Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakanlık’ta sürpriz ‘20 Eylül’ zirvesi

        Başbakan Erdoğan PKK’nın ilan ettiği “eylemsizlik süreci”nin son gününde “Güvenlik Zirvesi”ni topladı. Zirvede Geçitli’deki mayın saldırısı ile PKK ve BDP’nin yaygınlaştırmaya çalıştığı okul-cami-kışla boykotu masaya yatırıldı

        GAZETE HABERTÜRK

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün öğle saatlerinde sürpriz biçimde İstanbul’dan Ankara’ya döndü. Esenboğa Havalimanı’ndan Başbakanlık Konutu’na geçen Erdoğan, “Güvenlik ve Terörle Mücadele Zirvesi”ni topladı. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş katıldı. Toplantı iki buçuk saat sürdü.

        AHTİSAARİ’NİN TEMASLARI

        Toplantıda terör örgütü PKK’nın bugün sona erecek olan tek taraflı eylemsizlik kararı tartışılırken, Hakkâri merkeze bağlı Geçitli Köyü’nde sivil minibüsün geçişi sırasında gerçekleştirilen ve 9 vatandaşın hayatını kaybettiği mayınlı saldırı da masaya yatırıldı. Alınan bilgilere göre uluslararası sivil inisiyatifin barış girişimlerinin de ele alındığı zirvede, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’nin Diyarbakır’da yaptığı görüşmeler de konuşuldu.

        Fidan’ın yerine Güneş

        MİT Müsteşarı Hakan Fidan Ankara dışında olduğu için toplantıya katılamadı. Toplantıya MİT’i temsilen kadın Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş katıldı. Yasa gereği MİT personelinin isimleri gizli tutuluyor. Müsteşar Yardımcısı Güneş, bugüne kadar basında çıkan haberlerde “A.G.” biçiminde kodlanarak yer alıyordu. Ancak Anadolu Ajansı’nın dün abonelerine geçtiği zirve haberinde, MİT Müsteşar Yardımcısı’nın ismi açık olarak yer aldı.

        İstihbarat birimlerinin raporları tartışıldı

        TOPLANTIDA, Geçitli saldırısının arkasındaki terörist gruba ilişkin istihbarat birimlerinin hazırladığı raporlar da incelendi. İçişleri Bakan Atalay cuma günü yaptığı değerlendirmede eldeki tüm verilerin Üzümlü saldırısı ile benzerlikler ortaya koyduğunu belirtmiş, “Kurgu, patlayıcı, özellikle kablo vs. sistem onunla hemen hemen aynı” demişti. Dünkü zirvede, terör örgütü PKK ile BDP’nin okulların yanı sıra askerliği ve camileri de boykot etme girişimi tartışıldı. Terör örgütünün bölgedeki boykot baskısını kırmak için yapılabilecekler sıralandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ