Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Şampiyonlar Ligi Spor yazarlarından Başakşehir - Manchester United maçı yorumları - Haberler - Futbol Haberleri
        1

        İLKER YAĞCIOĞLU

        Başakşehir dün akşam tarih yazdı. İlk kez katıldığı ve resmen ateşe düştüğü Şampiyonlar Ligi gruplarında müthiş bir oyunla Manchester United karşısında ilk galibiyetini elde etti. Son derece doğru bir strateji ile oynayıp Demba Ba'yı ileride bırakıp diğer oyuncularla topun arkasına geçtiler.

        2

        Başakşehirli oyuncular çok dikkatli savunma yapıp kaptıkları topları direkt Demba Ba'ya ulaştırdılar. Onun servis ettiği toplarda Deniz, İrfan Can ve Visca ile etkili kontra ataklar yaptılar. Deniz Türüç'ün Başakşehir'e geldiğinden beri ortaya koyduğu performans hayranlık uyandırıcı. Başakşehir bu gruptan çıkar mı bilinmez ama ortaya koyduları oyun gurur verici.

        3

        BÜLENT TİMURLENK

        Man. United'ın 26 yaş ortalaması 11'ine karşı 27 ortalamayla çıkan Başakşehir'de Okan Buruk'un orta sahayı İrfan-Berkay- Aleksic ile kurması Mahmut-Topal'lı bir orta sahaya göre takımın toplam yaşını 15 geriye çekmişti. Evet, Mahmut yoktu ama rakibin en önemli silahı Bruno Fernandes'i kontrol edecek savunma temelli orta saha yerine top yapan adamları tercih eden Okan Buruk, artık ustalık günlerini geçiriyor.

        4

        İngilizler grupta iki maçı kazanmışlardı ve ligde kötü gidiş, önlerinde zorlu Everton maçı varken as kadrosuyla sahadaydı. Üstelik Pogba ve Cavani gibi yıldızlar da kulübede… Başarısızlıkları, tecrübesizlikle açıklamamız en büyük bahanemiz. Geçen sezon bu takım Sporting Lizbon'u parçalamış, çift maç olsa belki Kopenhag'ı eleyip bu Man. United'a Avrupa Ligi'nde çeyrek finalde rakip olacaktı. İlk kez katılan Atalanta'nın geçen yıl Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadığını unutmayalım, takım olmayı başarıp doğru transferler yaparsanız bir oyun karakteriniz olur.

        5

        Dün Man. United savunmasını cezalandıran Demba Ba ve Visca karşılıklı asistlerle de tabelayı yazdılar ama maçın asıl kahramanları Rafael, Deniz, İrfan Can ve son dakikada çizgiden çok zor topu çıkartan Epureanu'dur.

        6

        Geçen hafta PSG orta saha kurgusunu yanlış yapıp Başakşehir'e fırsatı vermiş ama Buruk'un takımı değerlendirememişti. Bu kez iyi futbol iki golle süslendi ve yenilen gol dışında 4 forvetle yüklenen Man. United'a net bir pozisyon vermediler.

        7

        Geçen yıl ligde iki mağlubiyet ve Roma hezimetiyle başladığı sezonda şampiyon olup, Avrupa'da son 16 gören Başakşehir, iki doğru transfer Rafael ve Deniz ile Berkay'ın orta sahaya montesiyle ligde 3 galibiyet aldı ve dünkü zafere imza attı. Birileri tesadüf derse sakın inanmayın…

        8

        SERKAN AKCAN

        Başakşehir, United’ı ligde kendine karşı bir çok rakibinin oynamak zorunda kaldığı geçiş oyunu üzerine kurulmuş bir planla yendi. Topu United’a bırakan Okan Buruk ve öğrencileri, kazandıkları topu uzun pasla rakip sahaya taşıyarak Visca ve Demba Ba’nın koşu kaliteleriyle denge bozdu. United ilk 10 dakika oyunu Başakşehir sahasına yıkıp stoperlerini yayın da önüne çıkararak baskı oyununu tercih etti. Tam da Okan Buruk’un istediğini yaptı.

        9

        Visca’nın henüz 12. dakikada kendi ceza sahasından vurduğu uzun topu kovalayan Demba Ba’yı Matic yakalayamayınca ilk gol geldi. Peşinden gelen uzun pası alan Demba Ba bu kez Tuanzebe’ye sarı kartlık faul yaptırdı. United’ın dengesini bozan ise yine hızlı bir geçişte Deniz’in pasında Visca’nın golü oldu. Top United’da kalsa da oyunun momentumu Başakşehir’in elinde kaldı. Solskjaer 76’ya kadar 5 oyuncu değiştirmesine rağmen Başakşehir’i çözemezken, Okan Buruk ilk değişikliğini 80’de yaparak düzenini son ana kadar korudu.

        10

        MUSTAFA ANIKLI

        Saygı, saygı, saygı...

        Kendine saygın olacak, işine saygın olacak, karşındakine saygın olacak. Rotasyon diye etiketlenen “küçük görme” alışkanlığı, hem takımın dengesini bozuyor hem de rakibini hırslandırıyor.

        Tam da bu şekilde başladı maça Manchester United... Burun kıvıran, dudak büken, hani deyim yerindeyse küstahlıkla... Leipzig’e 5 gol atan takımın yarısını yedek kulübesine çekmek, ligde ve Avrupa’da bir maçı bile olmayan kaleci Henderson’a ilk kez şans vermek, Solskjaer’in cesareti değil, başka bir şeyiydi. Gençlere şans tanımak cesaretini göstermek başka, rakibe tepeden bakmak başkaydı.

        11

        Ancak Solskjaer, ikinci yarıyla birlikte işin o kadar kolay olmadığını gördü ve Mc Tominay, Pogba, Cavani, Greenwood ile Mensah’ı sahaya sürdü ancak nafile... Tüm mahalle yüklendi, bizimkiler ise hep birlikte perdeledi. Zaten Başakşehir de ilk yarıdaki o boş alanları bulamadı.

        12

        Takımımızın genel görüntüsü, galibiyeti koruma içgüdüsü şeklinde olsa da, İngilizler aradığı golü bir türlü bulamadı. Hele son dakikada, hatta son saniyelerde Manchester United’ın başaramadığını gerçekleştirip kendi kalemize atıyorduk ki, Allah korudu...

        13

        Hep deriz ya, Edin Visca varsa Başakşehir de var diye... Bu adam futbolu bırakırsa ne olacak! Kaptan iyi olduğunda takım da iyi, kötü olduğunda Başakşehir de kötü... Dün hem asist yaptı, hem de gol attı. Daha ne yapsın? Paris Saint Germain ve Leipzig’i topa tutan, grup liderliğinde bulunan bir takıma karşı, henüz gol bile atamayan bir Başakşehir sahaya çıktı. Her ne kadar iki maçında da iyi futbol oynayıp skor bulamamışlardı ama bu kez her yönden büyük oynadılar. Öyleyse saygı duyun Başakşehir’e...

        14

        ÖMER NECATİ ALBAYRAK

        Okan Buruk kabına sığmayan bir teknik adam. Maç içerisinde birçok kez 4. hakemden uyarı aldı. Kendisine ayrılan alanı aştığı için. Zorladığı şey aslında ülke sınırları. Kenardaki kazanma arzusunu Mehmet Topal’dan vazgeçip Aleksic’le başlamasıyla kağıt üzerinde herkese gösterdi. Berkay’a belki daha fazla yük bindi ama istediğimiz alanları da açtı bize.

        15

        Manchester United’ın 12. dakikada altın tepside sunduğu boşluğu Visca çok iyi gördü, Demba Ba süper taşıdığı topu filelerle buluşturdu. O an doğru kanalı da bulduk. Tuanzabe... Gününde olan Demba Ba adeta kabusu oldu karşısında. Gece rüyasında görmüştür muhtemelen 40. dakikadaki Deniz’in hırsla koşup kazandığı topu, çıkardığı Ba’nın üzerinden atlamasını ve Visca’nın Henderson’ı nakavt edişini...

        16

        Bir Türk klasiği olarak 2-0’ın getirdiği rehavetin cezasını Shaw’un ortasında Martial kesince olması gereken konsantrasyona yeniden döndük. İkinci yarı Cavani, Pogba, Greenwood gibi silahların girmesiyle hissettiğimiz baskıyı da uzatmada Epureanu’nun çizgiden çıkardığı topla savuşturduk, kazandık. Manchester United’ı yendik. Bu cümleyi bize kurduran Okan hocaya teşekkürler.

        17

        ORHAN ULUCA

        Leipzig ve PSG gibi rakiplere karşı iyi futboluyla göz doldurup 180 dakikada 23 şut çekmesine rağmen sonuç almayı başaramayan Okan Buruk’un öğrencileri bu kez çok daha akıllı strateji ile istediğini almayı başardı. Topu rakibe verip Demba Ba’yı ileride tek bırakırken orta sahayı da teknik kapasitesi yüksek yetenekli pasör beş oyuncudan oluşturdu. Bir korner dönüşünde geride hızlı oyuncularından birisini bırakmayarak büyük bir amatörlük yapan Manchester’ı Visca’nın uzun metrajlı pasında Demba Ba cezalandırdı.

        18

        Sahanın Rafael ile beraber en iyilerinden olan kaptan Visca’nın savunmaya eklemlenerek etkili paslarla baskıyı kırması rakibin başını döndürdü. Geride kaderine razı olmuş bir şekilde beklemektense hücumu tercih eden Başakşehir bunun meyvesini de aldı. Deniz Türüç’ün Mata’ya baskı yapıp kaptığı top sonrası golü getiren organizasyon şapka çıkartılacak cinstendi.

        19

        Ceza yayı üzerine atılan pasa Demba Ba zekası dokunmayarak Visca’ya harika bir asist yapmış oldu. Maçın ilk yarım saatinde savunma ağırlıklı oyunu ile iki kenarda da iyi işler yapan kaptan Visca ileri çıkarak ikinci golü atıp takımını rahatlatan isim oldu. Gol sonrası gelen bir anlık rehavet sonucu adam paylaşımında sorun yaşayan Başakşehir, Martial’in golüne engel olamadı ve devreyi 2-1 önde kapadı.

        20

        İkinci yarıya Norveçli teknik adam Solskjaer, Demba Ba karşısında zor anlar yaşayan Tuanzebe’yi çıkarıp Matic’i stopere kaydırıp McTominay’ı oyuna alarak sistemini de 4-2-3-1’e çevirse de değişen çok bir şey olmadı. Geride alan savunmasını kusursuza yakın bir şekilde uygulayan Okan Buruk’un öğrencileri Pogba ve Cavani gibi yıldızların oyuna dahil olmasına rağmen rakibe fırsat tanımadı. Maç boyunca temsilcimizin verdiği net pozisyon sayısı da yok denecek kadar azdı. Harika bir strateji ve doksan dakikalık konsantrasyon ile üç puanı alan Başakşehir galibiyeti sonuna kadar da hak etti.

        21

        İBRAHİM YILDIZ

        Başakşehir, Şampiyonlar Ligi’nde İngiltere’nin güçlü takımı Manchester United’ı yenerek elde edilmesi güç bir başarıya imza attı.

        Paris Saint-Germain ve Leipzig maçlarında da iyi futbol oynayan Başakşehir puan alamamıştı. Aslında gruplar açıklandığında çok zor olduğu bir gerçekti. Hatta Başakşehir’e hiç şans verilmiyordu. Gerçekten de güçlü takımlardı rakipleri. Bu anlamda alınan galibiyet büyük önem taşıyor. İngiltere’nin iyi takımlarından birini yenmek, pozisyon vermemek öyle kolay bir iş değil.

        Şurası bir gerçek ki, iyi oyun oynamak için ne kadar tecrübeli oyunculara sahip olsanız da, takım oyunu ve taktik de bu senaryonun olmazsa olmazı.

        22

        Okan Buruk, iyi şeyler yapmaya devam ediyor diyebiliriz. Eldeki kadroyu kullanması, oyun kurgusu ve rakibe göre taktik düşüncesi ortada.

        İngiliz ekibi, İstanbul’a gelirken bu denli güçlü bir takım beklemiyordu belki de. Özellikle ilk yarı sahada oynayan, göze hoş gelen hareketler yapan, pozisyon bulan, iki güzel gol atan bir Başakşehir vardı.

        Futbolumuz adına alınan bu sonuç elbette gurur verici. Türk futbolunun yükselişini bu tür maçlar da alınan sonuçlar belirleyecek mutlak. Yeter ki, iyi kadro kurmak ve boşa para harcamamak gerekiyor. Bunu Başakşehir gerçekleştirmeyi biliyor.

        Karşılaşmayı ilk yarı attığı gollerle kazanan Başakşehir, ikinci yarı galibiyetin verdiği koruma iç güdüsü ile daha korumacıydı. Sahasından fazla çıkmadı. Baskı yemeyi göze aldı. Top daha çok rakip takımdaydı. Fakat tüm bu baskıya karşın pozisyon vermediler.

        Aslında ilk yarıyı değerlendirmek daha doğru olur. Çünkü futbol adına her şey vardı. Rakibi kontrol etme, boş alanları görme, uzun toplarla savunma arkasına kaçma düşüncesi dört dörtlüktü.

        23

        Karşılaşmada öne çıkan oyuncular vardı elbette. Bunlardan birisi ve önemlisi elbette Demba Ba’ydı.

        Attığı gol ve ikinci golde ki topu Visca’ya bırakması futbol tecrübesini ortaya koydu. Tek başına savunmayı zorlayan Demba Ba ilerleyen yaşına rağmen fizik gücü ile de dikkat çekti. Her hareketi futbol adına harikaydı.

        Bir başka isim ise Rafael’di. Savunmanın emniyet kilidi gibiydi. Her an her yerdeydi. Toplara vurdurmadı. Büyük mücadele gösterdi. Kazandığı toplar, bireysel çabası, geçit vermeyen davranışları övgüye değerdi.

        Başakşehir, sezona kötü başlasa da büyük takım olduğunu ortaya koydu. Son maçlarda bunu gördük. Mücadeleden vazgeçmedikleri sürece kolay kolay pes etmeyeceklerdir. Teknik özellikli, iyi pas yapan, uzun toplarla sahayı derinlemesine oynayan, rakibin dengesini bozan oyun anlayışları göze hoş gelen hareketlerdi.

        24

        Bu sonuç, Başakşehir adına olduğu kadar futbolumuz adına da sevindiricidir. Morale ihtiyacımız olduğu bir anda gelen bu skor büyük değer taşıyor.

        İngiliz ekibi Manchester United İstanbul’da hep kabus yaşıyor. Daha önce de Fenerbahçe ve Galatasaray'a kaybetmişti. Bu da işin bir başka ilginç notu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ