Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Oto tamircisi Naci Timur hasta oğlu için hasta yıkama seti yaptı

        Ahmet YUKUŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Şırnaklı oto tamircisi Naci Timur, hasta oğlunun temizlik ihtiyacını karşılamak için kolları sıvadı. Sanayide yaptığı sistemle artık, banyoyu oğlunun yatağına götürüyor.

        Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da onlarca çocuk, ‘Subakut Sklerozan Panensefalit’ (SSPE) hastalığı nedeniyle ölümün pençesinde. Kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış çocuklarda ortaya çıkan ve kesin tedavisi olmayan hastalığa yakalanan çocukların birçoğu uzun bir bitkisel yaşamın sonunda hayattan kopuyor.

        Onlardan biri de 17 yaşındaki Şırnaklı Bedirhan. Beytüşşebap’ta yaşayan Naci ve Derya Timur çiftinin büyük çocukları Bedirhan, 2014’te rahatsızlandı. Tedavisi 2 yıldır Diyarbakır’da süren Bedirhan’ın sağlık durumu her geçen gün ağırlaşıyor.

        YATAKTAN KALKMADAN

        Hasta evladı için Diyarbakır’a yerleşen Naci Timur gözü gibi baktığı Bedirhan’ın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için adeta mucitliğe soyundu ve hasta yıkama seti geliştirdi. Yatağa serilen branda ve iki tanktan oluşan sistem oldukça kullanışlı. Önce hasta yatağına 4 metrelik branda seriliyor. Daha sonra 50 litrelik tanka temiz sıcak su konuyor. 12 volt elektrik ve dalgıç pompa yardımıyla çalışan sistem, hastanın yatağından kaldırılmadan yıkanmasına imkân sağlıyor. Yatakta toplanan kirli su ise aynı anda kirli su tankına gönderiliyor.

        ISLAK MENDİLLE SİLİYORDUK

        Tedavi için hijyenin önemli olduğunu, önceleri eşiyle birlikte Bedirhan’ı ıslak mendille sildiklerini anlatan baba Naci Timur, “Ama içim rahat etmiyordu. Yatağa naylon serip yıkamaya çalıştık her yer ıslandı. Ben de hasta yıkama seti geliştirmeye karar verdim. Oğlumu banyoya değil duş kabinini yatağına götürdüm” diyor. Ürettiği ilk hasta yıkama setini hastaneye hediye eden Timur, diğer hastalardan talep gelmesi halinde onlar için de üretim yapabileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ