Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Netflix nedir? Televizyondan nasıl izlenir? - Teknoloji Haberleri

        Kübra GENÇ / HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        kgenc@haberturk.com

        Netflix tüm hızıyla ülkemize geldi. Nedir bu Netflix, ne işimize yarar, nasıl kullanacağız, ne yapacağız? İşte Netflix hakkında merak ettiğiniz her şey...

        NETFLIX NEDİR?

        Aslında film kiralama da denebilir, Amerika'da bu disk olarak da sürüyor ancak biz internet boyutuyla daha çok ilgileniyoruz. Kuzey Amerika'nın tamamında Avustralya, Yeni Zellanda, Güney Amerika ülkeleri ve Avrupa ülkelerinden Danimarka, İrlanda, Hollanda, İsveç, Norveç, Fransa, Finlandiya, İsviçre, Avustralya, Belçika, Almanya, Lüksemburg ve İngiltere'ye hizmet veren internet üzerinden çalışan bir medya içerik sağlayıcı olarak biliniyor.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        40 FARKLI ÜLKEDE 70 MİLYON ABONE

        Posta ve DVD hizmeti de veren Netflix, 1997 yılında Kaliforniya'da kurulmuş 2014 yılına geldiğimizde ise 400 milyon doların üzerinde faaliyet kazancına ulaşırken 5,5 milyar dolarlık ciro sağlamıştı.

        2015 yılının ilk çeyreğinden itibarense 40 farklı ülkede 70 milyondan fazla abone sayısına da ulaşmıştı.

        Netflix, sadece 2015 yılının son çeyreğinde 12 milyar saat yayın yaptı. Bir önceki yıl bu rakam 8.25 milyar saatte kalmıştı. 2015 yılında toplam streaming saati ise 42.5 milyar saat olarak belirtildi.

        YENİ PAZARLAR ŞART

        CES 2016'yla teknolojinin nasıl boyuta ulaştığını görmüşken Netflix'in CEO’su ve kurucu ortağı Reed Hastings müjdeyi vermişti. Netflix yeni pazarlarını açıklarken Rusya, Vietnam, Singapur, Güney Kore, Nijerya, Polonya ve Azerbaycan'ı sayarken Türkiye'ye de göz kırpıp abone almaya başlamıştı.

        HİSSELERİ DEĞER KAZANDI

        Hastings, yaptığı açıklamada Netflix‘in yeni giriş yaptığı ülkelerle birlikte 190’dan fazla ülkede internet TV servisi veriyor olacağını söyledi. Global internet televizyonu ağı olma yolunda hızla ilerleyen Netflix ana dili İngilizce’nin yanı sıra Arapça, Korece, Çinçe ve 17 başka dilde daha hizmet veriyor.

        2016 yılında hem abone sayısını hem de streaming saatini ciddi anlamda arttırmayı hedefleyen Netflix hisseleri rakamların basına yansımasıyla ciddi anlamda değer kazandı.

        DESTEKLENEN DONANIM VE YAZILIMLAR

        Netflix içeriği internet üzerinden birçok farklı cihaz ve yazılım tarafından destekleniyor. Bunlar; Safari, Firefox, Google Chrome, Internet Explorer internet tarayıcıları, Android işletim sistemine sahip cihazlar, Apple TV, iPad, iPhone, iPod, Blackberry 10 telefonlar, Google Chromecast, Xbox 360, Xbox One, Windows telefonlar, bunlara ek olarak Samsung, LG, Sony, Sharp, Panasonic, Philips televizyonlar, blu-ray oynatıcılar.

        TÜRKÇE KULLANILIYOR MU?

        Netflix Türkiye kullanıcıları için Türkçe altyazı ya da dublaj yok denecek kadar az. Shrek filmi Türkçe dublaj seçeneği ile geliyor. Blacklist dizinde yine Türkçe altyazı seçeneği mevcut. Ancak menüler bile henüz İngilizce. Yakın bir zamanda bu konularda çalışmalar yapılarak Türkçe içerik sağlanacağını düşünüyoruz.

        DİZİSEVERLER İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI

        Netflix dizi izleyicileri için son bölümlerin yayınlanmamasından dolayı biraz eksik durumda. Bu konuda Amerika'daki rakibi Hulu çok daha iyi. Ancak telif haklarının da bunun bir sebebi olabileceği düşünülüyor.

        Ancak Türkiye'de bazı filmlerin çıkmaması da söz konusu. Bunların çoğu lisanla ilgili. Netflix bölgesel olarak telif anlaşmaları gereğince farklı yayınlar yapıyor. Örnek olarak Amerika ve İngiltere içerikleri farklı. En güçlü olarak ise ABD içeriği gösteriliyor. Burada birçok farklı kategoride yayınlar var. Ancak Türkiye’de açılan servis içerik olarak şu an için oldukça zayıf.

        AMERİKA İÇERİĞİ GÖRÜNTÜLEYEBİLİR MİYİM?

        Chrome mağazasında Unlimited Free VPN Hola eklentisini indirip açarsanız, VPN yöntemiyle Amerika mağazasını aktif hale getirip daha çok içeriğe erişebilirsiniz. Chrome harici ise bilgisayara yükleyeceğimiz herhangi bir VPN uygulaması yeterli oluyor. Ancak bu seferde Türkçe altyazı gibi hizmetler Amerikan mağazası içerisinde yer almıyor.

        Örnek olarak Blacklist dizisinin Türkiye versiyonunda Türkçe altyazı var iken Amerikan mağazasında sadece İngilizce seçeneği mevcut. PS 4 gibi diğer cihazlar üzerinden Amerikan mağazasına erişim sağlamak isteyenler ise Unblockus gibi DNS servislerini kullanabilirler.

        NETFLIX NASIL KULLANILIR?

        Daha önceden Türkiye'den kullanıcılar VPN servisiyle oynarak kendilerini Amerika'daymış gibi göstererek kullanıyordu. Hizmet vermediği ülkelere IP numaralarına bakarak kullanıma kapatıyordu. IP kilidi sadece kaldırıldı. Ve sadece şu anda İngilizce.

        Bir aylık ücretsiz deneme sürümü başladıktan sonra Netflix size film zevkinizi ölçmesine yarayacak bazı sorular soruyor. Bu ekranı da geçtikten sonra artık Türkiye’ye özgü içerikle tüm Netflix servisleri karşınızda. Netflix daha önceden Max adında size film önerileri sunabilen bir servise sahipti ancak bu hizmet geçtiğimiz aylarda kaldırıldı. Şu an için Türkçe altyazı yok ancak Netflix Player size harici altyazılar yüklemenize olanak sağlıyor. Bunun için tek yapmanız gereken SRT uzantılı altyazıyı DFXP formatına çevirmek.

        Altyazıları yüklemek için ise filmi başlattıktan sonra Shift+Ctrl+Alt+T tuşlarına basarak subflick sitesinden dönüştürdüğünüz dosyayı seçin. Bundan sonra altyazı bölümüne gelerek Türkçe altyazıyı seçebilirsiniz. Altyazılarda eşzaman farkı var ise Resync Subtitle seçeneği ile altyazıların ileri veya geriye doğru kaç saniye gecikeceğini ayarlayabilir ve doğru senkronu içeren dosyayı indirebilirsiniz.

        Netflix’in gelmesi ile beraber son dönemde site içeriğinde Türkçe altyazılarında çoğaldığını görüyoruz. Ayrıca yine bu yöntemle Amerikan Netflix mağazasından seyrettiğiniz dizi veya filmleri de Türkçe altyazı ile seyredebilirsiniz.

        PC üzerinden seyrettiğiniz zaman ise yine farklı kısıtlamalar mevcut.

        Örneğin Chrome tarayıcı ile 720p üzerinde görüntü alamıyorsunuz. Aynı kısıtlama Firefox içinde geçerli. 1080p yani Full HD seyretmek için Microsoft Explorer veya Edge ile Mac OS X üzerinde Safari kullanmanız gerek. Ultra HD 4K kullanımı ise PC üzerinden mümkün değil. 4K seyredebilmek için minimum 25Mbit bağlantı ve destekleyen TV olması gerek. PC üzerinden görüntüleme sırasında hangi çözünürlükte seyrettiğinizi belirlemek için Shift+Ctrl+Alt+D kısa yolunu kullanabilir ve çıkan ekrandan bitrate ve çözünürlüğünüzü takip edebilirsiniz.

        Android veya iOS uygulamaları ile Netflix’i kontrol edebilirsiniz. Her iki cihaz aynı wifi ağına bağlandıktan sonra Netflix uygulaması içerisinden yansıtma yöntemiyle PS4 veya diğer cihazları seçerek Netflix uygulamasını kolay bir şekilde telefonunuzdan kontrol edebilirsiniz. Moto 360 gibi Android Wear yüklü saatler ile de ayrıca Netflix uygulamasının kontrolü mümkün.

        NETFLIX KISAYOLLARI:

        Shift + Ctrl + Alt + S: Görüntüleme ayarlarını içerir. Buradan video ve Ses Bitratelerini ayarlayabilirsiniz. Örnek olarak en yüksek ayar olan 5800’i direk olarak seçebilirsiniz. Netflix video ilk açıldığında ufak ayardan başlayarak kısa bir süre içerisinde kaliteyi bağlantı hızınıza göre arttırır. Ufak bir uyarı olarak da yüksek ayar veya yüksek bitrate seçmeniz ve bağlantınızın yetersiz kalması buffer yani takılmalar yaşamanıza sebep olur.

        Shift + Ctrl + Alt + D: Oynatımla ilgili detaylı ayarları gösterir.

        Shift + Ctrl + Alt + L: Log Kayıtlarını gösterir

        Shift + Ctrl + Alt + T: Altyazı eklemenizi sağlar.

        Boşluk Tuşu: Durdurma ve yeniden oynatmaya olanak verir.

        Enter: Durdurma ve yeniden oynatmaya olanak verir.

        F: İçeriği Full Ekran yapar

        Esc: Full Ekrandan çıkar

        Shift + Sol Ok: Geriye Sarar

        Shift + Sağ Ok: Hızlı bir şekilde ileri Sarar

        M: Sessize alır

        NETFLIX ÜYELİK FİYATLARI NE KADAR?

        Netflix kullanmak için uydu ya da kablolu servislerde olduğu gibi belirli bir aylık ücret ödemeniz gerekiyor. Fiyatlar euro cinsinden çıkıyor. Ancak Apple TV'den TL olarak çıksa da euro bazında bakılıyor. Yani henüz Türkiye için TL cinsinden fiyatlandırma yapılmadı. Abonelik sistemi getiren Netflix'de üyelik ile istediğin kadar film izliyorsunuz. DVD kiralayan insanlar internete geçişle internetten üyeliklerine devam ediyor. DVD kiralama işlerine de devam ediliyor.

        https://www.instagram.com/p/_7zbfupS_i/?taken-by=netflix

        Üç farklı paket sunan Netflix’in aylık ücretleri Türkiye’de şu anda Avrupa tarifesini referans alıyor. En ucuz paketin 7,99 euro olduğu Netflix’te sunulan paketler hangi içeriği ne kadar izleyeceğinizi etkilemiyor. Yalnızca yayın kalitesi ve aynı anda izleyebileceğiniz ekran sayısını arttırmak için daha fazla ödeme yapıyorsunuz. Netflix’e ilk kez abone olanlar için servis ilk ay ücretsiz. Aynı zamanda internetinizin de açık olması gerekiyor. Ciddi anlamda internet kotasına sıkıntı yaratabiliyor. HD olursa bu durum daha da kötüleşiyor, hatta 4K bir sistemde izlemek istiyorsanız ultra HD kalite ve bolca kota sıkıntısı yaratabiliyor.

        Şu an için Basic, Standart ve Premium olarak üç paketi var. Basic paketi içerisinde HD veya Ultra HD çözünürlük yok. Aynı anda ise sistemi tek kişinin izlemesine izin veriliyor. Giriş paketinin fiyatı 7.99 Euro. Standart pakette ise HD görüntü var. Sistemi de aynı anda 2 kişi kullanıyor. Fiyatı ise 9.99 Euro. En dolu pakette ise Ultra HD yani 4K görüntü seçeneği ile toplamda 4 kişiye kadar seyretme olanağı var. Paket fiyatı 11,99 Euro. Üyelik için ilk ay ücret alınmadan deneme sürümü veriliyor. Bir ay sonunda ise paket ücreti kartınızdan çekilerek üyelik süreci başlıyor.

        KOTAMIZ NE OLACAK DİYENLERE

        Netflix yardım sayfasında düşük çözünürlükte saat başına 0.3GB, orta seviyede 0.7GB Yüksek seçenekte HD görüntü için 3GB, Ultra HD için ise 7GB’lık veri kullanımın olacağı yazılmış.

        NETFLIX HAKKINDA BAZI GERÇEKLER:

        Her ay toplam 10 milyar saat izlenme süresine sahip.

        ABD’de bulunan hanelerin yüzde 36’sı Netflix abonesi.

        Abonelerin yüzde 63’i hizmetten çok memnun olduklarını belirmiştlerdir.

        Netflix’in her bir sunucusu 100 – 150 terabayt disk alanına gereksinim duyar.

        Yaklaşık 2,200 kişi çalışıyor.

        Çin'de olmamasına rağmen 30 milyon kişi VPN servis değişimi ile kullanıyor.

        Netflix’te bulunan tüm içeriklerin toplam büyüklüğü bir petabayttan (1 milyon gigabayt ) daha fazladır.

        Dünya’daki tüm internet trafiğinin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturur. ( YouTube yüzde 13,2)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ