Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Köprülerde son 3 ayda 20 intihar girişimi yaşandı
        1

        Mustafa ŞEKEROĞLU/GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’da son günlerde Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde (FSM) intihar girişimleri artmaya başladı. Dün yine Boğaziçi Köprüsü üzerine gelen bir kişi, saat 06.30 sırlarında korkuluklara çıkarak intihar girişiminde bulundu.

        2

        İhbar üzerine köprü üzerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Boğaziçi Köprüsü’nde Anadolu’dan Avrupa yakasına geçişte trafikte yoğunluk yaşandı. Deniz polisi de köprü altında önlem aldı. Müzakereci polis, intihar girişiminde bulunan kişiyi saat 08.00 sıralarında ikna etti. Kişi ifadesinin alınması için polis merkezine götürüldü.

        3

        SON 3 AYDA 19 KİŞİ İKNA EDİLDİ, 1 KİŞİ İNTİHAR ETTİ

        Son dönemde Boğaz köprülerinde yaşanan intihar girişimlerinin nedenleri de merak konusu oldu. Son 3 ayda Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet (FSM) köprülerine çıkarak intihar girişiminde bulunan 19’u saatlerce konuşularak ikna edildi.

        4

        Bunların içinde geçtiğimiz ay Boğaziçi Köprüsü’ne çıkan Erol Çetin intihar etmişti. 9 Mart’ta ise bir kişi Haliç Köprüsü’nden atlayarak intihar etmişti.

        5

        2009 yılından bu yana medyaya yansıyan Boğaz köprülerinde yaşanan intiharların 15’i FSM’de, 6’sı ise Boğaziçi Köprüsü’nde gerçekleşti.

        6

        21 İNTİHARDAN 15'İ FSM'DE

        İstanbul’un sembollerinden Boğaz’ın iki yakasını kavuştaran köprüler üzerinde son yıllarda intihar girişimlerinde artış görülüyor. Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde (FSM) son üç ayda 20 kişi intihar girişiminde bulundu.

        7

        Bunlardan biri intihar ederken çoğunluğu Boğaziçi Köprüsü’ne çıkan 19 kişi Müzakere Timleri’nce ikna edildi. 2009 yılından bu yana medyaya yansıyan köprülerdeki intiharların 15’i FSM’de, 6’sı ise Boğaziçi Köprüsü’nde gerçekleşti.

        8

        NEDEN KÖPRÜLER ?

        Yetkililere göre, intiharcıların yüzde 90’ı kendi sorunlarına daha fazla dikkat çekmek için Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini seçiyorlar.

        9

        Bu tür intihar girişimcisinin, iki köprü arasında kendisine ulaşım olarak en uygun köprüyü seçtiği belirtiliyor. Girişimlere bakıldığında intihar etmek isteyenlerin çoğu Boğaziçi Köprüsü’nü seçiyor.

        10

        Bunun nedenlerinin başında Boğaziçi Köprüsü’nde yaşanan yoğun trafik başta geliyor. Çoğu kişinin bu nedenle taksi kullandığı ve trafikte yavaşlamanın ardından inerek korkuluklara yöneldiği ifade ediliyor.

        11

        ‘İNTİHARLAR CİDDİYE ALINMALIDIR’

        Psikiyatri Prof. Dr. Arif Verimli: “İntiharlar mutlaka ciddiye alınmalıdır. Dikkat çekecek ya da gösteri amaçlı intiharlar şeklinde ayrılmamalıdır.

        12

        Yüzde yüz bir intihar ciddiyeti varmış gibi ele alınmalı ve hayat kurtarıcı her türlü girişim eksiksiz yapılmalıdır. Önce bu anlayışı yerleştirmek zorundayız. Size bir gösteri gibi gelebilir ama altından çok daha ciddi bir sorun çıkabilir.

        13

        Bu yüzden bu tür değerlendirmelerden kaçınmak lazım. Çözümsüz gibi gördüğü konuya tedavi edici yaklaşan birisi başka bir çözüm yolu bulabilir ve kişi intihar etmekten vazgeçebilir.”

        14

        ‘İLGİDEN ÇOK ÖĞRETİ OLABİLİR’

        Uzman Psikiyatr Dr. Tanju Sürmeli: “Bu intihar olayları basına yansıyor. Yansıdığı zaman da bir öğreti şeklinde ‘burası kullanılabilir’ düşüncesi yerleşiyor kafalara.

        15

        Çünkü intihar etmek isteyenin genelde bir planı olur. Köprüden atlama olayları basında çok yer alınca kişiyi etkilemiş olabilir. Ancak ikna edilebilmeleri ilginç. Çünkü bunların önemli kısmı yüksek stres altında bir kısmı depresyonda.