Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Türkiye, ArGe'ye 9 AB ülkesinden daha fazla yatırım yapıyor - Teknoloji Haberleri

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kamu ve özel sektöre yönelik araştırma geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine 27 AB üyesi ülkeden 9'dan daha fazla kaynak aktardıklarını söyledi. 2003 yılında kamu ve özel sektöre Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'dan yüzde 0.48 pay aktarılırken, bu payın TÜİK'in 2010 yılı rakamlarına göre 2010 yılında yüzde 0.84'e çıktığını söyledi. Bakan Cevdet Yılmaz, 2023 vizyonun Ar-Ge'ye yüzde 3 pay aktarmayı hedeflediklerini kaydetti. Üniversitelere yapılan yatırımların artık karşılığını almak istediklerinin altını çizen Bakan Yılmaz, bilim adamlarının ülkeye katma değer üreten seviyeye gelmesi gerektiğini vurguladı.

        Avrupa Bölgesel Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA)'nin her yıl farklı konu başlıkları çerçevesinde iki kez düzenlediği Agorada Toplantıları'nın 2012 yılına ait ikincisi Samsun'da yapıldı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Hollanda Industriebank LIOF ile EURADA Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Antoine Platen, EURADA Genel Direktörü Christian Saublens, Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye delegasyonu temsilcileri, Belçika, Polonya, İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda ve Finlandiya'nın yanı sıra Avrupa Birliği'nin çeşitli ülkelerinden EURADA Yönetim Kurulu üyeleri, 19 kalkınma ajansı temsilcisi, Türkiye'nin 26 kalkınma ajansının genel sekreterleri, uzman personeli ve bölge kalkınma idarelerinin temsilcileri katıldı.

        Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Agorada Toplantısı'na katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, burada önemli mesajlar verdi. 2023 vizyonuna ilişkin 500 milyar dolarlık ihracata ulaşabilmek için reformlara devam edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Değişime dönüşüme devam etmemiz lazım. Bunu yapmazsak bizi 10 bin dolarlara getiren politikalar, 25 bin dolara da getirir diye düşünürsek, orta gelir tuzağı denilen hadiseye düşmüş oluruz. Uzun süre bu seviyelerde kalmaya mahkum hale geliriz. Buna düşmemek için tartışmamız gereken en önemli unsur, yeni stratejiler ve politikalardır." dedi.

        Kalkınma Bakanı Yılmaz: Bunu yapabilen ülkeler 21. yüzyılda arzu ettikleri noktalar

        Hazırlıklarını sürdürdükleri 10. Kalkınma Planı'nda yenilik ve farklılaşma kavramlarına büyük önem verdiklerini söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: "Yeni dünya şartlarında yaşıyoruz. Geçmişte önemli olan unsurlar, giderek önemini kaybediyor. Gelecekte en çok bilgi, teknoloji ve yenilik öne çıkacak. Bunu yapabilen ülkeler arzu ettikleri noktalara gelebilecek, yapamayanlar geri kalacak. 2014-2020 dönemi için AB, Ar-Ge ve yenilik için 60 milyar euro kaynak ayırdı. Süreci dikkatle izliyor, çok iyi analizler ederek hazırlıklarımızı yapıyoruz. Dünya ile rekabet edebilmek için Türkiye, bilgi, teknoloji ve yeniliğe dayalı bir kalkınma süreci için Ar-Ge ve yeniliğe büyük önem veriyoruz. 2023 yılında kamu yatırımları olarak Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynak, 238 milyon TL. 2012 yılında ise 1.8 milyar TL'ye çıktı. Bu artış katlarla ifade edilmeli. Kamu- üniversite-özel sektöre yönelik ayırdığımız toplam arge yatırım payı ise yüzde 0,48'den yüzde 0,84'e çıkmış. Bu önemli bir sıçrama. Üye olmayan ve küresel krize rağmen Türkiye, 27 AB üyesi 8 -9 ülkeden Ar-Ge'ye daha çok para harcıyor. AB ortalaması yüzde 1,9. Hedefleri yüzde 3. Biz de 2023 vizyonunda yüzde 3 pay aktarmayı hedefliyoruz. Bu hayatımızı orta ve uzun vadede etkileyecek."

        "ÜNİVERSİTELER KATMA DEĞER ÜRETMELİ"

        Özel sektörün Ar-Ge'ye yaptığı yatırımların artırılmasını, aksi halde sadece kamu ve üniversitelerin Ar-Ge yatırımlarıyla bir sonuca varılamayacağının altını çizen Bakan Cevdet Yılmaz, üniversitelerin de artık katma değer üretir hale gelmesini istediklerini aktardı. Bakan Yılmaz, "Üniversitelerimize büyük roller düşüyor. Üniversiteler, sadece eğitim yapılan yerler değil, araştırmanın sonuçlarını katma değere dönüştürmeye katkıda bulunan, yenilik yapan, toplumla, sanayiyle yakın bağlar kurması gereken kurumlardır. Üniversitelerimizin yoğun ilişkiler içinde olması lazım. Gelecek yıl üniversitelere 3.5 milyar TL kamu yatırımı ayırdık. Cari harcamaları saymıyorum. Halkımızın vergileriyle büyük bir fedakarlık yapıyor, kaynaklar ayırıyoruz. Ama bunun karşılığını almamız lazım. Kalkınma ve ekonomide üniversitelerimizin çok yoğun bir şekilde katma değer ürettiği bir ortama geçmemiz lazım. Üniversitelerimiz gelecekte çok önemli bir aktör olacak. Üniversiteleri kalkınmanın lokomotif kurumu olarak görüyorum." ifadelerini kullandı.

        Uluslararası saygınlığa sahip kalkınma ajansı yöneticilerinin deneyimlerini paylaşıp bildiri sunacakları toplantılarda, bölgesel yenilik sistemleri ele alınacak. 'Bölgesel İnovasyon Stratejisinin Uygulanması, Bir Adım Sonrası' başlıklı konferanslarda inovasyonun mekansal ruhu, bölgesel boyut, bölgesel inovasyon sisteminin geliştirilmesi, inovasyon için kanunların düzenlenmesi, bölge içi ve bölgeler arası bilginin akışı ve yayılması, inovasyon politika ve uygulamalarından örnekler, girişimcileri ve firmaları destekleme oturumları gerçekleştirilecek.

        CHA ve AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ