Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Dacia Logan MCV’nin satışı durduruldu! - Otomobil Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        AHMET ÇELİK

        ahmetcelik@haberturk.com

        Dacia Logan MCV modeli ticari araç olarak satılıp düşük ÖTV’den yararlanırken, Toyota’nın Adapazarı’nda üretilen Verso modelinin ticari olarak değerlendirilmemesi geçtiğimiz aylarda önemli bir tartışmayı da ateşlemişti. Toyota’nın Verso modeli Maliye Bakanlığı’ndan ÖTV vizesi alamazken benzer bir aracın yani Dacia Logan MCV’nin yıllardır ticari olarak satılması ve düşük ÖTV’den yararlanması “Maliye Renault’yu Seviyor mu?” yorumlarına yol açmıştı. Bu başlıklı bir haber Hürriyet Gazetesi’nde çıkınca Maliye bu segmentteki tüm binek ve ticari otomobilleri büyüteç altına aldı. Dacia Logan MCV, Toyota Verso ve Skoda Roomster’ın binek ve ticari versiyonları incelemeye alındı.

        İşte bu araştırma kapsamında Maliye Bakanlığı Dacia Logan MCV’nin ticari versiyonunun satışını durdurdu. Şimdi binek versiyonu satılabiliyor sadece. Ancak ticari araçla, binek versiyonu arasındaki aracın vergi avantajı ortadan kalktığı için satışlar da durma noktasına geldi. Tüketici vergi avantajından dolayı tercih ettiği Logan MCV’yi doğal olarak tercih etmez hale geldi.

        Konuyla ilgili olarak Frankfurt Otomobil Fuarı’nda iki markanın Genel Müdürü’yle de görüşme fırsatı bulduğumuz Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar Dacia Logan MCV’nin ticari versiyonunun satışının durdurulduğunu şu anda binek versiyonunun da satış için hazırlandığını söyledi. Toyota Türkiye CEO’su ise “Bizim diğer marka ve modelleriyle bir itirazımız ve şikayetimiz olmadı. Biz sadece Türkiye’de ürettiğimiz Verso modelinin teknik özellikleriyle ticari araç kapsamına alınması gerektiğini söyledik. Şimdi inceleme aşmasında ve ilgili kurumlardan yanıt bekliyoruz. Tüm onayları aldık ama Maliye Bakanlığı bu araç ticariye benzemiyor yorumu yaptı.” açıklamasını yaptı.

        Aslında tüm sorun Renault bünyesinde Dacia’nin Station Wagon modeli Logan MCV ticari araç kapsamında gerekli onayları alıp satışı yaparken, aynı özellikleri taşıyan Toyota Verso ve Skoda Roomster’ın bu izni alamamasından kaynaklanıyor. Sanayi Bakanlığı bu araçları N1 kategorisinde değerlendirirken Maliye Bakanlığı Logan dışındaki araçları yüzde 10’luk ÖTV kapsamına sokmaması bu kaosun doğmasına neden oluyordu.

        Şimdi Dacia Logan MCV’nin ticari versiyonunun satışının durdurulmasına en azından doğan haksız rekabetin önlenmesi açısından olumlu bakmak mümkün. Ancak Logan MCV’nin yıllardır ticari araç kapsamında satılırken Verso ve Roomster’in satışının engellenmesini de açıklamak pek kolay değil. Şimdi gözler Maliye Bakanlığı’nın vereceği kararda. Tahminler Toyota Verso’nun da ticari araç kapsamında değerlendirilip düşük ÖTV’den yararlandırılacağı yönünde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ