkencilik, tenis, yürüyüş.

        * Suvretta House

        Engadine'in dağlık arazisinde, karlar içinde bir masal kalesi gibi duruyor. Zürih havalanına 3 saat mesafede. 189 odası 40 suiti var. Kayak dışında yapılabilecekler: Balon, tekne, golf,yürüyüş, binicilik, buz pateni, tenis, su kayağı, rüzgar sörfü, spa, fitness.

        GSTAAD

        * Grand Hotel Bellevue

        Gstaad kasabasının merkezinde. Deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte. Tren istasyonuna 300 metre uzaklıkta. Michelin yıldızlı yemek mekânlarına sahip. Kayak pistlerine ve teleferiğe yürüyerek 1.5 kilometre mesafede. Kayak dışuındaki etkinlikler: Tenis, sauna, fitness, golf, balık tutma, spa, bisiklet, yürüyüş, binicilik, yüzme..

        * Gstaad Palace

        Gstaad'a tepeden bakıyor. İsviçre Alpleri'nin muhteşem manzarasına sahip. 1913'ten beri hizmet veriyor. Kayak pistine ve teleferiğe yürüyerek 3 kilometre uzaklıkta. Kayak dışındaki etkinlikler: Tenis, sauna, fitness, golf, balık tutma, spa, bisiklet, yürüyüş, binicilik...

        ***KUT

        Dünyaca ünlü bazı kayak merkezleri

        Meraklıları kayak için dünyanın her köşesine gider. Pistler zamanla sıkmaya başladığından uzaklardaki yeni seçeneklerin peşine düşerler. İşte farklı ülkelerden birkaç alternatif.

        ABD - Aspen

        Aspen, kış sporlarının en popüler adreslerden. Yine ünlülerin, sosyetik kimselerin uğrak yeri.

        İtalya – Cortina d'Ampezzo

        Avrupa'nın en popüler kayak merkezlerinden. Az bilene de çok bilene de uygun. Kış Olimpiyat Oyunları'na da ev sahipliği yaptığından altyapısı çok iyi.

        Avusturya - Kitzbuhel

        Bir tarafta Avrupa'nın en canlı kayak merkezi, denen St. Anton, öte yanda Avrupa'nın en güzel şehirlerinden Innsbruck... Düzenlenen uluslararası kayak şampiyonaları nedeniyle Kitzbuhel'in profesyonel bir imajı var. Ama kayak öğrenmek için de birçok imkân sunuluyor.

        Fransa - Megève

        1920'lerden beri dünyanın en eski kayak merkezlerinden biridir. 3 kayak bölgesi var.

        Daha uzaktaki sürprizler:

        Kış tatilcilerinin bir kısmı keşfin telaşını yaşamaya usta kayakçılardan daha meraklı. Öyle ki, Kuzey Myanmar'da 4 bin 300 metrelik Phangram Dağı'nda kayan ilk kişi olmak için zorlu geçitlerle mücadeleyi göze alabiliyorlar. Ya da Hawaii'de bir volkanın tepesinde yoğun kar yağışı başladığı haberini aldıkları an, bölgede çalışan bilim adamlarına otostop çekip zirveye ulaşıyor ve tepeden aşağı kayıyorlar. Bir diğer seçenek de binlerce kilometre yol kat edip Bolivya'da 5 bin 395 metre yüksekliğinde Chacaltaya Dağı'na veya Tanzanya'da 5 bin 895 metrelik Kilimanjaro Dağı'na çıkıp birikmiş kar yığınları üzerinde kaymak. Kısacası pek çok sapa ve beklentileri karşılamayacağı düşünülen kayak noktası, kar kalınlığı asgari seviyeye ulaştığı an, el değmemiş yamaç arayışındaki kayakçıları beklemeye koyuluyor.

        HT Cumartesi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ