Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Miraç Kandilinde oruç tutulur mu, oruç tutmak farz mı, sünnet mi? Miraç Kandili orucu tutmanın sevabı ve fazileti nedir? Miraç Gecesi orucuna nasıl niyeti nasıl getirilir?
        1

        Diyanet İşler Başkanlığı 2022 Dini Günler Takvimi sene başında Müslümanlar paylaşılmıştı. Recep, Şaban ve Ramazan ayından oluşan Üç aylarda kutlanan ikinci kandil Miraç Kandili için geri sayım başladı. 27 Şubat Pazar gününü ibadet etmekle geçirecek olan Müslümanlar Miraç Kandili'nde ortuç tutulup tutulmadığını merak ediyordu. Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği ve öte alemlere dair bilgi edindiği Miraç gecesinde oruç tutmanın fazileti ve anlamı ile ilgili merak edilenlere haberimizde ulaşabilirsiniz...

        EN GÜZEL KANDİL MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        KANDİL İBADETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

        KANDİL DUASI İÇİN TIKLAYINIZ

        KANDİL NAMAZI İÇİN TIKLAYINIZ

        2

        MİRAÇ KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

        Peygamber Efendimiz “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurdu. (Gunye 1/181-182)

        Miraç Kandili orucu Kur'an-ı Kerim'de farz olarak belirtilmez ancak kandil günlerinde nafile orucu tutulabilir.

        MİRAÇ MUCİZESİNİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        MİRAÇ KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

        MİRAÇ KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER İÇİN TIKLAYINIZ

        3

        MİRAÇ KANDİLİ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

        Nafile orucu olarak tutulan Miraç Kandili orucuna niyet etmek isteyen Müslümanlar "Niyet ettim rıza-i şerifin için yarın kandil orucu tutmaya" veya "niyet ettim nafile oruç tutmaya" diyerek niyet edilebilir.

        4

        MİRAÇ KANDİLİ FAZİLETİ NEDİR?

        Miraç hadisesi, Peygamber Efendimiz’in Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği hadiseye denir. Peygamber Efendimiz bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla birlikte hiç bir kulun ulaşamayacağı manevi alemlere varmıştır. İşte bu gece her yıl Miraç Kandili olarak idrak edilir.

        5

        Miraç gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olduğu söylenir.

        İsrâ ve Miraç olarak ifâde edilen bu ilâhî ikram, bütün beşerî perdeler kaldırılarak idrâklerin ötesinde ve tamâmen ilâhî ölçülerle gerçekleşen bir lutuftur. Meselâ, beşerî mânâda mekân ve zaman mefhûmu ortadan kalkmış, milyarlarca insan ömrüne sığmayacak kadar uzun bir yolculuk ve sayısız müşâhedeler, bir sâniyeden daha az bir zaman içerisinde vukû bulmuştur.

        6

        İsrâ Sûresi: 1. Âyet Hak Teâlâ buyurur:

        “Kulunu (Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ı) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)

        MİRAÇ KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER

        Miraç’taki en mühim hususlardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ