Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar son dakika... Dolar/TL'de Trump hareketi sürüyor! 8 Ekim dolar kuru ne kadar? - Döviz Haberleri

        Dolar kuru uzun süredir sıkıştığı 5.60 - 5.70 bandındaki hareketinden Suriye'deki gelişmeler ve ABD'den gelişmelerle 5.80 üzerine çıktı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasındaki telefon görüşmesine Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bölge meselesinin görüşüldüğü ve iki liderin gelecek ay Washington'da yüz yüze görüşeceği açıklandı ancak Beyaz Saray Türkiye'nin Suriye'ye kısa zamanda gireceğini ve ABD'nin destek vermeyeceğinin belirtilmesiyle piyasalaroperasyon sürecinin nasıl ilerleyeceğine ilişkin gelişmelere odaklandı.

        Haberin ardından sığ dolar/TL'de 5.71 üzerine yukarı yönlü bir fiyatlama görüldü ve TL jeopolitik riskler nedeniyle diğer gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrıştı. Bankacılar, operasyonun ABD'nin desteği olmasa da görüşülerek yapılmasının kurda keskin bir yükselişi engellediğini vurguladı.

        Dolar/TL'de hareketi tetikleyen ise piyasalar kapandıktan sonra gelen Başkan Trump ve ABD'li senatör Graham'in açıklamaları oldu.

        Trump, "Daha önce de söylediğim gibi, eğer Türkiye benim düşünceme göre sınırını aşan bir şey yaparsa, Türkiye ekonomisini (daha önce de yaptığım gibi) tamamen yok ederim" derken ABD'li Senatör Lindsey Graham'da "Türkiye, Suriye’ye girerse, yaptırım getireceğiz ve IŞİD'in yıkılmasında ABD’ye yardım eden Kürt güçlerine saldırırsa, NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yapacağız"

        İlerleyen saatlerde Pentagon, Türkiye'yi hava görev emrinden çıkardığını açıklamasıTürkiye'ye keşif ve gözlem bilgilerinin verilmesinin durdurulduğunu belirtmesiyle dolar kuru 5.85'i test etti. TL'nin kaybı açıklamalar sonrası yüzde 2.2'ye kadar çıktı.

        Asya piyasaları ise TL açısından sakin geçti. Dolar/TL, 8 Ekim sabahı sığ piyasada 5.84'lü seviyelere çıkarak 5.85'i test eden dolar piyasanın açılmasıyla 5.81'e gevşedi. Euro da 6.40 üzerinden aşağıya indi. Gün içerisinde bir ara dolar tekrar 5.85'i test etti ancak Trump'ın "Türkiye ticari ortağımız ve NATO'da müttefikimiz, Türkiye İdlib ve Brunson konusunda yardımcı olmuştu." açıklaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 13 Kasım'da ABD görüşme yapacağını duyurmasıyla dolar/TL 5.80 altına sert geriledi ve 5.78'lere kadar indi

        Piyasalarda Suriye'deki jeopolitik risklere dönük tepkilerve ABD - Türkiye ilişkilerindeki gidişat sıcaklığını koruyor.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 19/11/2023 04:38:18

        Trump, sabaha karşı yaptığı açıklamada "Erdoğan'a, (Suriye'de) herkese saygıyla davranacağını umduğumu söyledim." açıklamasında bulunmuştu ve Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin operasyon düzenlemesi muhtemel bölgede bulunan 50 ABD askerinin bölgeden çıktığını belirtmişti.

        REKLAM

        Suriye konusundaki haber akışında terör güçlerininin ABD'nin çekilmesiyle gözlem noktalarını terk ettiği de belirtildi. Türk ordusunun bir yandanhava harekatıyla bazı kritik noktaları vurduğu, diğer yandan sınırdaki hazırlığını tamamladığını ve Cerablus'tan Münbiç'e ilerlediği gelen haberler arasında.

        Öte yandan, Fed Başkanı Powell'ın ay sonundaki Fed toplantısı öncesi konuşmaları ve ABD - Çin ticaret müzakereleri de piyasaların gündeminde.

        TCMB güncel verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin yabancı paramevduatları 27 Eylül haftasında da yükselişini sürdürerek yaklaşık 1 milyar dolar artışla 193.7 milyar dolar ile tarihizirveye gelirken, tahvil/bono piyasasında ise 10 yıllık tahvil getirilerindeson dönemde düşüş eğilimi belirginleşti. Hazine'nin borçlanmamaliyetlerindeki artışın uzun vadede etkisini sınırlamak adına yaklaşık 1.5 yıldır ihraç etmediği gösterge 10 yıllık tahvilinbileşik getirisi Mayıs ayında yüzde 21 idi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ