Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşerona kadroda son durum: CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan flaş taşeron açıklamaları - İş-Yaşam Haberleri

        Taşeron olarak çalışan milyonlarca işçi, dört gözle hükümetten gelecek olan taşerona kadro açıklamasını bekliyor. Son açıklamalarla kadro bekleyişinde umutlanan işçiler, heyecanla taşerona kadro düzenlemesinin ilan edilmesini bekliyor. Peki taşerona kadroda son durum ne? İşte detaylar.

        TAŞERONA KADRODA SON DURUM NE?

        Taşerona kadro bekleyen milyonlarca taşeron işçisi, son günlerde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. İnternet üzerinde sık sık taşerona kadro konusunu araştırmak için "taşerona kadroda son durum" ve "taşerona kadro" aramalarını yapan vatandaşlar, taşerona kadro verilip verilmeyeceğini araştırıyor. İşte taşerona kadro konusunda yapılan son açıklamalar...

        CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMALARI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret net bin 500 lira olacak dedik, 'Parayı nereden bulacaksın' dediler. Bugün asgari ücret bin 400 lira civarında. Önümüzdeki günlerde yeniden gündeme gelecek. Buradan söylüyorum, asgari ücretin net, en az 2 bin lira olması gerekiyor." dedi.

        Kılıçdaroğlu, CHP Emek Bürolarınca düzenlenen "Taşeronİşçilik Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, 2002'de kendilerine verilen rakamlara göre 387 bintaşeronişçinin bulunduğunu söyledi.

        Bu sayının 2 milyonu aştığını ifade eden Kılıçdaroğlu, rakamı kimsenin bilmediğini söyledi. Kaçtaşeronişçi bulunduğunun öğrenilmesi gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu,taşeronişçilerin iş güvencelerinin olmadığını savundu.

        "Bunlar 21. yüzyılın modern emek köleleridir." diyen Kılıçdaroğlu,taşeronişçilerin ömür boyu asgari ücrete mahkum olduğunu söyledi.

        Sendikalı olmayantaşeronişçilerin haklarını istemekten korktuğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

        "Asgari ücret net bin 500 lira olacak dedik, 'Parayı nereden bulacaksın' dediler, bugün asgari ücret bin 400 lira civarında. Önümüzdeki günlerde yeniden gündeme gelecek. Buradan söylüyorum, asgari ücretin net, en az 2 bin lira olması gerekiyor. İtiraz edenlere şunu söylüyorum, bin 400 lirayı bir ay versinler, devletin müsteşarına, bakanına, cumhurbaşkanına, başbakanına versinler. Bin 400 lirayla bir ay geçin Allah aşkına. Ev kirası, dolmuş parası vereceksin, okul masrafını karşılayacaksın. Peki geriye ne kalıyor? Geriye bir şey kalmıyor."

        REKLAM

        Çalışanın hakkının teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu,taşeronişçilerin örgütlenme hakkından mahrum olduğunu savundu.

        Taşeronişçilerin kıdem tazminatı haklarının yasal olarak bulunduğunu ancak fiilen bu hakkın olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Aynı iş yerinde sürekli çalışıyorlar, bir bakıyorsunuz sürekli firma değişiyor. Bunlar kıdem tazminatı haklarını alamıyorlar. İnsan haklarına aykırıdır. Hukuku arkadan dolanıyorlar ve işçilere kıdem tazminatını vermemek için her türlü yolu deniyorlar." dedi.

        Taşeronişçinin hakkını arayamadığını belirten Kılıçdaroğlu,taşeronişçilerin sendikalaşma hakkı olması gerektiğini ifade etti.

        Sorunun kültürel, sosyal ve siyasal boyutları da olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bütün bunların üzerinde durulması gerektiğini kaydetti.

        Taşeronişçilere kadro verilmesinden mutlu olacaklarını, "Kadro vereceğiz" denildiğini, ancak çok sayıda kamu kuruluşuna "Taşeronsözleşmelerini 3 yıl yapacaksınız" şeklinde yazılar gittiğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Yılbaşına kadar kadro verecekseniz, bu yazıları niye yazıyorsunuz? 'Üç yıllıktaşeronsözleşmesi yapın' diye bu yazıları niye yazıyorsunuz? Sanıyorlar ki bizi kandıracaklar. Bizi asla kandıramayacaklar.Taşeronişçisi kadro alıncaya kadar bunun mücadelesini yapacağız." diye konuştu.

        REKLAM

        Birlikte mücadele edildiğinde herkesin hakkını alacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü olduğunu savunarak, son 15 yılda 18 bin 418 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, hayatını kaybedenlerin çoğunun sendikasız veyataşeronişçi olduğuna işaret etti.

        Örgütlenme konusunda da toplantı yapılmasını istediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, 12 Eylül darbe hukukunun sendikalar üzerine getirdiği örgütlenme yasaklarının kaldırılması ve bunun mücadelesinin yapılması gerektiğini, sosyal devletin, çalışılabilecek ortamı yaratmak ve iş bulmak zorunda olduğuna dikkati çekti.

        "Bize bağlı belediyelerdetaşeronişçilerin sendika kurmalarına hiçbir engel çıkarmadık." ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, asgari ücret konusunda da en az net 2 bin lira olması gerektiğini söylediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

        "'Bu parayı nereden bulacağız' diye yine bir gürültü kopacak biliyorum. 'Memleketimi batıracaksınız, işçiye 2 bin lira verilir mi?' diyecekler. Ben bunu da biliyorum. Son 15 yılda yurt dışındaki bir avuç faiz lobisine, sayısı 10'u geçmez. Türkiye Cumhuriyeti'nin ödediği faiz 145 milyar dolar. Bir avuç faiz lobisi, çoğu da Londra'da. Bunlara para buluyorsun, bu faizi veriyorsun. Oturuyorlar, ellerinde viski kadehi, ayak ayak üstüne atıyorlar, paraları getiriyorlar, yüksek faizi alıyorlar, keyiflerine bakıyorlar."

        REKLAM

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, söz konusu paranın kesilerek,taşeronişçiye hak ettiği, kadronun ve paranın verilmesi gerektiğini söyledi.

        "Biz faizlerden şikayetçiyiz" denildiğini bildiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

        "Bu kadar büyük faizi ödüyorsunuz, ödediğiniz faizden şikayet ediyorsunuz. O zaman bırakın hükümeti. Bırakın hükümeti, göreceksiniz işçi nasıl geçinir,taşeronişçisine kadro nasıl verilir, Türkiye'ye huzur nasıl gelir, insanlar barış içinde, kendi ülkelerinde bayraklarının altında nasıl onurla yaşarlar bunu göstermek istiyoruz. Faizden şikayet etmek, Merkez Bankasından şikayet etmek... Merkez Bankası başka bir ülkenin Merkez Bankası mı? Merkez Bankasına atamayı siz yapmadınız mı? Faizden şikayet ediyorsun, hocaları bir Kanun Hükmünde Kararname ile kapının önüne koyuyorsun, bir Kanun Hükmünde Kararname ile fabrikaları kapatıyorsun, bir Kanun Hükmünde Kararname ile gerekirse sendikaları kapatabilir yarın sabah. Peki Kanun Hükmünde Kararname ile faizi sıfırla kardeşim. Elinden tutan mı var?"

        REKLAM

        Türkiye'de herkesin huzur içinde yaşamak istediğini belirten Kılıçdaroğlu, gelecek nesillere güzel bir Türkiye'nin bırakılması gerektiğini, çalışan, üreten ve emek harcayan bir işçi olantaşeronişçinin haklarını teslim etmenin 80 milyonun ortak görevi olduğunu vurguladı.

        Çalıştayda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Sekreteri Osman Yıldız da birer konuşma yaptı.

        BAKAN SARIEROĞLU'NDAN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMALARI

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşeronkonusu sene sonuna kadar tamamlanacak" dedi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TBMM'de görüşülen Plan Bütçe Komisyonu kapanışındataşerondüzenlemesine ilişkin açıklamasında, "10 gün içinde çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

        Basında "10 gün içinde çalışmanın Meclis'e gelmesi" yönünde bir ifadenin yer alması üzerine, bakanlık böyle bir durumun söz konusu olmadığını,taşeronkonusundaki çalışmaların sene sonuna kadar tamamlanacağını duyurdu.

        REKLAM

        TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Türk-İş Başkanlar Kurulu, milyonlarca işçi ailesini doğrudan etkileyen taşeron uygulamasının adil ve kalıcı şekilde bir an önce çözüme kavuşturulmasını, bu kapsamda, kamu kesiminde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması gerektiğini belirtti.

        Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Konfederasyonun Başkanlar Kurulu başkentte toplandı.

        Kamuoyundataşeronişçi olarak adlandırılan alt işverenlik uygulamasının, 6552 sayılı yasayla bazı iyileştirmeler yapılmış olsa da çalışma hayatını olumsuz etkileyen, ayırımcılığa ve kuralsızlığa yol açan bir istihdam biçimi olmaya devam ettiği aktarılan bildiride, şu değerlendirmelere yer verildi:

        "Kamuda halen birçok iş yerinde asıl iş,taşeronaracılığıyla yapılmaktadır. Bu uygulama özel sektör işverenlerini de cesaretlendirmektedir. İşçi olarak çalışanların sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi hakları korunarak düzenleme yapılması esas olmalıdır. Türk-İş Başkanlar Kurulu, milyonlarca işçi ailesini doğrudan etkileyentaşeronuygulamasının adil ve kalıcı şekilde bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep etmektedir. Bu kapsamda, kamu kesiminde çalışantaşeronişçileri belirsiz süreli iş kapsamına (kadroya) alınmalıdır. Türk-İş Başkanlar Kurulu, geçici işçilik konusunda da kalıcı bir çözüm talep etmektedir.Taşerondüzenlemesi yapılırken, kamuda çalışan geçici işçilerin sorunu da kapsama alınmalı, işçiler arasında ayırım yapılmamalıdır."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ