Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Motor Sporları Formula 1 Son dakika: Formula 1 doktoru Grosjean ölümden döndü! - Motor Sporları Haberleri
        1

        Formula 1 Bahreyn Grand Prix'sinde hafta sonunda Romain Grosjean'ın geçiridği kaza yürekleri ağızlara getirmişti.

        2

        Starttan kısa süre sonra Daniil Kvyat'ın aracıyla temas eden Grosjean, otomobilinin kontrolünü kaybetmiş ve bariyerlere çarpmıştı.

        3

        3. virajın çıkışında yaşanan temasın sonrasında saatte 220 kilometre hızla metal bariyerlere çarpan Grosjean'ın aracı ortadan ikiye bölünmüştü.

        4

        Haas otomobili monokok bariyerleri delerek içeri girmiş ve yakıt deposunun patlaması sonrasında araç alevler içinde kalmıştı. 34 yaşındaki pilot ikiye ayrılan araçtan kendi çabasıyla çıkmayı başarmıştı.

        5

        Sky Sport'a konuşan F1 doktoru Ian Roberts o an yaşananları şöyle anlattı:

        6

        "Çok aşırı kıvılcım vardı ve olay yerine çok tuhaf bir sahne varken gittik. Aracın yarısı yanlış yöne bakarken, bariyerlerin diğer tarafında bir alev yığını vardı. Ardından o noktaya bakarken, Grosjean'ın çıkmaya çalıştığını gördüm."

        7

        "Onu bir şekilde dışarı çıkarmamız gerekiyordu. Oraya yangın tüpü olan hakemi çağırdık. Romain yeteri kadar uzun olduğu için bir yangın tüpü alevleri uzak tutmak için yeterli olacaktı. Bu sayede ona ulaşabildim ve bariyerlerin üzerinden çektim."

        8

        Roberts, Grosjean'ı ambulansa bindirmelerinin ardından onunla tıbbi merkeze giderek kontrol etti: "Ona oturmasını söyledim. Açık bir şekilde çok sarsılmıştı. Kask vizörü şeffaf hale gelmişti, daha doğrusu erimişti. Kaskını çıkarabildim ve her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol ettim.

        9

        "Alevler, duman inhalasyonu, hava yolu sorunları olabilirdi ancak kaskına hiçbir şey gitmemişti. Kaskına da bir göz attık. Ancak klinikte yeniden baktığımızda, hayatını sıkıntıya sokacak bir yara olmadığı için mutluyduk. Gördüğümüz yaralar karşısında onu rahatlatmaya çalıştık."

        10

        "HALO SİSTEMİNİ DESTEKLEMİYORDUM AMA..."

        Hastanede yapılan kontrollerde Grosjean'ın her iki elinde yanıklar olduğu anlaşıldı ancak korkulduğu gibi vücudunda bir kırık olmadığı ortaya çıktı. Grosjean, hastanede Instagram hesabı üzerinden paylaşımda bulundu ve son durumuna dair açıklamalar yaptı:

        11

        "Tüm mesajlarınız için çok teşekkürler. Birkaç sene önce haloyu desteklemiyordum ancak bu Formula 1'e getirdiğimiz en harika şeymiş. O olmasaydı, bugün şu anda sizinle konuşuyor olamazdım. Pistteki ve hastanedeki tüm sağlık ekibine teşekkür ediyorum. Umarım kısa süre içerisinde size nasıl olduğumu belirten mesajlar yazabilirim."

        12

        HALO SİSTEMİ NEDİR?

        2018'de hayatımıza giren 'Halo sistemi' bir çeşit koruyucu düzenlemedir. Formula 1'in zorunlu tutmasıyla tartışmalara neden olmuş 'Halo sistemi' 7 kilogramlık bir parça ile sürücülerin özellikle kafa ve boyun kısımlarının kazalardan minimum zarar görmesini amaçlamaktadır. 7 kilogramlık bir parça, 12 bin kilogramlık ağırlığa dayanabilmektedir.

        13

        DİĞER PİLOTLAR DA ETKİLENDİ

        Bahreyn Grand Prix'sinde Grosjean'ın geçirdiği kaza nedeniyle yarış bir süre durmuş ve pilotlar da kazadan etkilenmişti. Griddeki diğer pilotların açıklamaları şöyleydi:

        14

        SEBASTIAN VETTEL: Bilmiyorum, fotoğraflara pek bakmadım çünkü istemiyordum, ama önemli olan araçtan çıkabilmiş olması; doğrusu nasıl çıktı bilmiyorum, ama tabii ki bariyerlerin öyle bir sorun yaşamaması gerekiyordu.

        15

        "O yüzden araçların eskiden olduğundan daha güvenli olması iyi bir şey, ama bariyerlerin sorun yaşamaması ve aracın o şekilde alev almaması gerekiyor, o şekilde alev almaması için birçok önlem var o yüzden orada ne oldu bilmiyorum. Bu aşamada bir şey demek zor ama önemli olan çıkabilmiş olması.”

        16

        GEORGE RUSSELL: İnanılmaz, Halo orada olmasaydı tamamen farklı bir sonuç olacağına eminim. Ve her şeye rağmen oradan yürüyerek çıkması inanılmazdı. Son birkaç yılda güvenlik çok ilerledi o yüzden sadece minnettar olabiliriz.

        17

        CHARLES LECLERC: Aslında olayı aynamda gördüm, canlı gördüm ve doğrudan telsizimi açtım; telsiz mesajlarımı dinlerseniz çok endişeli olduğumu göreceksiniz ve tabii ki sadece Romain’in iyi olduğuna dair iyi haberleri duymak istedim.

        18

        "Devamında 9. viraja girerken henüz haber alamamıştım ve alevleri de görüyordum o yüzden çok endişelenmeye başladım, ama en azından iyi olduğunu düşünüyorum fakat ne kadar iyi olduğunu bilmiyorum diyebiliriz, iyi olan şey araçtan çıkabilmiş olması. İnanılmaz."

        19

        "Kazayı görürseniz, ben de araçtan çıktığına inanmakta zorlandım; o yüzden araçlardaki güvenliği yapanları tebrik ediyorum."

        20

        PIERRE GASLY: Doğrusu, çok kötüydü. İlk başta ne olduğunu bilmiyorum ve fotoğrafları gördüğümde şok oldum çünkü benim jenerasyonumda daha önce hiç böyle bir şey görmedim. Geçmişte galiba daha sık oluyordu ama çok korkunçtu.

        21

        "Sonrasında Romain’in araçtan çıktığını gördüğümde, onun dışarı çıkmasını gördüğüme gerçekten çok sevindim. Sadece korkunç, bir Formula 1 aracının öyle parçalanabileceğini hiç bilmiyordum, özellikle bariyerlerin içinden geçerken.

        22

        "Halo, özellikle bu durumda işe yaradığını gösterdi. Kırmızı bayraklar sırasında mesaj yoluyla ona sadece iyi bir şekilde toparlanabilmesi dileğimi ilettim ve bence en önemlisi onun iyi olması, galiba birkaç eziği var, bir şey söylemek istemiyorum ama gerçekten görmesi korkunç bir şeydi."

        23

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ