Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Hobbitlerin yaşadığı yer bulundu - Teknoloji Haberleri
        REKLAM

        İnsanın evrimsel gelişimi, pekçok buluşa rağmen bilim insanlarınınmerakını uyandırmaya ve gizemini korumaya devam ediyor. Dünya üzerinde bir dönemler yaşamış yeni bir insan türünün keşfi de kesinlikle ilgi çekici.

        2003 yılında Endonezya civarında yaşayan, Yüzüklerin Efendisi filmindeki Hobbit benzeri ve Homo Floresiensis ismi verilen tür hakkında yeni bir bulguya ulaşıldı. Önceleri modern insanlar olan Homo Sapiens'in atası olarak kabul edilen "Dik İnsan" (Homo Erectus) kategorisinde olduğu düşünülen Hobbit ırkının geçmişi çok daha eskiye dayanıyor.

        Avustralya Ulusal Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, Hobbit olarak bilinen türün insandan çok daha önce evrimleştiğini ortaya koyuyor. Hatta varlıklarına dair bir robot resim de oluşturuldu.

        Journal of Human Evolution dergisinde yayımlanan çalışma Homo Floresiensistürünün kökenine dair birkaç popüler teoriyi çürüttü. En başta geleni ise tekil Homo Sapiens mutasyonu olasılığıyla ilgili olanı.

        Hobbitler, günümüzde normal olarak kabul edilen sınırlara göre son derece küçük varlıklar. Yapılan ölçümlere göre boyları 3.5 feet yani 105 cm civarında. Önceleri 18-20 bin yıllık olduğu sanılan Hobbitler yeni bulgulara göre 60 - 100 bin yaş arasında. Görünüşlerine bakılırsa bu yaş aralığı dahi şok edici şekilde genç görünüyor.

        Mağara adamları olarak bilinen Neandertal türüne tropik bir akrabalığı olduğuöngörülen Hobbitler, sanılanın aksine çok daha ilkel bir tür. Hatta Afrika'da milyonlarca yıl önce yaşayanHomo Habilis veya Australopithecus afarensis benzeri oldukları düşünülüyor.

        Bilim insanları haklıysa, bu, insan evrimine dair yapısal düşüncelerde büyük bir kayma anlamına geliyor. Zira ilk insanlar Afrika'dan 2 milyon yıl önce göç etmiş ve Asya boyunca dağılarak okyanustaki Endonezya'nın ücra köşelerine dahi ulaşmış görünüyor.

        Hobbit (Homo Floresiensis) kafatası
        Hobbit (Homo Floresiensis) kafatası

        Hobbitler ortaya çıkana dek bu bölgede, yaklaşık 50 bin yıl öncesine dek sadece Homo Sapiens türünün olduğu zannediliyordu.

        Uzmanlara göre Avustralyalı araştırmacıların çalışması sağlam temellere dayanıyor. Homo Floresiensis türüne ait kalıntılar doğrudan incelenerek,önceki insan türleriyle 133 farklı veri noktasında karşılaştırma yapılmış.

        Hobbit insanların kafatası yapısının Afrika'da bulunan en eski tür olan Homo Habilis ile daha fazla ortak yönünün olmasının bulunması, bir anlamda bu cüce ailenin habilis türünün evrimsel yan soyu olduğu ihtimalini de artırıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ