Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Fenerbahçe - Gençlerbirliği maçı yazar yorumları - Fenerbahçe Haberleri
        1

        MEHMET DEMİRKOL

        Fenerbahçe’nin sıkıntı yaşadığı bütün maçlarda temel sorun şut kalitesiydi. Dün bunun üstesinden belli oranda gelebildikleri için yenik başladıkları maçta rahat ettiler. Eğer şampiyonluk mücadelesi vereceklerse bu sorunu ortadan kaldırarak verecekler. Kruse’nin 27. şut denemesinde nihayet golü bulması bir başlangıç olacaksa misal. Ya da Rodrigues akıl almaz şansları daha az harcayacaksa.

        2

        Bu tabloda ligde kaleyi bulan 2 şutundan 2 gol çıkarabilen Ferdi Kadıoğlu’nun artık en azından krizde ilk oyuna girecekler listenin başına geçmesi şart. Hem şut kalitesi üst seviyede hem de 3. bölgede oyunu okuyabilme içgüdüsü çok parlak. Fenerbahçe dün kale önünde biraz etkili olduğunda yediğinden fazlasını atabileceğini gösterdi.

        3

        Taraftar yıldız istemez. Ferdi gibi genç oyuncu da ister. Altyapıdan parlak performans da ister. 20 yıldır takımda oynayan efsane de ister. Brezilya görmüş yıldız da ister. Ozan gibi yeniden doğan da ister. Kadro mühendisliğinin bir boyutu da taraftarın duygusal bağlar kurabileceği bir çeşitlilik oluşturmak.

        4

        UĞUR MELEKE

        Gençlerbirliği, yetenek dozu yüksek bir takım. Hamza Hamzaoğlu’nun da son 4 haftaki başarısının altında bu kaliteyi doğru bir kurgu ve cesaretle sahaya yansıtabilmesi vardı. Dünkü ilk 11 seçimiyle Hamzaoğlu kendisiyle çelişti, belki de iki sağ bekinin birden sakat olması onu zorladı bu tercihe.

        5

        Yanal’ın da aslında dünkü kazanımının altında 2002-2004 Gençlerbirliği’ndeki başarısını anımsatan tercihleri var. İkinci yarıda Ozan’ı merkeze çekip, Ferdi’ye nihayet sağ açıkta rol vermesi olumlu. Kruse’nin iyileşmesiyle o tutucu ve sıkıcı 4-3-3’ten tekrar 4-2-3-1’e dönmesi de öyle. Kruse biraz ağır ama zekasıyla o açığını kapatıyor, ikinci santrfor rolüyle Vedat’ın da üstündeki yükü azaltıyor.

        6

        Ersun Yanal’ın Vedat’ı mümkün olduğunca rahatlatacak oyun kurgusunu bulması önemli zira Kosovalı santrfor her geçen gün büyüyor, her geçen gün ligin kaderine tek başına tesir edecek hacme doğru yol alıyor. Ligde bir oyuncunun bir takımdaki ağırlığının bu denli belirgin olduğu son örnek sanırım Gomis’li Galatasaray’dı. Benzer bir etkiyi şimdi Vedat’ta görüyorum. Fenerbahçe’de bu sezonun hikayesi, “Vedat Muriç + 10”a doğru evriliyor sanki.

        7

        Dünkü maçın hakemi 31 yaşındaki Ali Şansalan’dı ama VAR odasında deneyimliler görev yaptı: Volkan bayarslan (41) ve Tarık Ongun (46). Özellikle AVAR görevi yapan Ongun dikkatimi çekti. Kısa bir süre sonra yaş sınırı nedeniyle emekli olmak zorunda kalacak Tarık Ongun gibi, Fırat Aydınus gibi değerli hakemleri muhakkak VAR’da kullanmaya devam etmek lazım.

        8

        Daha önce de değinmiştim, aktif görevi yeni bırakan Kamil Abitoğlu gibi isimleri gözlemcilikle kısıtlamak anlamsız. VAR protokolü size bu tarz deneyimlilerden faydalanma şansı tanımış. VAR odası soğukkanlılık istiyor, düşük nabız istiyor. Bu da bence doğrudan, deneyimle ilgili bir husus.

        9

        ALİ ECE

        Yanal, hatasından döndü ve taraftar baskısıyla tekrar ‘Yanal Futbolu’na döndü: Fenerbahçe, 3 gol kaydettiği ilk 45’te bu sezon bir lig maçının ilk yarısında ilk kez bu kadar çok sayıda şut çekti. Yanal, “Fenerbahçe savunma yapmaz, yaptırır” diyordu ya zaten stoperler değişse de Fenerbahçe gol yiyor.

        10

        Fenerbahçe taraftarı, takım yediğinin iki katını attıktan sonra bunların üzerinde durmuyor, onlar için istatistik kadar estetik de önemli. Misal Gustavo ve Ferdi’nin golleri estetik açıdan hangisi daha etkileyici diye yarışacak cinsten.

        11

        Vedat ise attığı 2. golde adeta ekmeği taştan çıkardı. Sakatlığını atlatmamış olmasına rağmen sekeni inatla takip etti, yere yatarak topu faulsüz aldı, kalktığı gibi usta bir dokunuşla golü yazdı: Tam bir oyun karakteri gücü farkını sahaya yansıttı.

        12

        84:09’da kaleci Ertaç’ın topla beraber dışarı çıkmasını o kadar hakemden tek birisi bile nasıl görmez? Bu kadar basit hataların tekrarlanmaması için illa maçın skoruna etki yapması mı gerekiyor?

        13

        Fenerbahçe, deplasmanlarda da dün gece Kadıköy’deki ofansif zenginliğini sergilemeli. Ferdi daha çok süre almalı, Kruse’nin fizik kondisyon seviyesi mutlaka yükselmeli. Geçen sezon Bremen’de son 26 şutunda 6 gol atan Kruse’nin seviyesine geri dönmeli. Rodrigues de ne kadar son vuruştan çok asiste konsantre olursa, o kadar verimli olabiliyor.

        14

        GÜNTEKİN ONAY

        Ersun Yanal’ı haftalardır sert bir şekilde eleştiriyorlar. Ancak puan kaybedilen son iki maçta hem santrforu Muriç hem de forvet arkası oyuncusu Kruse yoktu. Fenerbahçe kadrosunda alternatifi olmayan bu iki oyuncunun eksikliğini görmezden gelmek ciddi anlamda acımasızlıktır. Bu iki oyuncunun ve Rodrigues’in tekrar takıma katılmasıyla ortaya çıkan üretkenlik ve yaratıcılık ortada. Yarın öbür gün bu oyuncular yine eksik kalsa Fenerbahçe yine zorlanır.

        15

        Sarı lacivertli takım dün istek ve enerji bakımından taraftarını memnun etti. Özellikle Muriç’in pozitif enerjisi ve Rodrigues’in savunma arkasına yaptığı bitmek tükenmek bilmeyen koşular Fenerbahçe’nin Gençlerbirliği karşısındaki en önemli silahlarıydı. Ben dün Isla’yı da çok beğendim.

        16

        Luiz Gustavo haftalardır deniyordu ve sonunda dün sol ayağıyla güzel bir gole imza attı. Geçen ay kendisiyle yaptığımız söyleşide şuna vurgu yapmıştım:

        17

        “Harika bir sol ayağın var. Marsilya’da, Bayern Münih’te, Wolfsburg’da uzak mesafelerden çok gol atıyordun, burada niye vurmuyorsun?” O da, “Tabii ki oraya gelirsem vururum ancak böyle fırsatlar gelmedi” demişti. Nitekim, fırsat yakalayınca şut kalitesini ortaya koyduğunu dün açıkça gördük.

        18

        Dün akşamki Fenerbahçe bu temposuyla ve isteğiyle ve kaliteyi de ekleyince içeride rahat kazanır. Bundan sonra çözmesi gereken deplasman oyunu. Dış saha problemini de ortadan kaldırırsa Ersun Yanal işleri rayına oturtmuş olacak.

        19

        ŞANSAL BÜYÜKA

        Maça Vedat Muriç’ten başlayalım... Adam ekmeğini taştan çıkartıyor... Attığı ilk golde, sanıyorum Toure‘nin tabanına ayağını soktu, topu uzak köşeye bıraktı... Attığı ikinci golü resmen yoktan var etti... Önce yüzde yüz rakibin kontrolünde olan topu çaldı, sonra kaleci Ertaç’ın altından sol ayağıyla ağlara yolladı. Vedat Muriç futbolun ağır işcisi, gol yollarının beleşcisi değil...

        20

        İlk gol demişken. Isla mutlak ofsaytta... Ama VAR çizgi bile çekmedi. Meraklandım, Bülent Yıldırım ile Deniz Çoban‘a sordum... “Ofsayt kuralında ‘bilerek oynama’ diye bir madde var. Rakibin hamlesi olunca, ofsayt söz konusu olmuyor... Geçen yıl da İstanbul’da ligin 3. haftasında Antalya‘nın Beşiktaş‘ı 3-2 yendiği maçta Doukara böyle bir gol attı“ dediler ve hakem Ali Şansalan ile yardımcı İsmail Şencan‘ın çok iyi bir uygulama yaptığını belirttiler...

        21

        Hemen belirtelim, Sio ve Stancu ile gelen iki Gençlerbirliği golünde kaleci Altay’ın topu çelmesine rağmen çıkaramaması ilginçti. Şunun altını özellikle çizeyim Fenerbahçe kolay gol yiyor... Gençlerbirliği gollerine rağmen stoper olarak Sadık‘ın tercih edilmesi, Zanka ile Adil Rami‘nin kulübede oturması doğruydu. Fenerbahçe bu sezon iki stoper aldı, ikisi de “karavana“ çıktı. Aslında “karavana” çıkacakları belliydi, buna rağmen niye alındılar, tartışılır...