Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İbrahim Çağlar: 2016 “düzensiz düzen” yılı olacak - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 2015 yılını değerlendirdi, 2016 yılıyla ilgili beklentilerini paylaştı.

        2015 yılının yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler dolayısıyla adeta “Fırtınalı bir deniz” gibi geçtiğini belirten Çağlar, “Önümüzdeki süreç kardeşlik bağının değerini, önemini hissedeceğimiz bir zaman olacak. Yeni dünya, ‘Düzensiz düzen’ dünyasıdır. Bu da bir Oksimorondur. Yani yan yana gelemez şeylerin bir araya geldiği bir zamandan geçiyoruz. Karmaşık gibi gördüğümüz pek çok olay başka bir olayın sonucudur. Bunu anlarsak çözümlerimiz daha etkili olur. Böyle süreçlerden çıkabilmenin yolu da sağlam kardeşlik bağlarından alınacak güçle çalışmaktır” diye konuştu.

        SEÇİMLERDEKİ BAŞARININ ANAHTAR KELİMELERİ

        İTO Başkanı İbrahim Çağlar, 2015 seçimlerinde 5 aylık kısa bir sürede seçmen davranışlarının yüzde 9 oranında değiştiğine de dikkati çekti. Elde edilen başarıyı “Durum bir siyasi partinin kazandığı başarıdan çok daha fazla bir şeyi ifade ediyor. Sağlam bir fikir, vizyon, inanç, kararlılık ve cesaret hedeflere ulaşmanın anahtar kelimedir” şeklinde değerlendirdi.

        “TİCARET BARIŞIN EN ETKİLİ DİLİDİR”

        2016 yılında yeni pazar arayışları veticari diplomasi çalışmalarına odaklanacaklarını anlatan Çağlar, bunun yanındatarihe iz bırakacak projelerin icrası ve hükümetle iş dünyası arasında etkin köprü olma gibi çalışmalar da yapacaklarını ifade etti.

        “2015 yılında çalkantılar birbiri ardına geldi. Ama bizler ‘Ticaret barışın en etkili dilidir, işadamları da barışın elçisidir’ felsefemizden vazgeçmedik. Bugün durum gösteriyor ki, komşularımızla ve AB üzerine yoğunlaşan dış ticaret yapımız yerine ihracatımızı sınır, kıta gözetmeden tüm dünyaya açmalıyız. Her türlü ürünü üretip satabilecek girişim kapasitesine sahibiz. Ticari diplomasi anlamında 2016 yılında da etkin çalışmalar yapacağız.”

        DOĞU VE GÜNEYDOĞU İÇİN ÇÖZÜM MASALARI

        Kardeşlik bağlarının önemine de dikkati çeken Çağlar, Doğu ve Güneydoğu’yu kalkındırmak amacıyla çalışmalar da yapılacağını söyledi, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Doğu ve Güneydoğu’daki illerimizi kalkındırmak, ekonomik imarlarını yapılandırmak için elimizi uzatacağız. Ortak çözüm masaları kuracağız. Ticaretin barışçı dilini, kardeşliğimizi ortaya koyarak ülkemizi bölmek isteyenlere en güzel cevabı biz vereceğiz” diye konuştu.

        İTO 2016 PROJELERİ

        2016'nın yapısal değişikliklerle, reform paketleriyle önemli bir yıl olacağının altını çizen Çağlar, "Bu noktadaİTO'yabüyük işler düşüyor. 388 bin 556 üyeli İTO ailemizin sıkıntılarını en somut haliyle, en pratik çözümleriyle ortaya koymamız lazım"ifadesini kullandı.

        İTO'nun 2016 projeleri hakkında da bilgi veren İbrahim Çağlar, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nin (İDTM) ikinci etap fuar merkezi, TOBB-İTO Sirkeci Kompleksi, Bilgi Ticarileştirme Merkezi ve Teknopark İstanbul'un ikinci etabından oluşanbüyük proje çalışmalarını 2016'da hızlandıracaklarını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ