Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Şike Davası'nda Aziz Yıldırım beraat etti (Şike Davası'nda tüm kararlar açıklandı) - Fenerbahçe Haberleri

        Serdar KULAKSIZ – Hayati ARIGAN – Elif Buse KARĞIN / İSTANBUL

        Şike Davası’nda Fenerbahçe Başkan Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı mahkeme sona erdi. Şike davasında, sanık Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın tüm suçlardan beraatine karar verildi. DVD ve dinleme tapeleri yok hükmünde sayıldı, imha kararı verildi. Şike ve örgüt suçlarından tüm sanıklar beraat etti. Mahkeme, 'şike' sanıklarının tazminat davası açabileceğine karar verdi.

        SON DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen şike davasının duruşması saat 16.00'da başladı. Duruşmaya Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Tayfur Havutçu, Serdal Adalı ve İlhan Ekşioğlu ve Mecnun Otyakmaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanık katıldı.

        Duruşmada söz alan Trabzonspor Kulübü avukatı, "Savcı verdiği mütalaa ile 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı hiçe saymaktadır. 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar, Yargıtay tarafından da onaylanmıştır. Mütaala ile savcı, yüksek yargının kararını bozmuştur. Mütalaa düşündürücüdür" ifadelerini kullandı.

        Aziz Yıldırım, "4 yıl 3 aydır bu mahkeme sürüyor. Onur mücadelesi yapan bir topluluk var burada, yüksek adaletin oluşmasını talep ediyor. Şahsım ve arkadaşlarım adına beraat talep ediyorum" dedi.

        Duruşmada son sözleri sorulan sanıklar beraatlerine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, saat 17:40'ta karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

        YILDIRIM KAFETERYADA BEKLEDİ

        Aziz yıldırım ve beraberindekiler, mahkeme kararını adliyenin kafeteryasında bekledi.

        VE BERAAT KARARI

        Ve mahkemenin başlamasında 4, aradan 2 saat 10 dakika sonra karar açıklandı. Tüm sanıklar için "şike" ve "örgüt kurma" suçlarından kararı verildi. Tüm suçlamalardan beraat verilen sanıklar için tutuklu olanlar hakkında tazminat yolunun açık olduğu kararı alındı. Soruşturma ve dava aşamasında elde edilen DVD ve dinleme tapeleri yok hükmünde sayıldı ve imha kararı verildi.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Buna göre mahkeme heyeti, sanıklar Aykut Aydın, Hakan Karaahmet ve Evren Kımıl'ın, ''konut dokunulmazlığını ihlal'' suçundan 6 bin lira adli para cezasına çaptırılmasına karar verdi. Heyet, sanıklar Özden Tütüncü ve Samet Erdemir'i de ''konut dokunulmazlığını ihlal'' suçundan 6 bin lira adli para cezasına çarptırırken, verilen cezanın ertelenmesine hükmedildi.

        Sanık Selim Kımıl'ı "tehdit" suçundan 1 yıl 8 ay, "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 6 bin lira adli para cezasına çarptıran heyet, sanıklar Abdullah Eker ve Yusuf Turanlı'yı ''ruhsatsız silah taşımak'' suçundan 10 ay hapis cezasına çaptırdı. Heyet, bu iki sanığa verilen bu cezaların da ertelenmesine karar verdi.

        AZİZ YILDIRIM

        Heyet, sanık Aziz Yıldırım'a ''örgüt kurmak'' suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını iptal ederek, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle Yıldırırım'ın beraatine hükmetti.

        Mahkeme heyeti, sanık Yıldırım hakkında Fenerbahçe'nin 2010-2011 sezonunda İBB, Karabük, Ankaragücü ve Sivasspor ile yaptığı maçlarda ''şike'', Trabzonspor-Bursaspor, Eskişehir-Trabzonspor ve Trabzonspor-İBB maçlarında ise ''teşvik primi'' suçlarından verilen 3 yıl 9 aylık hapis cezası ve 1 milyon 312 bin 500 liralık adli para cezasının iptaline karar vererek, bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle Yıldırım'ın beraatine hükmetti.

        Mahkeme heyeti, sanıklar Haldun Şenman ve Özden Arslan'ın ''rüşvet'' suçundan oy çokluğuyla beraatine karar verdi. Üye hakim Hacı İbrahim Gözükara, sanık Şenman ile ilgili Yargıtay'ın bozma kararına uyarak, 3 yıl 4 ay hapis cezasına hükmedilmesi gerektiğini belirterek, çoğunluğun kararına katılmadı.

        Heyet, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu ile Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, Beşiktaş eski teknik direktörü Tayfur Havutçu, eski Beşiktaş Kulübü yöneticisi Serdar Adalı, teknik direktör Bülent Uygun, eski Giresunspor Kulübü Başkanı Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu 25 sanığın da tüm suçlardan beraatine karar verdi. Heyet, dava kapsamında elde edilen özel hayata yönelik DVD ve tapelerin iptaline de hükmetti.

        Heyet, dava kapsamında hapis yatan sanıklara yönelik, tazminat davası açma haklarının bulunduğunu hatırlattı.

        ABDULLAH BAŞAK'A HEDİYE EDİLEN OTOMOBİL İADE EDİLECEK

        Mahkeme heyeti, soruşturma kapsamında Ruken Başak adına kayıtlı olan ve tedbir amaçlı el konulan 34 TY 8602 plakalı Mini Cooper S marka aracın suçun işlenmesiyle elde edilen maddi menfaat olduğu hususunda bir delil elde edilemediğinden ruhsat sahibine iadesine karar verdi.

        Bu arada, beraat kararlarını duyan izleyiciler, sevinç gösterisinde bulundu. Salondan çıkan taraftarlar adliye içinde bir süre slogan attı.

        ŞEKİP MOSTUROĞLU: DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜRLER

        "Bütün Fenerbahçeliler'in gözü aydın olsun. Bütün Fenerbahçe taraftarına şükranlarımı sunuyorum. 4 yıldan daha uzun bir sürede inanılmaz şeyler yaşadık. Emeği geçen, destek olan herkese teşekkürler. Başkanımız Aziz Yıldırım ilk günden beri lider gibi davrandı. Türkiye çok karanlık bir dönemden geçti. En büyük mağduriyeti biz yaşadık. Fenerbahçe taraftarının dik duruşu ve mücadelesi sonucu inanılmazdı. Haklarını bize helal etsinler. İnşallah ileride anılarımızı yazarsak, Metris'te yaşadığımız acılarımıza da yer vereceğiz."

        MAHMUT USLU: KUMPASA KURBAN GİTTİĞİMİZİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK

        "Çok önemli bir karar alındı. Çok net olarak bir kumpasa kurban gittiğimizi bir kez daha gördük. Bu karar bütün Fenerbahçeliler'e armağan olsun. Bir Fenerbahçeli olarak içimiz kan ağladı. Bütün kardeşlerimiz içeride haybeye yatmış. Fenerbahçeliler kulübüne, başkanına ve yöneticilerine sahip çıkmasalar bugünlere gelemezdik. İnşallah kulağımıza küpe olur bu yaşananlar. Elbette acısını çıkaracağız, hesabını soracağız. Tekrardan hepimizin gözü aydın."

        BUGÜNE NASIL GELİNMİŞTİ?

        3 Temmuz 2011'de başlayan soruşturma sonrasında şike iddiaları üzerine dava açılmıştı. Dava sürecinde 1 yıl cezaevinde kalan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 'şike yapmak ve örgüt kurmak' suçundan 6 yıl 3 ay ceza almıştı. Cezanın onanmasının ardından Aziz Yıldırım ile birlikte 6 sanık 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişikliği gerekçe gösterip yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesini talep etmişti. Talebi haklı bulunan Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıktı. Öte yandan yine Yargıtay'ın bozma kararının ardından, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, eski Beşiktaşlı yönetici Serdal Adalı ve Fenerbahçeli yöneticisi Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 31 sanığın yargılandığı dava da bu davayla birleştirilmişti.

        5. DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

        4. DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

        3. DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

        2. DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

        1. DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ