Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Akıllı telefon pazarına yenilen markalar - Teknoloji Haberleri

        Küresel pazar araştırması firması olan TrendForce, 2016 yılının ilk çeyreğine ilişkin akıllı telefon sayısına açıklık getiren raporunu yayımlamıştı.

        Raporun ilk sırasında Apple'la kıyasıya rekabette olan Samsung'u görüyoruz. İkinci sırada Apple yer alıyor. 2015'in ilk çeyreğinde 75 milyon satış yapan Apple için 2016'nın ilk çeyreğindeki 42 milyon satış, iPhone SE'ye rağmen oldukça düşük görünüyor.

        Ardından Huawei, Lenovo, Xiaomi ve LG geliyor. Öte yandan bir dönemin en iyileri olarak kabul edilen markaların akıllı telefon pazarına yenik düştüğünü görüyoruz.

        NOKIA GERİ DÖNÜŞE HAZIRLANSA DA...

        Mobil cihaz endüstrisinin bir dönem aranan markası olan Nokia, akıllı telefon pazarında istediği noktaya bir türlü gelemedi, eski performansını sergileyemedi.

        1998 ila 2011 arasında yani iPhone ve Android cihazlar henüz çok da ortalıkta değilken, en çok satan mobil telefon üreticisiydi. Barselona'da gerçekleştirilen MWC'de Nokia CEO'su Rajeev Suri, akıllı telefon pazarına giriş yapmayı hedeflediklerini ifade etmişti. Tarih olarak ise 2016 ortaları planlanıyor.

        2013 yılında Microsoft tarafından satın alınan Nokia, 2016'ya kadar kendi markasını taşıyan telefonlar piyasaya sürmemeyi kabul etmişti. Nokia yeni çıkışıyla Apple ve Samsung'la yarışacak noktaya gelir mi bilinmez ancak teknoloji dünyasını heyecanlandıracağı kesin.

        NOKIA'YI ALDI AMA WINDOWS'TA DA TUTUNAMADI

        Microsoft'un dün yayınladığı finansal raporuna göre genel olarak başarılı bölümler arasında öne çıkan Surface serisi yüzde 61'lik bir artışla gelirleri 1.1 milyar dolara yükseltmiş olsa da telefon gelirleri neredeyse yarı yarıya yüzde 47 oranında geriledi.

        SEC'e bildirilen Q-10 verilerine göre son çeyrekte toplam 2,3 milyon Lumia satışı yapıldı. Ancak bu rakam geçtiğimiz sene 8,6 milyondu. Yani sadece Lumia satışları bile yüzde 73 oranında geriledi.

        Ayrıca Window Phone 8.1 cihazının satışlarının durdurulup Windows 10 Mobile'e geçişin telefon satışlarının daha da düşebileceğini gösteriyor. Tüm dünyada telefon satışlarının sadece yüzde 1,1'lik kısmını oluşturan Windows'un nasıl bu durumu toparlayacağı ise merak konusu...

        BİR DÖNEMİN BBM'İNDEKİ GENÇLER ŞİMDİ WHATSAPP'TA

        Blackberry de geçtiğimiz yıllarda ticari pazardan çekilmek üzereyken son bir şans denemesinde bulundu. 2007'de iPhone'a gafil avlanan Blackberry Messenger desteği, birçok özelliği ile akıllı telefon pazarında emin adımlarla ilermesi beklenen markalardan biriydi. Geçtiğimiz yıl rakamlarına bakılırsa Wall Street bu yıl firmadan 563 milyon dolarlık hasılat beklerken 464 milyon dolarlık hasılatla yine beklentilerini karşılayamamıştı.

        Priv satışları da dahil sadece 600 bin ünite satış gerçekleştiren Blackberry'ye Apple ve FBI'yla yaşanan kullanıcı gizliliği kavgasında açıkca polisin yanında durduğunu göstermiş, birçok kullanıcısından da ciddi tepkiler almıştı.

        Apple'ın FBI'yla yaşadığı tarihi "kullanıcı gizliliği" kavgasının ardından bazı teknoloji firmalarının açıkça devlet yetkilileri ve güvenlik kurumlarıyla bu anlamda bir işbirliği yaptığını açıklamaları artık kulağa daha tuhaf gelmeye başladı diyebiliriz. Kanadalı akıllı telefon üreticisi BlackBerry de gerektiğinde rahatlıkla polisin yanında durabildiğini gösteren bu firmalardan birisi.

        Pek çok kullanıcısının tepkisini alan şirketin CEO'su John Chen konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaptıkları bu yardım sonucunda "önemli bir suç örgütünün çökertilmesini sağladıklarını" söyledi ve şöyle devam etti: "BlackBerry'nin sağladığı bu yardım konusunda şunu temin edebilirim ki, yasal erişim ilkelerimize bağlı kaldık."

        MOTOROLA YENİ TELEFONA HAZIRLANIYOR

        2014 yılından beri Lenovo çatısı altında akıllı telefon sektörüne hizmet veren Motorola geçtiğimiz günlerde sektöre veda etmişti.

        Şimdi ise akıllı telefon pazarı için sıkı çalışmaya başladı. Orta segment olacak telefonun isminin Moto X ya da Moto G4 Plus olacağı tahmin ediliyor.

        ŞUBAT AYINDA YİNE ZARAR ETTİ

        Geçtiğimiz şubat ayında beklenenin altında bir gelir elde eden HTC, geçen yılın aynı dönemindeki rakamın da yarısının altında kaldı. Bir yıldır zarar eden HTC bu durumu düzeltmek için yeni model akıllı telefonlar piyasaya sürmüş ve Valve ortaklığıyla üretilen HTC Vive Pre'yi tanıtmıştı.

        Ancak HTC, 2015'in Şubat döneminde elde ettiği 261 milyon dolarlık gelirin yarısının da altına düşerek bu yıl Şubat ayında 128 milyon dolar kazanç sağlamış. Şirket daha önce 2015'in 4. çeyreğinde 766 milyon dolar gelir elde ettiğini açıklamasına rağmen bu dönemde 101 milyon dolar zarar ettiğini duyurmuştu. Ancak şirket bir yandan telefon çalışmalarına da devam ediyor.

        SONY İDDİALARI YALANLADI

        Sony’nin sahip olduğu pazar payından memnun olmaması nedeniyle akıllı telefon pazarından çekilmek istediği ile ilgili söylentiler yayılmıştı. Sony bugün yaptığı açıklama ile bu söylentileri yalanladı.

        Sony Mobile CEO'su Hiroki Totoki'nin açıklamasında "Üretimi bırakacağımız iddialarının tam tersine Sony, kullanıcılarına çok daha iyi ekran ve kamera deneyiminin yanında daha uzun batarya ömrü için çalışmaya devam ediyor. Gelecek yıl ortaya çıkacak yeni telefonlarımız ile mobil tarafta çok daha iyi finansal performans yakalamayı hedefliyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ