Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple iOS 10 özellikleri neler? Hangi telefon modellerine gelecek? - Teknoloji Haberleri
        1

        Geçtiğimiz hafta iOS cihazlar için çıkışını gerçekleştiren Super Mario Run, ilk günden 3 milyon cihaza yüklendi ve önemli bir başarıya imza attı. Peki, son açıklamalardan sonra Oyunun geleceğinin karanlık olduğunu söylesek?

        2

        Super Mario Run yeni seviyeler sunmayacak!

        3

        Nintendo tarafından yapılan açıklamaya göre, Super Mario Run mobil oyunu için ücretli veya ücretsiz ek içerik sunulmayacak. Evet, yanlış okumadınız! Hali hazırda birçok iOS kullanıcısını kendisine bağlayan ve gelecek yıl Android kullanıcıları için de sunulacak oyuna yeni içeriklerin gelmeyecek olması, oyunun ömrünün kısa süreli olabileceğini düşündürüyor.

        4

        Oyunda yeni seviyelere erişebilmek için 26,99 TL ödemeniz gerektiğini, çoğu kullanıcının ücretsiz olan seviyelerini oynamayı tercih ettiğini ve oyunun şu an 5 üzerinden 2.5 puana sahip olduğunu da not olarak düşelim.

        5

        Aslında birçok kullanıcının, klasik Super Mario oyunlarının özlemiyle oyunu indirdiğini ancak beklediğini bulamadığını da söylemek mümkün. Diğer taraftan mobile adım atan Super Mario’nun farklı oyunlarıyla karşımıza çıkmaya devam edeceğini tahmin etmek güç değil. Malum, Nintendo mobildeki konumundan oldukça memnun.

        6

        Hala denemediyseniz ve siz de Super Mario Run oyununa bir şans vermek istiyorsanız App Store üzerinden oyunu hemen indirebilirsiniz.

        7

        İŞTE SUPER MARIO RUN'IN ÖZELLİKLERİ

        8

        İki büyük Nintendo markası, iki dev mobil açılışı. Nintendo çok uzun yıllar mobil platforma direndikten sonra, aslında mobilin hakimi olabileceğini gösterdi.

        9

        Pokemon GO aylar süren bir çılgınlığı tetiklerken, Super Mario Run şimdiden en çok konuşulan Oyun olmayı başardı. App Annie tarafından yayınlanan bilgilere göre, Super Mario Run şimdiden 3.5 milyon cihaza indirildi.

        10

        İlk gün ise müthiş bir rekora imza atarak, 3 milyon cihaza yüklendi. Bu inanılmaz bir rakam olsa da sadece Amerika'yı kapsadığını belirtelim. Pokemon GO ise Amerika'daki ilk gününde tam 900 bin kişiye ulaşmayı başarmıştı. Bu verilere göre, Super Mario Run, Pokemon GO'yu resmen üçe katlamış durumda.

        11

        Nintendo ve Apple ortaklığıyla iPhone 7 etkinliğinde duyurusu yapılan Super Mario Run, dün akşam yayınlandı. 195 MB gibi bir boyuta sahip olan oyun, endless run dediğimiz sonsuz koşu türünde bir örnek olarak ön plana çıkıyor. Super Mario Run, temelde Flappy Bird tarzı bir mantığa sahip.

        12

        Yatay eksende sürekli hareket eden Super Mario karakterinin belirli engelleri atlamasını, karşısına çıkan çeşitli düşmanları yenmesini sağlamak için ekrana tıklatmanız gerekiyor.

        13

        Elbette sadece ilk gün için ve Amerika'yı baz alarak söylüyoruz. Apple veya Nintendo'dan gerçek rakamlar gelmeden, dünya geneli için bir fikir belirtmek güç. 15 Aralık'ta iOS için piyasaya sürülen Super Mario Run'ı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. İlk üç bölüm sonunda ise tüm oyuna 27 TL ödeyerek sahip olabiliyorsunuz.

        14

        Yeri geliyor bir kez hafifçe tıklatarak, yeri geliyor birden fazla kez tıklatarak oyunda ilerliyor, bir yandan da altınları toplayarak puan kazanıyorsunuz.

        15

        ÜÇ TEMEL MOD BULUNUYOR

        16

        Oyun genel olarak yirmi yıl öncesinin Game Boy oyun konsollarında monokrom ekranda oynanan Super Mario World oyunundan izler taşıyor.

        17

        Oyunda üç temel mod bulunuyor. “World Tour” modu oyunu tek başınıza, altı alemde, 24 farklı seviyede oynamanıza izin veriyor.

        18

        “Toad Rally” ise arkadaşlarınızla yarışmanızı, zamanlarınızı karşılaştırarak yarışmanızı sağlıyor. “Mushroom Kingdom” ise kendi güzergahınızı oluşturmanızı ve özelleştirmenizi sağlıyor.

        19

        Üçüncü modu kullanmak için ilk iki modda yeteri kadar altın toplamanız gerekiyor. Ayrıca diğer beş karakteri açmak için de ilk iki modda toplanan altınlar önemli oluyor.

        20

        Mashable'a konuşan Nintendo yetkilileri, konuyla ilgili yaptıkları yeni bir açıklamada oyunun bazı korsan endişeleri nedeniyle çevrimdışı olarak oynanamayacağını belirttiler.

        21

        Firma, oyunun bir çevrimdışı modu olmamasının nedeni olarak 150 ülkede kullanıma sunulan olan Super Mario Run'ın yükleneceği cihazlar üzerinde doğrudan bir kontrol olanağı olmamasını gösteriyor.

        22

        Nintendo yetkilisi Shigeru Miyamoto, Mashable'a verdiği demeçte şunları söylüyor: "Bizler bu yazılımı bizim için çok önemli bir varlık olarak değerlendiriyoruz. Diğer yandan oyunu indiren müşteriler için de onu güvenli bir yazılım olarak sunabilmeyi ve oyunu güvenli bir çevrede oynayabilmelerini istiyoruz."

        23

        Sürekli ağ bağlantısının sadece oyundaki ilerlemeyi kaydetmek için değil aynı zamanda cihazlar arasındaki bilgiyi de senkronize etmeyi sağlayacağı belirtiliyor.

        24

        iOS 10.2 ÖZELLİKLERİ

        28

        Yaklaşık 360 MB boyutunda olan iOS 10.2 güncellemesi ile birlikte kullanıcıların karşısına çıkan yeniliklerin başında, ilk olarak MacBook Pro lansmanında tanıtılan TV uygulaması geliyor.

        29

        Şu anda sadece ABD'de kullanılabilen uygulama, TV şovlarına ve filmlere erişebilmenizi sağlıyor.

        30

        100'den fazla yeni emojinin yanı sıra iPhone 7 ve iPhone 7 Plus kullanıcılarının kullanabileceği üç yeni duvar kâğıdı da, iOS 10.2 ile birlikte gelen yenilikler arasında yer alıyor.

        40

        37.5 MB boyutundaki iOS 10.2 Beta 6 güncellemesi hakkında fazla bir detaya yer vermeyen Apple, hata düzeltmelerinin ve iyileştirmelerin yapıldığını belirtiyor.

        41

        iOS 10.2 Beta 6 Nasıl Yüklenir?

        42

        Apple'ın geliştirici programına kayıtlı iseniz, doğrudan Ayarlar >Genel > Yazılım Güncelleme bölümünden iOS 10.2 Beta 6'yı yükleyebilirsiniz. iOS 10.2 Public Beta 6 sürümünü yüklemek istiyorsanız, Apple Beta Software Program sayfasına gitmeniz ve kayıt olmanız gerekiyor.

        43

        Kayıt olduktan sonra yine aynı linki iPhone'da Safari tarayıcısı ile açıp, iOS 10.2 Public Beta profilini yüklemelisiniz. Profil yüklendikten sonra iPhone yeniden başlatılacak. iPhone açıldığında Ayarlar >Genel >Yazılım Güncelleme bölümünden iOS 10.2 Public Beta 6'yı yükleyebilirsiniz.

        44

        iOS 10.2 Beta 6 güncellemesini alan modeller

        45

        iOS 10.2 Beta 6 güncellemesi; iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Air, iPad Air 2, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, 9.7 inç iPad Pro ve iPod touch 5 modellerini kapsıyor.

        46

        İŞTE DETAYLARIYLA DİĞER APPLE GÜNCELLEMELERİ

        47

        Apple, geçtiğimiz hafta yayınladığı 10.1 güncellemesi ile birlikte, iPhone 7 Plus kullanıcılarını portre modu ile buluşturdu. Ancak, 10.1 güncellemesinin yayınlanmasının üzerinden henüz kısa bir süre geçmişken Apple, bugün 10.1.1 sürümü yayınlandı. 64,2 MB boyutundaki 10.1.1 güncellemesi, sağlık uygulamasında yer alan hataların giderilmesini sağlıyor.

        48

        10.1.1 Nasıl Yüklenir?

        49

        10.1.1 güncellemesini Ayarlar>Genel>Yazılım Güncelleme bölümünden veya iPhone/iPad'i iTunes'a bağlayıp güncellemeleri denetle seçeneğini kullanarak yükleyebilirsiniz.

        50

        10.1.1 güncellemesini alan modeller

        51

        10.1.1 güncellemesi; iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Air, iPad Air 2, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, 9.7 inç iPad Pro ve iPod Touch 6. nesil modellerini kapsıyor.

        52

        İŞTE DİĞER YENİLİKLER

        53

        iPhone, iPad ve iPod Touch modelleri için yayınlanan güncelleme cihazlara bir dizi yenilik sunuyor. İşte onlardan en dikkat çekenleri...

        54

        En dikkat çeken yenilik eylül ayındaki iPhone 7 ve 7 Plus lansmanında tanıtılan Portre modu. Portre modu sayesinde Apple kullanıcıları çektikleri fotoğraflarda alan derinliği yaratabilecek. Ancak bu özellik sadece çift kameralı iPhone 7 Plus'ta kullanılabiliyor. iOS 10.1 güncellemesi ile 'Portre modu'nun yanı sıra iTunes'daki şarkıların Apple Watch'ta tutulması gibi sorunlar da ortadan kalkıyor.

        58

        iOS 10.0.3 ile hücresel bağlantı kopmalarına ve zaman zaman yaşanan sinyal kopmalarına çözüm getiriliyor. Apple iOS 10 sürümüne geçtikten kısa bir süre sonra yaşanan sorunlar nedeniyle 10.0.1'i yayınlamış, sorunların devam etmesi üzerine de iOS 10.0.2 güncellemesini dağıtmıştı.

        59

        İŞTE iOS GÜNCELLEMELERİ İLE GELEN DETAYLAR VE GETİRDİĞİ SORUNLAR

        60

        Apple, iOS 10.1 beta'ları anlamında bu sefer oldukça hızlı çıktı. Daha geçtiğimiz hafta iOS 10.1 beta 2 sürümünü geliştiricilere dağıtan şirket şimdi de iOS 10.1 beta 3 ile karşımızda. Peki iPhone, iPad ve iPod touch cihazlar için sunulan bu yeni geliştirici sürümünde neler var?

        61

        Sadece kayıtlı geliştiriciler için dağıtılan iOS 10.1 beta 3 alan derinliği etkisi özelliğini iPhone 7 Plus kullanıcıları için getiriyor. Ek olarak hata düzeltmeleri ve performans düzenlemeleri bu sürümde mevcut durumda.

        62

        iOS 10.1 beta 3 nasıl kurulur?

        63

        Öncelikle iOS 10.1 beta sürümüne sahip olduğunuzdan emin olun. Yüzde 50'den fazla şarjlı durumda olan cihazınızla Wi-Fi ağına bağlanmanız ve Ayarlar>Genel>Yazılım Güncelleme menüsü üzerinden karşınıza çıkacak üçüncü beta'yı iOS cihazınıza indirebilirsiniz. Son olarak indirdiğiniz dosyayı cihazınıza anında kurabilirsiniz.

        64

        İŞTE TÜM DETAYLARIYLA YENİ GÜNCELLEMELER VE GÜNCELLEMELERİN GETİRDİĞİ SORUNLAR

        65

        iPhone'ların ana ekran (home) butonunun her zaman için sorun çıkarmaya elverişli olduğunu biliyoruz. Hatta birçok iPhone'un ilk bozulan yeri genellikle ana ekran tuşu oluyor. Bu nedenle birçok kişi bu tuş bozulmasın diye sanal tuşları (AssistiveTouch) kullanıyor. Bildiğimiz üzere Apple yaklaşık bir ay önce yeni işletim sistemi iOS 10'u resmen yayınladı. Yeni sürüm hem beğenilen hem de beğenilmeyen birçok yeniliğe sahip. Örneğin kilit ekranının tasarımı…

        66

        Bu tasarım genel anlamda seviliyor. Zira Apple, eskisine oranla çok daha işlevsel bir kilit ekranı tasarımı yaptı. Ana ekranı sağa kaydırdığınızda karşınıza interaktif ekran geliyor ve buradan istediğiniz kişileri arayabiliyor ve acil ulaşmak istediğiniz bilgilere erişebiliyorsunuz. Kilit ekranını sola kaydırdığınızda ise kamera açılıyor (kamera iOS 10'da oldukça hızlı açılıyor). Genel anlamda bir sorun yok gibi görünüyor fakat iOS 10 ile birlikte “açmak için kaydırın" özelliği tarihe karışmış oldu.

        67

        Üstelik Apple, bu özelliği izinsiz kullandığı gerekçesiyle Samsung'a tazminat davası açtı ve 120 milyon dolar kazandı. Açmak için kaydırın özelliğinin kaldırılması, iPhone kullanıcılarının şüphesiz hiç hoşuna gitmedi. Çünkü bu tuş kaldırıldığından dolayı, kullanıcıların kilidi açması için ana ekran tuşuna basması gerekiyor. Bu da uzun kullanımda bozulmaya meyilli tuşun daha kolay bozulabileceği görüşünü doğuruyor.

        68

        Esasında bu durumu aşmanın iki yöntemi var fakat çok da kullanışlı olduğunu söyleyemeyiz. Birinci çözüm yönteminde “Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Ana Ekran Düğmesi" adımlarını takip ederek Parmağı Koyarak Aç seçeneğini aktif hale getirdiğinizde tuşa basmanıza gerek kalmayacak.

        69

        Böylece telefonun güç tuşuna bastıktan sonra parmağınızı okutarak kilidi açabilirsiniz. Tabii bunun için telefonunuzda parmak izi tarayıcısı olması gerekiyor (iPhone 5 ve öncesinde geçerli değil). Bir de güvenlik kilidinde parmak izi kullanmalısınız.

        70

        Diğer çözüm ise yazının başında da belirttiğimiz gibi sanal tuşlar (AssistiveTouch). Yine “Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > AssistiveTouch" adımlarını takip ederek sanal tuşları aktif hale getirebiliyorsunuz. Böylece ana ekran tuşu yerine sanal tuşa bastıktan sonra, ana ekran simgesine tıklayıp kilidi açabilirsiniz.

        71

        Ne yazık ki bu çözümlerin hiçbiri, ekranı kaydırarak açmak kadar kolay değil. İşte Apple'ın en çok eleştirildiği nokta da bu. Cupertino merkezli şirketin, bu şekilde ana ekran tuşları bozulduğu için servis ve onarımdan ekstra para kazanmak istediği yorumları yapılıyor.
        Lakin Apple'ın yeni işletim sistemlerini büyük oranda yeni telefonlarına göre geliştirdiği biliniyor.

        72

        Haliyle iOS 10 geliştirilirken de büyük oranda iPhone 7 baz alındı. Bildiğimiz gibi iPhone 7 ile birlikte fiziksel ana ekran tuşu kalktı. iPhone 7 ve 7 Plus'ta 3D Touch özellikli ana ekran butonu bulunuyor. Yani pek kullandıkça bozulacak cinsten değil. Bu vesileyle Apple dolaylı yoldan müşterilerini iPhone 7 almaya yöneltiyor.

        73

        Teknoloji devi Apple, yeni iOS 10 güncellemesinde güvenliğe dair bazı sorunlarla karşı karşıya. Konuyla ilgili Forbes'ta yer alan habere göre firmanın yeni iOS sürümünün iPhone'un güvenliğini kazara zayıflattığı ve potansiyel olarak, yetkilendirilmemiş erişimlere olanak tanıdığı belirtiliyor.

        74

        iPhone'lara izinsiz girmek adına gerekli araçları oluşturan Elcomsoft adlı Rus firması tarafından keşfedilen bu savunmasızlığın telefona istenmeyen girişleri mümkün kıldığı açıklandı. Buna göre bir kullanıcı yeni bir şifre doğrulama mekanizması kullanan iOS 10'a güncelleme yaptığında çeşitli güvenlik kontrollerini es geçiyor. Söz konusu saldırı iOS 10 tarafından yapılan şifre korumalı yedeklemeleri hedef alıyor.

        75

        Eğer bir saldırgan ilgili şifre olmadan bu yedekleme dosyalarından birine ulaşmayı başarırsa Elcomsoft'un yeni saldırısı ona şifreyi kırma olanağı tanıyor, hem de bunu iOS 9 ve öncesinde kullanılan eski mekanizmayla karşılaştırıldığında ortalama 2500 kat daha hızlı yapıyor. Firma iOS 9'da saniyede 2400 şifre üzerinde işlem yapabilirken bu sayı iOS 10'da 6 milyon şifreye kadar çıkıyor.

        76

        Özellikle iTunes'un yedekleme dosyalarındaki zayıflığın iOS 10'la çalışan cihazlardaki güvenlik sorunun zayıf halkası olduğu anlaşılıyor. Forbes'a konuyla ilgili açıklama yapan Apple sorunun farkında olduğunu ve üzerinde çalıştığını ifade etti. Apple, yaşanan sorunlar nedeniyle tepki çeken iOS 10'un ardından iOS 10.0.2 sürümünü yayınlandı. Apple, iOS 10'daki sorunların yaması olarak da nitelendirilen yeni sürümü bugün itibari ile iPhone, iPad ve iPod touch kullanıcılarının kullanımına sundu.

        77

        iOS 10.0.2 güncellemesi ile neler geldi?

        78

        iOS 10.0.2 ile birlikte, iPhone 7'ye kulaklık takıldığında ses denetimlerinin çalışmasını engelleyen sorun çözülüyor.

        97

        2- iOS 10 ile gelen özellikler çok yer kaplıyor: Bir başka dikkat çeken şey ise iOS 10 ile gelen özelliklerin çok fazla yer kaplaması. Eğer 16GB'lık bir iPhone kullanıyorsanız iOS 10 kullanım alanınız oldukça kısıtlayabilir.

        98

        3- Apple Music hala kötü: Evet iOS 10 ile birlikte Apple Music yenilendi. Ancak Apple Music'in hala karmaşık bir yapıya sahip.

        99

        4- Silah emoji'si: Şaka değil! Apple, iOS 10 ile silah emoji'sini oyuncak tabanca ile değiştirdi.

        103

        Apple tarafından iPhone ve iPad'ler için henüz indirmeye sunulan iOS 10 güncellemesi, yeni işlevleriyle heyecanlandırdığı kadar bazı sorunlarıyla can sıkıyor. Bu durum, yeni yayınlanan bir işletim sistemi güncellemesi için hiç şaşırtıcı değil; peki sık rastlanan iOS 10 sorunlarını nasıl çözebilirsiniz?

        104

        HIZLI TÜKENEN PİL SORUNU İÇİN

        105

        iOS 10.1 bu sorunu muhtemelen çözecek, ancak güncelleme yayınlanana kadar Settings (Ayarlar) > General(Genel) > Background App Refresh (Arkapalanda Uygulama Yenile) yolunu takip ederek arka planda sürekli olarak güncellenen uygulamaları kapatabilirsiniz. Bunun yanında Settings (Uygulama) > Privacy (Gizlilik) > Motion & Fitness (Hareket ve Fitness) altında Fitness Tracking'i ve çok gerekli olmayan uygulamaları da kapatın.

        106

        Hangi uygulamaların pilinizi tükettiğine dikkat edin. Bunun için Settings(Ayarlar) > Battery (Batarya) yolunu izleyin ve pili çekinmeden harcayan uygulamaları ortaya çıkarın. Twitter ve müzik akış uygulamaları, pili tüketenlerin başında geliyor. Telefonunuzun ekran parlaklığını düşürerek pilden tasarruf edebileceğinizi unutmayın.

        107

        TUĞLAYA DÖNÜŞEN TELEFONLAR İÇİN

        108

        Bu sorunun çözümü neyse ki basit. iTunes'u PC veya Mac üzerinde çalıştırıp iPhone'unuzu bağlayarak geri yükleme işlemini başlatabilirsiniz. Burada yedek almanın önemini hatırlatmakta fayda olacağını düşünüyoruz.

        109

        Wİ-Fİ VE BLUETOOTH SORUNLARI

        110

        Bu sorunlar her sene kendini tekrarlıyor; öyle ki Bluetooth ve Wi-Fi'dan yakınanları duymak için her iOS güncellemesinden sonra biraz beklemeniz yeterli. Settings (Ayarlar) > General (Genel)> Reset (Sıfırla) > Reset Network Settings (Ağ ayarlarını sıfırla) yolunu takip edip ağ ayarlarını sıfırlayarak sorunları çözmeniz mümkün olabilir; tabi şanslıysanız. Burada doğru seçeneği kullanmaya dikkat edin, "Reset All Settings (Bütün ayarları sıfırlar)" ve "Erase All Content and Settings (Bütün içeriği ve ayarları sıfırla)" ayarlarını kullanmamalısınız.

        111

        HOME DÜĞMESİ SORUNU

        112

        iOS 10, "kaydırarak açma" işlevini kaldırarak Touch ID sensörüne bastırmanızı sağlıyor. Buna alışamadıysanız, Settings (Ayarlar) > General (Genel)> Accessibility (Erişilebilirlik)> Home Button (Ana Ekran Düğmesi) yolunu izleyin ve "Rest Finger to Open" seçeneğini etkinleştirerek eski işlevi geri getirin. Artık Home düğmesine basmadan, parmağınızı dokundurarak iPhone'u açabileceksiniz.

        113

        DİĞER SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

        114

        Apple'ın yeni yazılımıyla henüz ilk saatlerimizi geçiriyoruz; zaman geçtikçe yeni sorunların (ve çözümlerin) ortaya çıkacağından şüphemiz yok. Yaşadığınız farklı sorunlar ve keşfettiğiniz çözümleriniz varsa, bizlerle aşağıda, yorumlarda paylaşabilirsiniz. Güncelleme sürecinde karşılaşılan sorunlara ilişkin açıklama yapan Apple Türkiye açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

        115

        “Yazılım güncellemesinin yayınlandığı ilk saat içerisinde az sayıda kullanıcının etkilendiği bir sorunla karşılaştık ancak bu hızla çözüldü. Bu problemle karşılaşanlar güncellemelerini iTunes’a bağlanarak tamamlayabilir veya destek için Apple ile iletişime geçebilirler."

        116

        APPLE CİHAZLARINA BİRÇOK YENİLİK GELDİ

        iOS 10'la birlikte Apple ürünlerini kullananların hayatına birçok yeni özellik dahil oldu! İşte onlardan bazıları...

        - Artık Apple'ın istemediğiniz uygulamalarını kaldırabilirsiniz. Apple'ın her uygulaması için geçerli olmasa da kullanmak istemediğiniz Apple uygulamalarını silip, istediğinizde AppStore'da tekrar bularak yeniden yükleyebilirsiniz.

        117

        Geliştirilen harita özellikleri sayesinde artık aracınızı bıraktığınız yeri ve park sürenizi cebinizdeki iPhone sizin için takip edecek...

        118

        - iPhone 6S ve daha üzerinde bir model kullanıyorsanız iOS 10 ile birlikte telefonunuzdaki flaş ışığını şiddetini ayarlayabiliyorsunuz.

        119

        - Artık uygulamalardan fotoğraflı ve linkli bildirimler de alabilmek mümkün olacak.

        120

        - Yeni not tutma uygulaması ise alışveriş listesindeki ürünlere uygun mağazalara yaklaşılınca uyarıda bulunacak.

        121

        - Telefon hafızasında otomatik olarak yer açabilirsiniz. Ayarlar bölümünden Muzik bölümünü seçip Optimize Storage özelliğini açarsanız, iPhone'unuzda kayıtlı hiç dinlemediğiniz müzikleri silerek boş alan yaratacaktır.

        122

        - Harita uygulaması sık gidilen yerleri aklında tutarak yemek veya eğlence gibi konularda tavsiyelerde bulunacak.

        123

        İOS 10'A GEÇİŞTE HANGİ SORUNLAR ÇIKTI?

        Pek çok iPad ve iPhone kullanıcısı, iOS 10'u kurarken cihazlarının çöktüğünü rapor etti. Bazı kullanıcılar siyah bir ekranla baş başa kaldıklarını söylerken, bazıları da iTunes bağlantı ekranı ile karşılaştı.

        127

        iPhone 5: Animasyonlar daha hızlı, kamera açılması daha hızlı, App Store daha yavaş.

        128

        iPhone 5S: Animasyon hızları birebir aynı, hatta animasyonlar daha akıcı, kamera açılması daha yavaş, App Store daha yavaş. Ama performans kaybı yok.

        129

        iPhone SE: Her şey birebir aynı, ama göze animasyon geçişleri daha akıcı geliyor, yine App Store daha yavaş açılıyor ve yine kamera daha hızlı açılıyor.

        130

        iPhone 6: Dokunmatik açılış sağlayan Touch ID biraz daha yavaş, animasyon geçişleri aynı ama göze daha akıcı geliyor, uygulamalar daha çabuk açılıyor. App Store daha yavaş açılıyor, kamera daha hızlı açılıyor.

        131

        iPhone 6S: Animasyon geçişleri aynı ama göze daha akıcı geliyor, uygulama açılma hızı aynı, App Store daha yavaş açılıyor, kamera daha hızlı açılıyor.

        132

        İŞTE MERAKLA BEKLENEN iOS 10'NUN ÖZELLİKLERİ VE UYUMLU OLDUĞU TELEFONLAR

        133

        Apple’ın şimdiye kadarki en büyük sürümü olan iOS 10 ile mesajlar ile kendinizi yepyeni biçimlerde ifade edebilme imkânı, görsel açıdan daha etkileyici bir tasarım dikkatlerden kaçmıyor. Fotoğraflar ile anılarınızı bambaşka bir biçimde yeniden canlandırma ve Siri’nin gücünden her zamankinden daha fazla uygulamada yararlanma imkânı sunuyor.

        134

        iOS 10 ÖZELLİKLERİ NELER?

        135

        EL YAZINIZLA YAZIN: Kendi el yazınızla bir mesaj gönderin. Arkadaşlarınız el yazınızın tıpkı bir kağıda yazılıyormuş gibi göründüğü bir animasyon izlesinler. Mesaj balonlarınızın görünümünü değiştirin. İster vurgulayarak isterseniz yüksek sesle söyleyin. Dilerseniz fısıldayın.

        136

        GÖRÜNMEZ MÜREKKEP: Gizli bir mesaj veya fotoğraf gönderin, kaydırma hareketiyle içeriği ortaya çıkarın. Tüm ekranı kaplayan animasyonlarla “Doğum Günün Kutlu Olsun!” veya “Tebrikler!” gibi kutlama mesajları gönderin.

        137

        TAPBACK: Ne düşündüğünüzü göstermek için sadece bir dokunuşla altı hızlı yanıttan birini gönderin. Kişisel bir dokunuş ekleyin. Ateş topları, kalp atışları, çizimler ve çok daha fazlasını gönderin. Dilerseniz videoların üzerine çizim bile yapabilirsiniz.

        138

        ÇIKARTMALAR: Mesaj balonlarının üzerine yapıştırın, bir fotoğrafı süsleyin veya başka bir çıkartmanın üstüne yerleştirin. Çıkartmalar, yeni bir özellik olan iMessage için App Store’da. Dokunun, kelimeler emoji’lere dönüşsün. Sözcükleri emoji’lerle değiştirin. Hem de basit bir dokunuşla. Çok smiley bir özellik.

        139

        iMESSAGE UYGULAMALARI: İçerik oluşturmak ve paylaşmak, ödeme yapmak ve çok daha fazlası için sevdiğiniz uygulamalara kolayca erişin. Hem de Mesajlar’dan çıkmak zorunda kalmadan.

        140

        AKILLI ŞEHİR REHBERİ: Akıllı şehir rehberi şimdi daha da akıllı. Harita, gidebileceğiniz yerlere ve en hızlı ulaşım yollarına ilişkin proaktif öneriler sunuyor.

        141

        MÜZİK

        142

        Yeni düzenlemesiyle karşınızda. Basit ve kullanıcı dostu tasarımı, sevdiğiniz şarkıların keyfini çıkarmanızı daha da kolaylaştırıyor. Üstelik şimdi müzik dinlerken şarkı sözlerini de görüntüleyebiliyorsunuz.

        143

        YENİ AKILLI EV UYGULAMASI

        144

        Yepyeni Ev uygulamasıyla ışıkları yakın, kapıların kilidini açın ve hatta panjurlarınızı kaldırın. Dilerseniz tüm bunları aynı anda yapın.

        145

        DOKUNUN VE GÖZ ATIN

        146

        İhtiyacınız olan bilgilere hızla göz atmak için Takvim, Hava Durumu ve Borsa gibi uygulamalarda 3D Touch özelliğini kullanın. iPhone’unuzu kaldırın, uyansın. iPhone’unuzu uyandırmak için onu kaldırmanız yeter. Bildirimleriniz okunmaya hazır halde sizi bekler. Fotoğrafları ve videoları bir dokunuşla görüntülemenizi veya mesajları doğrudan yanıtlamanızı sağlayan zengin bildirimlerle tanışın. Fotoğraflarınızı, içlerinde yer alan kişilere ya da plaj, futbol maçı veya köpek yavrusu gibi öğelere göre arayabilirsiniz.

        147

        ESKİ ANILAR İÇİN YEPYENİ GÖRÜNÜM

        148

        Fotoğraflar uygulaması, hafta sonu gezisi veya bebeğinizin ilk doğum günü gibi değerli anılarınızı yeniden keşfetmenize yardımcı olur. Hatta o değerli anılarınızı harika filmlere dönüştürür.

        149

        BİLGİLERİNİZ GÜVENDE

        150

        Gizliliğiniz her zaman önce gelir. İşte bu yüzden iOS 10, fotoğraflardaki kişileri, nesneleri ve manzaraları belirlemek veya QuickType önerilerini iyileştirmek için aygıt üzerindeki akıllı teknolojilerden yararlanır. Hassas verilerinizi Siri ve Harita gibi hizmetler için Apple ile paylaştığınızda, söz konusu veriler her zaman şifrelenir ve asla kullanıcı profilleri oluşturmak için kullanılmaz.

        151

        iOS 10 SDK, yeni uygulama kategorileri ve özellikler geliştirme olanağı sunan yeni API’lar ve servisler içeriyor. Uygulamalar daha ilgi çekici işlevler sunmak için şimdi Mesajlar, Siri ve Harita’ya kadar genişletilebiliyor. Kullanıcıların merak ettiği konulardan biri ise iOS 10 kaç GB olacak sorusunun yanıtı. Bununla ilgili kesin bir bilgi yok. Ancak bilinen bir şey var ki o da uygulama önbellekleri silinebilecek. Böylelikle uygulama şişmesi sona erecek.

        152

        iOS 10 NASIL YÜKLENİR?

        153

        iOS 10 yayınlandığı zaman; Ayarlar>Genel>Yazılım Güncelleme bölümünden iPhone ve iPad cihazlarınızı güncelleyebilirsiniz. iTunes üzerinden güncellemek için ise iPhone ve iPad’inizi PC’ye bağlamanız ve güncellemeleri denetle demeniz yeterli olacaktır.