KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Erzurum

Erzurum, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük üçüncü şehridir.

Erzurum bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan bazı taş araçlar, Erzurum'un Yontma Taş Devri'ne kadar dayandığını göstermektedir.

Tarih boyunca Erzurum yöresinde Urartular, Kimmerler, İskitler, Hititler, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar, Safeviler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti barınmaktadır.

Erzurum, Osmanlı dönemi'nde 1591'de Erzurum halkı ve yeniçeriler arasındaki olaylara sahne olmuştur. Bölgede artan yeniçeri sayısı, Erzurum halkı arasında ve vergilerle ilgili problem yaşattı. Şikayetçi olan halk bazı yeniçerileri orada öldürdü. Haberin İstanbul'a ulaşmasının ardından Osmanlı veziriazamı Ferhad Paşa, görevinden alındı ve Erzurum'a heyet gönderildi.

Gönderilen heyet Erzurum'lu birkaç kişiyi kale içinde asarak idam ettirdi ve birkaçı da İstanbul'da çengellenerek idam edildi.

Günümüzde Erzurum, Türkiye'nin en yüksek ve en soğuk şehirlerinden birisidir ve sert karasal iklim bulunmaktadır. Genel olarak kış aylarından sıcaklık -37 dereceye kadar düşmektedir ve yazları da 38 dereceye kadar sıcaklık görülmektedir.

Şehrin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve sanayiden sağlamaktadır. Sanayi olarak 69 kuruluş bulunmaktadır.

Erzurum Haberleri