Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Nevruz ve Paskalya umut oldu - Turizm Haberleri

        ANTALYA'ya havayoluyla gelen turist sayısı yılbaşından bu yana geçen yıla göre yüzde 15 düşerken, turizmci umudunu önce İran'daki nevruz tatili, ardından da Hristiyanların Paskalya bayramına bağladı.

        İran'da 21 Mart'ta kutlanan yeni yıl (nevruz bayramı) için tatil, 19 Mart'ta başlıyor ve tatil 23 Mart'a kadar sürüyor. İran'da 31 Mart'ta 'İslam Cumhuriyeti Günü', 1 Nisan'da ise 'Doğa Günü' dolayısıyla resmi tatil yapılıyor. İranlılar 23 Mart'ta sona eren nevruz bayramı ile 31 Mart'taki 'İslam Cumhuriyeti Günü' arasında kalan dönemi de birleştirerek, uzun bir tatile çıkıyor. Ara dönemde özel sektörde çalışanlar tatil yaparken, resmi daireler ise nöbet usulüyle veya düşük kapasiteyle çalışıyor. Dolayısıyla İranlılar 19 Mart'tan 2 Nisan tarihine kadar uzunca bir dönemi tatilde geçiriyor. Bu dönemde yurt dışı tatiline çıkan İranlıların önemli bir kesimi Türkiye'yi tercih ediyor.

        AMBARGO İRAN'DA ETKİLİ OLDU

        İran'dan Türkiye'ye turist getiren Bilban Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Bilban, Batılı ülkelerin uyguladığı ambargonun İran ekonomisini olumsuz etkilediğini, geçen yıl 1300 riyal olan 1 doların bugün 2200 riyale kadar yükselmesi nedeniyle İranlıların ekonomik sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle de daha az İranlının tatile çıktığını söyledi.

        İran'daki nevruz bayramı ile arkasından İslam Cumhuriyeti Günü ve Doğa Günü dolayısıyla İran'dan Adana ve Gaziantep aktarmalı olarak Antalya'ya yönelik uçak seferlerinin arttığına değinen Bilban, 20-26 Mart tarihleri arasında da Azerbaycan'da Bakanlar Kurulu kararıyla tatil ilan edildiğini anımsattı.

        Geçen yıl, İran'dan nevruzda 16 binden fazla turist getirdiklerine dikkat çeken ;Bilban, bu yıl bu rakamı bulamayabileceklerini kaydetti.

        NİSANDA PASKALYA TATİLİ

        Hristiyanların en büyük bayramı sayılan ve İsa'nın dirilişini dile getiren Paskalya tatili de 6 Nisan'da baylayacak ve 9 Nisan'a kadar sürecek. Türk turizmciler için yaz sezonundan önce en büyük hareketlilik Paskalya bayramında yaşanıyor. Başta Almanya olmak üzere çok sayıda Hristiyan turist, Paskalya bayramında Türkiye'ye tatile geliyor.

        Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, İranlıların nevruz bayramının ardından nisan ayında da Paskalya bayramında otellerin doluluk oranlarının artacağını belirterek, yılbaşından bu yana ekside olan turist sayısının yaz sezonunda artışa geçeceğini umduğunu belirtti.

        Çorabatır, Moskova'da 21 Mart'ta Başlayacak MITT Turizm Fuarı'nın ardından Rusya pazarındaki beklentilerin de netleşeceğine dikkat çekerek, "Her ne kadar yılbaşından bu yana ekside olsak da, yaz sezonundaki artışla birlikte, yılın tamamı itibarıyla Antalya'da tatil yapacak turist sayısının tek haneli rakamlarda büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Yılbaşından bu yana yaşanan düşüşün Avrupa'da bu yıl kış mevsiminin önceki yıllara oranla daha soğuk geçmesinden kaynaklandığını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

        TURİST SAYISINDA YÜZDE 15 DÜŞÜŞ

        Antalya'ya 1 Ocak- 15 Mart tarihleri arasında hava yoluyla 417 bin 335 turist geldi. Geçen yıl aynı dönemde Antalya'ya havayoluyla gelen turist sayısının 490 bin 298 olduğu dikkate alındığında bu yıl yüzde 15 oranında düştüğü görülüyor. Antalya'ya bu dönemde hava yoluyla gelen turist sayısı 2010 yılı rakamlarının da yüzde 3.7 gerisinde kaldı. 2010'da Antalya'ya aynı dönemde 433 bin 613 turist gelmişti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ