Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Son dakika haberi TOGG banttan indi - Otomobil Haberleri

        Yerli otomobil Togg banttan iniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Togg'un üretileceği Togg Gemlik Kampüsü Açılış Töreni'ne katıldı.Tören, üretim robotlarının eşlik ettiği senfoni orkestrasının İstiklal Marşı icrasıyla başladı.

        İşte dakika dakika son gelişmeler...

        CUMHURBAŞKANI ANADOLU KIRMIZISI İLE GELDİ

        Montaj tesisindeki tarihi ana tanıklık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, seri üretim bandından inen Anadolu olarak isimlendirilen kırmızı renkteki C SUV ile tören alanına geldi.

        Beyaz renkli Pamukkale adlı modelin önüne park ederek Türk bayrağı renklerine atıfta bulundu.

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sahnede Togg hissedarları karşıladı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış öncesi Togg Teknoloji Kampüsü’nü gezdi ve test sürüşü yaptı.

        Akıllı özelliklerinin yanında bağlantılı özellikleriyle sürekli internetin içerisinde yer alan Togg, kabin içi kamerasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürüş sırasında fotoğrafını çekti. Cumhurbaşkanı’nın sürüş keyfi, akıllı cihaz tarafından Togg’un Twitter hesabından anlık olarak sosyal medyada paylaşıldı.

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan twitter hesabından yaptığı paylaşımda Anadolu kırmızıyla yaptığı sürüşten fotoğraflar paylaştı. Erdoğan mesajında '' Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin Togg...'' yazdı.

        REKLAM

        C-SEDAN VE C-X COUPE'NİN İLK GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın twitter paylaşımının hemen ardından Togg da bir mesaj yayınladı. Mesajda ''İlk akıllı cihazımız C-SUV’u banttan indirirken, sizi çalışmaları planlarımız doğrultusunda devam eden C-Sedan ve C-X Coupé ile tanıştıralım istedik'' denildi.

        18.15 Togg'un üretileceği Togg Gemlik Kampüsü Açılış Töreni Togg CEO'su Gürcan Karakaş'ın konuşmasıyla başladı. Karakaş zamana karşı yarıştıklarını söyledi.

        Togg’un kilometre taşlarını anlatan Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş Togg’un satış stratejisini ve kullanıcıyla temas yöntemini açıkladı.

        Karakaş, “Küresel rekabette kullanıcıya daha yakın olanlar daha başarılı oluyor. Akıllı cihazlarımızı kullanıcılarımızla doğrudan buluşturacak, satışları doğrudan kendimiz organize edeceğiz. Kullanıcıyı merkeze alan, dijital ve fiziksel deneyimi harmanlayan hibrit bir yapıda hizmet vereceğiz. Amacımız kullanıcılara daha hızlı, daha etkin, daha verimli bir deneyim yaşatmak ve uçtan uca çevrimiçi bir deneyim ile Togg kullanıcısı olmalarına da imkan vermek. Bugün klasik üreticiler dahi yeni nesil elektrikli araçlarını bayi ağı üzerinden satmıyor. Kasım ayında İstanbul’da Zorlu Center’da ilk temas noktamızı açıyoruz. 2023 yılında bu sayı 19’a ulaşacak. Satış sonrası temas noktalarımız ise sabit ve mobil servis noktaları dahil olmak üzere ön sipariş başlayana kadar 7 bölgede 20 noktada hazır olacak.” dedi.

        REKLAM

        “YAKINDA DİJİTAL ÜRÜNLERİMİZİ DE DUYURACAĞIZ”

        Karakaş, bir teknoloji şirketi olarak akıllı cihazın yanı sıra farklı dijital ürünler üzerinde de çalıştıklarını belirterek, “Çok yakında dijital ürünlerimizi de duyurmaya başlayacağız. Mobilite çözümleri, büyük veri, siber güvenlik, fintech, blok zinciri, oyunlaştırma, akıllı şebekeler ve mobilite servisleri gibi stratejik alanlar üzerine yoğunlaşıyoruz. Kullanıcılarımıza, akıllı yaşam, e-cüzdan, uzaktan güncelleme, akıllı bağlantı gibi hizmetler sayesinde kesintisiz bir mobilite deneyimi sunmayı hedefliyoruz” dedi.

        ''YÜZDE 100 MİLLİ PROJEYİZ''

        Karakaş, şöyle devam etti: “Başından beri bir otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktığımızı ifade ettik. Geldiğimiz noktada akıllı cihazımızın etrafında gelişen bir ekosistem kurmayı başardık. Yüzde 100 milli bir projeyiz. Tüm kararlarımızı kendimiz alıyoruz çünkü direksiyonda biz varız. Aynı zamanda yerliyiz. Başlangıçta da ‘Yüzde 51 yerlilik oranı’ dedik, tedarikçilerimizin yüzde 75’ini Türkiye’den seçerek, 51’i yakaladık, üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Günümüzde yerlilik ve milliliği kullandığınız parça sayıları değil, fikri ve sınai mülkiyet haklarının tamamının size ait olması belirliyor. Akıllı cihazımızın kullanıcı odaklı, akıllı, empatik, bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli özelliklerini temsil eden USECASE Mobility® kavramını tüm dünyaya anlatıp tescil ettirdik. Mobilite ekosistemini büyütmek ve yeni teknolojiler geliştirmek için çok değerli iş birliklerine imza attık. Markamızı dünyanın en itibarlı teknoloji platformlarında konumlandırmaya başladık. Aynı çatı altında topladığı fonksiyonları, akıllı ve çevreci özellikleriyle ‘Bir Fabrikadan Daha Fazlası’ olan Togg Teknoloji Kampüsümüz için pandemi de dahil, kar kış demeden 1200 iş ortağıyla çalıştık. Avrupa’nın en temiz boyahanesini kurduk. Küresel rekabet için ülkemizin en iyileri ile dünyanın en iyilerini bir araya getirdiğimiz ekipler oluşturduk.”

        REKLAM

        ''HATCHBACK'TEN VAZGEÇTİK CROSS MODEL HAZIRLAYACAĞIZ''

        Karakaş ''SUV’dan sonra ne var. Sedan, hatchback ve hafif ticari araç olarak kullanılacak seçenekler var. Hachtback yapmaktan vazgeçtik. Cross model hazırlayacağız. 2026’da Cross Coupe geliyor. Bizim hedefimiz merkezi bilgisayarla akıllı cihazın üzerindeki bağlı olduğu merkezi bilgisayar oluşturmak var. Herkesin elinde olmayan bir şey var o da hücre. Çip krizi hücre krizine dönüşecek. Sadece otomobil için değil, yenilenebilir enerji için. 120 ülkeden sorumlu olacak şekilde çözümlerle de bu konuda ilerleyeceğiz. Blokzinciri artık dijital dünyada ödeme sistemleriyle ilgili dijitalleştirilmiş varlıkların bir noktadan diğerine transferi, data, kripto varlık olabilir.'' dedi.

        ''5 AY SONRA TRAFİĞE ÇIKACAK''

        Togg’un kurulduğu ilk günden bu yana geçirdiği aşamaları anlatan filmin ardından konuşan Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1960’larda çok önemli bir fırsatın kaçırılarak, Devrim otomobiline sahip çıkılamadığını belirtti. Hisarcıklıoğlu “Bu sefer 100 yılda bir gelen bu teknolojik dönüşüm fırsatını kaçırmıyoruz. En doğru zamanda, küresel rakiplerimizle başa baş bir yarışa giriyoruz. Bir otomobilden fazlasını üretiyoruz. Togg akıllı cihazlarıyla yarının mobilite dünyasında ‘Biz de varız’ diyoruz. Biz hiçbir zaman pes etmedik. Ortaklarımızla, ekibimizle en iyi bildiğimiz işi yaptık. Yatırım yapmaya, durmadan çalışmaya devam ettik. İlk aracımızla birlikte seri üretime başlıyoruz. Testleri tamamladığımızda, yani yaklaşık 5 ay sonra da Togg araçlarımız trafiğe çıkacak. Tüm milletimize hayırlı olsun. Cumhuriyetimize armağan olsun.”

        REKLAM

        Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg'un geleceğin mobilite ekosistemine yön vereceğini kaydetti. Varank, Togg'un otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje olduğunu belirterek, "Kısaca Togg, kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji. Nasıl ki Togg'a 'bir otomobilden fazlası' diyorsak Togg'u üreteceğimiz tesisimize de 'bir fabrikadan daha fazlası' diyoruz." dedi.

        Bakan Varank, fabrika ile ilgili bilgiler vererek, burasının karbon emisyonunun azaltılması; geri dönüşüm, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye yönelik yenilikçi uygulamalarıyla dünyada fark oluşturacağını söyledi. Varank ''Togg, yerli tedarikçi ağını o kadar genişletti ki ülkemizin dört bir yanında rastgele ziyaret ettiğimiz fabrikalarda dahi Togg'a üretim yapıldığına şahit oluyoruz." dedi.

        REKLAM

        ''TERSİNE BEYİN GÖÇÜNE KATKI SAĞLADI''

        Bakan Varank, elektrikli araçlar alanında henüz başlangıç aşamasındaki tedarik sanayisinin dönüşümüne ve gelişimine Togg'un büyük katkı sağladığını kaydederek, "Togg aynı zamanda yetenekli insan kaynağımızın hayallerini gerçekleştirebileceği, bilgilerini kullanabilecekleri büyük bir platforma dönüştü. Yurt dışında yaşayan. başarılı mühendisleri, tasarımcıları biz ekibimize dahil ettik. Bu manada tersine beyin göçüne de önemli katkılar sağladı." diye konuştu.

        Tüm bu örneklerin Togg'un nasıl yerli ve milli bir proje ve marka olduğunun ayrı ayrı kanıtı olduğunu anlatan Varank, "Bunu ısrarla anlamak istemeyenler de yok değil. Onlar için de kısaca şunu söyleyelim: Togg projesinin direksiyonunda Hans yok, George yok, Ayşe var, Mehmet var, Türkiye var." açıklamasında bulundu.

        Varank, Togg'un Türk milletinin bir numaralı özgüven projelerinden olduğunu kaydederek, "Böyle bir projenin altından kalkabilmek için babayiğitlerin cesareti, verilen destekler, elbette bir yere kadar önemli. Ama bu projenin arkasında güçlü ve sağlam bir irade olmasaydı bu hayal asla gerçeğe dönüşmezdi. O yüzden bu projenin de bu ülkenin de 20 yıldır o sağlam iradeyi gösteren bir tane baş babayiğidi var. O da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan." diye konuştu.

        REKLAM
         TOGG 'un renkleri belli oldu!
        TOGG 'un renkleri belli oldu! Haberi Görüntüle

        ROBOTLAR İSTİKLAL MARŞI'NA EŞLİK ETTİ

        Tören, Togg’un teknoloji ile sanatı birleştiren gösterisiyle başladı. Togg Senfoni Orkestrası, kültürel mirasımızdan ilham alarak geleneksel ile yarının dünyasını bir araya getiren yeni nesil bir sanat performansı ortaya koydu. Gösteride, İstiklal Marşı’nı icra eden 50 kişilik orkestrayı, yeni medya sanatçısı ve ödüllü besteci Mehmet Ünal ile birlikte bir robot yönetirken, üretim bandındaki robotlar da İstiklal Marşı’nın icrasına eşlik etti.

        ZAMAN TÜNELİ

        Açılış kapsamında Togg Teknoloji Kampüsü’nde Togg vizyonunu yansıtan teknoloji köşeleri oluşturuldu. “Bir otomobilden fazlası”, “NFT”, “Akıllı Yaşam” ve “Dün, Bugün, Yarın” köşelerinde Togg’un yeni nesil teknolojilerle kullanıcılarına sunacağı güvenli, hızlı ve çevre dostu ürün ve hizmetleri paylaşıldı. “Dün, Bugün, Yarın” köşesinde üretilmesinin üzerinden 60 yıl geçen "Türkiye'nin ilk yerli otomobili" Devrim, Togg’un C segmentindeki ilk akıllı cihazı olan SUV ve ilk kez CES’te dünya kamuoyuna tanıtılan konsept akıllı cihaz bir arada yer aldı.

        REKLAM

        Togg, kullanıcı odaklı, (user-centric), akıllı (smart), empatik (emphatic), bağlantılı (connected), otonom (autonomous), paylaşımlı (shared) ve elektrikli (electric) olarak tanımladığı özelliklerini temsil eden USE CASE Mobility® kavramını dijital sanatla da ifade ediyor. ‘ABD’de Yaşayan En Etkili Türkler’ arasında yer alan tanınmış siber-fiziksel mimar ve yeni medya sanatçısı Güvenç Özel, Togg için yapay zekâ ile sanatı bir araya getirdi. Güvenç Özel’in ilk olarak CES’te gösterilen “Arayüz” adlı eseri, dünyanın en büyük dijital baskı sanat uygulamalarından biriyle Togg Teknoloji Kampüsü’nde sergileniyor. Davetlilerin büyük ilgi gösterdiği ve Togg Teknoloji Kampüsü’nde 20 metre yüksekliğinde 200 metre genişliğinde toplam 4 bin 200 metrekarelik bir alana uygulanan eser, Togg'un ulaşım, şehircilik ve güncel yaşamla ilgili teknolojik yaklaşımlarını vurguluyor.

         İşte Togg’un yol haritası
        İşte Togg’un yol haritası Haberi Görüntüle

        Aynı zamanda Güvenç Özel’in Contemporary İstanbul’da dünya prömiyerini yapan, dev LED yüzeylerden oluşan enstalasyonu “Spectrum” da açılış için Togg Teknoloji Kampüsü’nde davetlilerle buluştu. Eserin üç farklı öğesi bulunuyor. Denizin üzerinde duran, altı metre genişliğinde, dışı tamamıyla ayna kaplı bir küre figürü, iki boyutlu bir ekran ve küpün üç boyutlu versiyonu. Çalışmada, bu üçlü dizilim sayesinde bir gerçeklik spektrumu yaratılıyor ve fiziksel bir gerçeklik algısından sanal bir gerçeklik algısına yolculuk deneyimi sunuluyor.

        REKLAM
         TOGG CEO'sundan fiyat açıklaması
        TOGG CEO'sundan fiyat açıklaması Haberi Görüntüle

        Devlet erkanının da hazır bulunduğu, çok sayıda davetlinin katıldığı törende, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua okudu. O anları ölümsüzleştiren karede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, eski başbakanlardan Tansu Çiller, MHP lideri Devlet Bahçeli, Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek yer aldı. Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ da Gemlik'teki törene katıldı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ