Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kira gelir beyanları nasıl verilir? - Emlak Haberleri

        Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, Maliye Bakanlığı'nın, kira geliri elde edenleri banka, PTT, elektrik, doğalgaz, tapu gibi kurumlardan aldığı bilgilerle kolayca tespit edebildiğini vurgulayarak, "Kira geliri elde edenler, beyan vermemesi ya da hatalı beyan vermesi durumunda değişik cezalarla karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulundu.

        Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında kira geliri elde edenlerin 1-25 Mart tarihleri arasında bu gelirlerini beyan etmeleri gerektiğini hatırlattı.2015'de 3 bin 600 lira ve üstünde konut kira geliri olanlar ile 29 bin liranın üzerinde iş yeri kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerektiğinin altını çizen Kolçak, "2015 yılı mesken kira geliri istisna oranı 3 bin 600, iş yeri istisna oranı ise 29 bin liradır. Bu rakamların üzerinde kira geliri olanlar beyan verirken istisna oranlarını düştükten sonra beyanname verecekler. Birden fazla konutu olanlar sadece bir kere istisna oranından yararlanabilirler" dedi.

        Maliye Bakanlığının, kira geliri elde edenleri, banka, PTT, elektrik, doğalgaz, tapu gibi kurumlardan aldığı bilgilerle kolayca tespit edebildiğini vurgulayan Kolçak, "Kira geliri elde edenler, beyan vermemesi ya da hatalı beyan vermesi durumunda değişik cezalarla karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.

        Kolçak, yaklaşık 1,5 milyon kişinin kira geliri beyanı vereceğini dile getirerek, "Beyan verecek mükellefler vergi dairesine gitmeden internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ne girerek kolayca beyannamede bulunabilir. Kira geliri olup da beyan vermeyenler istisna oranından yararlanamazlar. Ayrıca kendilerine usulsüzlük cezasıyla vergi kaybı (vergi ziyaı) cezası kesilecektir" ifadelerini kullandı.

        KENTSEL DÖNÜŞÜM YARDIMLARI İÇİN BEYAN VERİLMEYECEK

        Son yıllarda kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalar için müteahhidin ve devletin verdiği kira yardımları için beyan verilmeyeceğini vurgulayan Kolçak, şunları kaydetti:

        "Müteahhit veya Bakanlık tarafından konut ve iş yeri sahiplerine yapılan kira yardımları, herhangi bir kira sözleşmesine dayanmadığı için kiralama işlemi değildir. Yapılan kira ödemeleri riskli binanın yapımına kadar mülk sahibine ödenen yardım niteliğinde bir ödemedir. Bu nedenle yapılan kira yardımları gayrimenkul sermaye iradı olmayıp kira beyanına konu olmayacaktır. Evini annesine, babasına, çocuklarına veya kardeşlerine ikamet etmesi için bedelsiz tahsis edenler de kira beyanı vermeyecek. Ancak, bunlardan her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilemez. Tahsis edilmesi durumunda bu konutlardan sadece biri muaf olacağı için ikinci konut için emsal kira bedeli uygulanması gerekir. Emsal kira bedeli, emlak vergisinin yüzde 5’ine denk gelen rakamdır. Bu rakam üzerinden kira geliri elde edilmiş gibi beyanname verilmesi zorunludur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ