Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 5G’nin öncüsü Türk Telekom - İş-Yaşam Haberleri

        13-15 Haziran tarihlerinde Londra’da düzenlenen zirvede bir konuşma yapan Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, Türk Telekom’un yeni nesil şehirler, makineler arası iletişim, nesnelerin interneti gibi çözümleriyle birlikte 5G teknolojisi için yaptığı hazırlıklardan söz ederken, 5G’nin getireceği yenilikler ile ilgili bilgiler de paylaştı.

        REKLAM

        1 Nisan 2016 itibarıyla Türkiye'de kullanılmaya başlanan LTE teknolojisini çok hızlı bir şekilde tüm Türkiye’ye yayarak, kısa sürede yüzde 75 kapsama alanına ulaştıklarına işaret eden Dursun, 5G teknolojilerinin geleceğine yönelik çalışmalara da devam ettiklerini belirtti.

        ProgRAN İLE FİNALE KALDI

        Dursun, şöyle devam etti:

        "Bu bağlamda iştiraklerimizden Argela, 5G teknolojileri alanında geliştirdiği ProgRAN ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor ve 5G’nin standartlarını LTE lansmanı öncesinden itibaren kodluyor. ProgRAN teknolojisi için ABD Patent ve Marka Ofisine bugüne kadar 28 adet patent başvurusu yapmış olmaktan gururluyuz."

        ProgRAN ile MWC 2017 kapsamında düzenlenen Küresel Mobil Ödülleri’nde, “LTE’nin 5G’ye Evrimine Üstün Katkı” kategorisinde finale kaldıklarının ve dünya devleri ile birlikte en iyi 5 proje arasında yer aldıklarını anlatan Dursun, şunları söyledi:

        "İçerisinde yer aldığımız uluslararası Clear 5G projesi ve iştirakımız Argela’nın Ankara’da kurduğu Türkiye’nin ilk 5G Mükemmeliyet Merkezi gibi çalışmalarla 5G teknolojilerinin geliştirilmesine öncülük ediyoruz. Ayrıca dünyada devam eden 5G standardizasyon çalışmaları kapsamında 5G’nin standartlarını belirleyen konsorsiyumlarda da Türkiye’yi başarıyla temsil ediyoruz.”

        REKLAM

        5G teknolojisiyle Nesnelerin İnterneti (IoT) alanındaki süreçlerin daha da gelişeceğini kaydeden Dursun, havalimanlarındaki yer hizmetleri, uçaklar, havalimanı ekipmanı gibi tüm operasyonel süreçleri bu sayede daha güvenli ve daha kolay bir hale getirmek için de çalışmalara başladıklarını aktardı.

        YENİ NESİL ŞEHİRÇÖZÜMLERİ

        Londra'da düzenlenen zirvede, Türk Telekom’un Karaman, Antalya ve Kars’ta kurduğu yeni nesil şehir çözümleri hakkında da bilgi veren Dursun, şunları anlattı:

        “Her şehrin ihtiyacına özel entegre çözümler sunuyoruz. Yeni nesil şehirlerin kullandığı data miktarı çok yüksek hızlara, geniş kapasiteye ve yaygın bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. Bu hız ve kapasite ihtiyacı, şu an kullandığımız LTE ve devamında hayata geçecek 5G teknolojileriyle kesintisiz bir şekilde karşılanabilecek. Bu teknolojilerde ise fiber, bu işin olmazsa olmazı. Türkiye’nin 81 ilindeki fiber altyapımız ile bu ihtiyaçların tamamını karşılama kapasitesine sahibiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ