KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

McLaren

McLaren 1963'te Yeni Zelandalı Bruce McLaren (1937-1970) tarafından kurulan Formula 1 takımıdır. McLaren Honda adıyla yarışan takım Scuderia Ferrari'den sonra en başarılı ekiptir. Şu anda McLaren Honda adıyla yarışmaktadır. Bu takım; Formula 1'in yanı sıra Indianapolis 500 Mil Yarışı, Kanada-Amerika Challenge Kupası ve Le Mans 24 Saat Yarışı gibi organizasyonlarda da yer almıştır. Martin Withmarsh tarafından yönetilen takım McLaren Group'un bir kuruluşu olan McLaren Racing tarandan kontrol edilmektedir. 1999 yılında Mercedes takımın %40 hissesini satın almıştır. Ron Dennis ve Mansour Ojjeh'nin %30'ar hissesi bulunmaktadır. McLaren'in 11 sürücüler şampiyonluğu, 8 de markalar şampiyonluğu bulunmaktadır. 2007 yılında suçlu bulundukları casusuluk skandalı nedeniyle tüm puanları silinmiştir.

Takım 1963 yılında Bruce Mclaren tarafından kurulmuş olsa da ilk Formula 1 yarışı 1966 yılında Monako Grand Prix'idir. İlk şampiyonluk 1974'te Emerson Fittipaldi ile gelmiştir. Aynı yıl 1995 yılına kadar sürecek ünlü Marlboro sponsorluğu başlamıştır.

1981 yılında Ron Dennis'in takımı Project 4 ile McLaren'in birleşmesi sonucu bugünkü McLaren takımı ortaya çıkmıştır. Bundan sonra yapılan araçların ismi MP4 ile başlar. Çünkü Marlboro'nun takıma desteği Ron Dennis'in gelmesiyle devam etmiş ve arabanın ismi bundan sonra Marlboro Project 4 olmuştur. 1980'li yılların sonu Formula1 tarihinin efsane yarışlarına sahne olmuştur. İki büyük pilotun, Ayrton Senna ve Alain Prost'un aynı takımda yarışması Formula 1'de bir daha yakalanması zor bir mücadeleye fırsat vermiştir.

Williams Renault takımının güçlenmesiyle zor durumda kalan McLaren takımı Honda'nın motor sağlamaktan vazgeçmesiyle zirveden uzaklaşmıştır. 1995'te Mercedes'le motor anlaşması imzalamasından sonra yeni bir yapılanmaya giren McLaren, başarılı tasarımcı Adrian Newey'i de kadrosuna katarak eski günlerine tekrar dönmüş ve Mika Hakkinen'le 1998-1999 yıllarında şampiyon olmuştur. Ayrıca McLaren şirketi 1994-1998 yılları arasında McLaren F1 isimli bir süperspor otomobil de üretmiştir.

McLaren 2014 yılına büyük değişikliklerle başladı. McLaren Automotive ile ilgilenmek için takım patronluğundan ayrılmış olan Ron Dennis, sezon başı itibarile CEO olarak geri döndü ve MArtin Whitmarsh'ın görevine son verildi.

2015 yılı yeni değişiklikleri beraberinde getirdi. 20 yıllık motor sağlayıcısı Mercedes ile yollarını ayıran McLaren, 1980'lerin sonu ve 1990'ların başında birlikte büyük başarılar elde ettiği Honda ile anlaştı. 2007 sezonunun sonunda takımdan ayrılan Fernando Alonso, Jenson Button'ın takım arkadaşı olarak McLaren'a geri döndü. Kompleks güç ünitesini diğer sağlayıcılardan bir yıl sonra geliştirmeye başlayan Honda'nın da yaşadığı sorunlarla takım 2015 sezonu kış testlerini dayanıklılık problemleri ile geçirdi.

McLaren otomobil modelleri

McLaren M6 GT

McLaren F1

McLaren P1

McLaren 650S

Mclaren Haberleri