Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Türkiye'de sinemada rekor kıran yabancı filmler
        1

        1.Başlangıç (2010) (Inception) Yönetmen: Christopher Nolan.
        Özel bir makine aracılığıyla insanlar siz hiç fark etmeden rüyalarınıza giriyor, bilgileri çalıyor ya da bilgi tohumları ekiyor...

        2

        Nolan, insan zihnini çağdaş bir aksiyon filminin malzemesi haline getirirken düşlerde gezen bir adamın trajedisiyle bir soygun öyküsünü birleştiriyor ve özellikle gerçeküstü resimleri andıran rüya sahneleriyle unutulmaz anlara imza atıyor.
        Seyirci sayısı: 1.103.147

        3

        2. Avatar (2009) Yönetmen: James Cameron.
        3D tekniğine yaptığı artistik katkılar bir yana öncelikle sömürgecilik eleştirisiyle öne çıkan bir film. “Avatar”, sömürgeci zihniyetin verimli toprakların üstünde yaşayanları önce düşman haline getirip, sonra yok ettiğini anlatmıyor sadece...

        4

        Sanayi Devrimi’nden bu yana gezegenimizin ekolojik dengelerini altüst eden zihniyeti de eleştiriyor. Pandora gezegeni ise elbirliğiyle yok ettiğimiz güzel ve yeşil bir dünyayı temsil ediyor.
        Seyirci sayısı: 2.482.991

        5

        3.Matrix (1999) (The Matrix) Yönetmenler: Lana ve Lilly Wachowski.
        Popüler kültür tarihine damga vuran, yenilikçi özel efektleri, nerdeyse bale tadı veren dövüş ve çarpışma sahneleriyle akıllardan çıkmayan “Matrix”, hikâyesiyle de önemliydi.

        6

        Gündüzleri bilgisayar programcılığı, geceleriyse “hacker”lık yapan “Neo”nun Morpheus’un verdiği hapı yuttuktan sonra, “sistem”in dışına çıkarak gerçekliği keşfettiği bölüm unutulmazdır.
        Seyirci sayısı: 1.354.812

        7

        4.Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) (The Lord of the Rings: The Return of the King) Yönetmen: Peter Jackson.
        Peter Jackson, J.R.R. Tolkien’in 1954’te yayımlanan romanını geniş bir bütçe ve dijital özel efektlerin yanı sıra tutku ve özenle uyarladı sinemaya.

        8

        Öyle cesaretliydi ki projeyi birbirini izleyen üç ayrı film olarak tasarlamaktan çekinmedi. Sonuç mükemmel oldu. Kuşkusuz filmler bir bütün ama üçüncü filmin biraz öne çıktığı kesin.
        Seyirci sayısı: 1.252.640

        9

        5. Titanic (1997) Yönetmen: James Cameron.
        Çekimler başladığında sonu herkes tarafından bilinen bir olayın yeniden anlatılmasına büyük risk olarak bakılıyor, filmin Titanic gibi batacağı konuşuluyordu. Ama Cameron, seyircinin ilgisini son ana kadar ayakta tutan basit, etkili bir öykü ve eski usul bir sinemayla “Titanic”i olay haline getirmeyi başardı. Doğanın gücü karşısında, teknolojinin tükendiği noktada, Titanic’in matemini bir kez daha tuttuk, aşkın gücü karşısında duygulandık.

        Seyirci sayısı: 2.943.123

        10

        Doğanın gücü karşısında, teknolojinin tükendiği noktada, Titanic’in matemini bir kez daha tuttuk, aşkın gücü karşısında duygulandık.
        Seyirci sayısı: 2.943.123

        11

        6. Deadpool (2016) Yönetmen: Tim Miller.
        Marvel’in en sevilen süper anti kahramanlarından Deadpool, ilk solo filmiyle tahminlerin üstünde bir başarı kazandı. Olay yerine taksiyle giden süperkahraman olarak ilk bakışta bir taklit gibi dursa da aksiyon başladığında işin rengi değişiyordu.

        12

        Asıl karakteristik özelliği, Wolverine’den bile üstün iyileşme gücü değil; mizahi zekâsıyla birleşen o muhteşem gevezeliğiydi. Seyirciyle sohbet etmesini de unutmayalım.
        Seyirci sayısı: 1.122.044

        13

        7. Star Wars: Güç Uyanıyor (2015) (Star Wars: The Force Awakens) Yönetmen: J.J. Abrams.
        Star Wars evrenini kuran George Lucas’ın 6 filminin ardından yeni bir başlangıç yapmak kolay değildi. Abrams, 6. bölümden yaklaşık 30 yıl sonra geçen, yeni bir hikâye başlattı.

        14

        Lucas’ın temalarından vazgeçmeyen film, 3 yeni karakteri itibarıyla gençlik çağı sorunlarıyla uğraşıyor.
        Seyirci sayısı: 1.149.329

        15

        8.Cesur Yürek (1995) (Braveheart) Yönetmen: Mel Gibson.
        13. yüzyılda zalim İngiliz Kralı Edward’a karşı isyan bayrağı açan İskoç savaşçı William Wallace’ın hikâyesi, Gibson’ın ellerinde destansı bir isyan ve savaş filmine dönüştü.

        16

        En sevdiği yakınlarını İngilizler yüzünden kaybeden Wallace’ın baskıya ve zulme karşı halkı ayaklandırması, etkileyici ve duygusal bir sinemayla anlatılıyordu. Gibson, özelikle Kurosawa etkisi taşıyan savaş sahnelerinde sağlam bir iş çıkarıyordu.
        Seyirci sayısı: 1.111.249

        17

        9.Yenilmezler: Ultron Çağı (2015) (Avengers: Age of Ultron) Yönetmen: Joss Whedon.
        Marvel Sinema Evreni’nin Türkiye’de gösterime giren ilk “Yenilmezler”i, 666 binde kalmıştı. Genç kuşak seyirci Marvel Sinema Evreni’ni tanıdıkça seyirci sayısı düzenli olarak artış gösterdi.

        18

        Üçüncü Avengers filminin 10 günde 1 milyon 382 bini aşkın seyirciye ulaşması bunun en önemli kanıtı...
        Seyirci sayısı: 1.284.848

        19

        10. Harry Potter ve Felsefe Taşı (2001) (Harry Potter and the Sorcerer’s Stone) Yönetmen: Chris Columbus.
        Serinin en beğendiğim halkası final filmidir. Ancak ilk ikisi dışında Türkiye’de bir milyon seyirci barajını geçen başka Harry Potter filmi yok.

        20

        İlki, yıllarca sürecek bir seriyi başlatması, görsel atmosferi inşa etmesi, karakterleri tanıtması, hikâyeyi kurması ve nostaljik nedenlerle kuşkusuz biraz daha ağır basıyor.
        Seyirci sayısı: 1.173.068

        *Seyirci sayıları Boxoffice Türkiye’den alınmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ