Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Zeytinyağı ülkesi Türkiye'de fiyatlar, Avrupa'yı aştı - İş-Yaşam Haberleri

        Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin üretiminde Avrupa ülkelerinde kriz yaşanırken Türkiye, son yıllarda üretimini sürekli artırıyor. Dünyanın en büyük üreticisi İspanya zirvedeki yerini korurken Türkiye, İtalya ve Yunanistan gibi önemli zeytin üreticilerini geride bırakarak 2. sıraya kadar yükseldi.

        Yaşanan kriz nedeniyle Türkiye'de üretilen zeytinyağına büyük ilgi gösterilirken, iç pazarda fiyatların yükselmemesi için Ticaret Bakanlığı 1 Ağustos'tan 31 Ekim 2023'e kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı yasakladı.

        İhracat konusundaki yasağın fiyatların yükselmesini engellemesi beklenirken aksi bir durum ortaya çıktı. Market raflarında en düşük fiyatlı 1 litre zeytinyağının etiketi 270 TL'yi (yaklaşık 9,5 euro) buldu. Avrupa'daki fiyatlardan düşük olması beklenen fiyatlar yüksek üretime rağmen tüketiciyi zorlamaya devam ediyor.

        REKLAM

        En büyük üretici olan İspanya'da 1 litre zeytinyağı yaklaşık 8,5 euro'dan alıcı buluyor. Yine önemli üreticiler arasında olan komşumuz Yunanistan'da litre fiyatı 9 euro civarında. Zeytinyağı üretiminde alt sıralarda bulunan Avrupa ülkelerinde ise fiyatlar şöyle: Hollanda 7,5 euro, Belçika 8 euro, Avusturya 9 euro, İsviçre 7 euro, Portekiz 7 euro, Almanya 9 euro, İngiltere 8 euro, Fransa 8 euro.

        (Fiyatlar ülkelerin süpermarket fiyatları araştırılarak hazırlandı, düşük fiyatlı ürünler baz alındı)

        ASGARİ ÜCRETLE KAÇ LİTRE ZEYTİNYAĞI ALINABİLİYOR?

        Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında asgari ücrete göre en az miktarda zeytinyağı Türkiye'de alınabiliyor. Zirvedeki Hollanda'da 260 litreye yakın yağ alınabilirken, Belçika, Almanya, Fransa 200 litre üzerinde yağın satın alınabildiği ülkeler olarak sıralanıyor. Türkiye'de asgari ücretle yaklaşık 41.5 litre yağ alınabilirken, bir üst sıradaki Yunanistan'da Türkiye'nin 2 katından fazla (92 litre) yağ alınabiliyor.

        KİŞİ BAŞI TÜKETİMDE İSPANYA ZİRVEDE, TÜRKİYE 19. SIRADA

        International Olive Council'ın (Uluslararası Zeytin Konseyi) verilerine göre dünyada kişi başına en çok zeytinyağının tüketildiği ülke 11.4 kg ile İspanya. Türkiye ise listede 19. sırada bulunuyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ