Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya FBI'dan Kraliçe II. Elizabeth'e suikast raporu
        1

        ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kraliçe'nin geçen yılki ölümünün ardından ABD'ye yaptığı seyahatlerle ilgili bir dizi dosyayı kamuoyuyla paylaştı. 102 sayfalık dosya, ABD medya kuruluşları tarafından yapılan Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası talebinin ardından Pazartesi günü FBI'ın bilgi sitesi Vault'a yüklendi.

        2

        Belgeler, ziyaretleri sırasında hükümdarın güvenliğini sağlamaya yardımcı olan FBI'ın IRA tehditlerinden endişelendiğini ortaya koydu.

        3

        Dosyaya göre, San Francisco'daki bir İrlanda barına sık sık giden bir polis memuru, mekanda tanıştığı bir adamdan gelen telefonla ilgili federal ajanları uyardı. Memur, adamın kendisine 'Kuzey İrlanda'da plastik mermiyle öldürülen' kızının intikamını almak istediğini söylediğini belirtti.

        4

        Tehdidin 4 Şubat 1983 tarihinde, Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip'in California ziyaretinden yaklaşık bir ay önce geldiği ifade edildi.

        5

        Belgede "Kraliçe Elizabeth'e zarar vermeye çalışacaktı ve bunu ya Golden Gate Köprüsü'nden Kraliyet Yatı Britannia geçerken üzerine bir cisim atarak yapacaktı. Bu olmazsa da Kraliçe Elizabeth Yosemite Ulusal Parkı'nı ziyaret ettiğinde onu öldürmeye çalışacaktı" deniliyor.

        6

        Tehdide karşılık olarak Gizli Servis'in "yat yaklaşırken Golden Gate Köprüsü üzerindeki yürüyüş yollarını kapatmayı" planladığı ifade edilirken, Yosemite'de ne gibi önlemler alındığı belli değil belirtilmedi.