Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Süleyman Turan'ı son yolculuğuna uğurlayan Kadir İnanır: Bir gün benim için de gelirseniz çok sevinirim - Magazin haberleri 2019
        1

        İHA'nın haberine göre; geçirdiği kalp krizi nedeniyle 83 yaşında hayatını kaybeden Yeşilçam’ın usta isimlerinden Süleyman Turan, Şakirin Camii'nde düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı. Turan’ın Türk bayrağına sarılı tabutu musalla taşına konuldu.

        2

        Cenazeye Turan’ın kızı Beliz Turan’ın yanı sıra Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Kerem Alışık, Kadir İnanır, Ediz Hun, Nuri Alço, Menderes Samancılar, Şevket Çoruh, İlyas Salman, Yusuf Sezgin, Serdar Gökhan, Melih Çardak gibi ünlü isimler ile çok sayıda kişi katıldı. Beliz Turan, babasının tabutuna gözyaşları içerisinde çiçek bıraktı.

        3

        "BÜYÜK BİR KAYIPTIR"

        Cenazeye katılan Ediz Hun, “Bildiğiniz gibi biz beraber sinemaya girdik 63 senesinde. Hep birlikte olduk. Çok samimi, sevecen, esprili bir insandı. Sanat kabiliyeti de çok yüksekti. Büyük bir kayıptır. Mekanı cennet olsun. Kibar ve nazik birisiydi. Benim çok yakınımdı. Ailemi tanıyor, çocuklarımı tanıyor. Zor kontrol edebiliyoruz şu anda kendimizi. Büyük bir acı bizler için. 57 senedir beraberdik” şeklinde konuştu.

        4

        "TÜRK SİNEMASININ BAŞI SAĞ OLSUN"

        Nuri Alço, “Türk sinemasının başı sağ olsun. Çok karakterli, şahsiyetli ve düzgün, devamlı şaka yapmayı seven birisiydi. Festivallerde hepimizin güneşiydi. Allah toprağını bol etsin. Güzel şekilde uğurluyoruz onu. Allah herkese böyle ölüm nasip etsin” dedi.

        5

        "ALLAH RAHMET EYLESİN"

        Orhan Gencebay, “Dünyadaki görevini fazlasıyla yaptı. Allah rahmet eylesin, başımız sağ olsun” dedi.

        6

        "BU HAYATIN GERÇEĞİ"

        Kadir İnanır ise şu ifadeleri kullandı:

        Bu hayatın gerçeği. Kaçınılmaz bir gerçek bu. Bütün insanlığın sonunda geleceği yer burası. Burada aslolan bu dünyadan giderken arkanızda büyük bir saygınlık, büyük bir sevgi, büyük bir ilgi, büyük işler bırakmış olmanız gerekiyor. Hayatın bence anlamı bu. Yoksa nasıl olsa ben de öleceğim deyip yaşadığın dünyanın gerçeklerine duyarsız kalarak, hiçbir konuyla ilgilenmeden sadece kendini düşünerek, yaşadığı toplumun sıkıntılarını paylaşmadan onların ortadan kalkması için verilen mücadelelerde ön sıralarda olmadan özellikle iyi insan ama daha önemlisi sanatçı kimliğine kavuşmanız mümkün değil. Süleyman kardeşimiz çok hassas bir insan olduğu için yaşadığı olaylardan büyük üzüntü duyarak gitti.

        7

        "BİR GÜN BENİM İÇİN DE GELİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM"

        Kendi karakteri ve kişiliği olarak çok tepki göstermeyen bir insandı. O bir karakter ve tercih meselesi. Bütün yaşayan insanlara özellikle sanatçılara, sanatı insanlar için yaptıklarını, onları aydınlatmak için üstün bir gayretle çalışmalarını toplumun yaşadığı bütün acıları yürekten paylaşmalarını diliyorum. Yoksa asla saygın olarak bu dünyadan gidemezsiniz. Gerçek bu, kaçınılmaz. Bir gün benim için de gelirseniz çok sevinirim.

        8

        Cenaze, öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

        9

        SÜLEYMAN TURAN KİMDİR?

        Sanat hayatına tiyatro ile başlayan Süleyman Turan, bir dönem dergi ressamı olarak çalıştı. Filmlerin dışında uzun zaman karikatür ve resim yaptı. Çizimleri uzun zaman “Akbaba” dergisinde yayımlandı. Afişler, kitap kapakları hazırladı. Senaryolarını da kendisinin yazdığı çizgi roman ressamlığına devam etti.

        10

        1963 yılında bir derginin açtığı yarışmayı kazanarak sinemada yer aldı. Genellikle 'esas oğlan'ın sadık dostu rollerinde, sevecen tiplemesiyle başarılı olup beğeni kazanmıştır. Süleyman Turan, üç film senaryosu yazmış, çeşitli sinema filmleri ve dizilerde rol almıştır.

        11

        Süleyman Turan 19 Kasım 1936 yılında İstanbul’un Kadıköy semtinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kadıköy’de tamamladı. Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümüne başladı. Üçüncü sınıfta okulu bırakarak askere gitti. Gönüllü olarak Kore Savaşı’na katıldı. NATO askerleri arasında düzenlenen tiyatro yarışmasında birincilik kazandı.

        12

        1963 yılında Ses dergisinin düzenlediği yarışmayı kazanarak Sayın Bayan (1963) filmi ile sinemaya adım attı. 1971 senesinde Yılmaz Güney’in yönettiği Yarın Son Gündür filmindeki rolü ile 9. Antalya Film Şenliği’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Bir sene sonra Güllü (1972) filmindeki performansı ile Antalya Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Yeşilçam’ın darboğaza girdiği yıllarda dergi ressamlığı yaptı. Karikatürleri Akbaba adlı mizah dergisinde uzun süre yayınlandı.

        13

        On beş yıl boyunca Sabah gazetesinde çizgi roman çizdi. 2003 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali tarafından Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü. Çeşitli televizyon dizilerinde rol alan Turan, son olarak Cemal Şan’ın Sonsuz (2009) filminde oynadı.

        14

        1963 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmayı kazanarak sinemaya adım attı. Aynı yarışmada o yıl Ajda Pekkan ve Ediz Hun birinci seçilerek sinemaya adım atmışlardır. Bu sırada Kemal filmdeki bir yetkili onun soyadını çok uzun bulur ve Başturan’ı Turan olarak değiştirir. “Sayın Bayan” filmi ile Türk sinemasına adım atar.

        15

        Oldukça küçük bir roldür bu. Sonraki filmi “Koçum Benim”’de ise koca bir rolü vardır. Bu filmde Türk sinemasının kralı Ayhan Işık ile beraber oynar. Genellikle ‘esas oğlan’ın sadık dostu rollerinde, sevecen tiplemesiyle başarılı olup beğeni kazanmıştır.

        16

        1970 senesinde “Dikkat Kan Aranıyor” adlı filmde Ekrem Bora ile rolleri paylaşmış, akıl hastanesinden kaçan deli rolü ile olağanüstü bir performans göstermiştir. 1971 senesinde Yılmaz Güney ile “Yarın Son Gündür” adlı filmi çevirir. Bu filmdeki rolü ile de 9. Antalya Film Şenliğinde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alır. 1972 yılında Antalya Film Festivalinde, “Güllü” ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerini almıştır.

        17

        70′li yıllarda Türk sineması birkaç sene sinemadan uzaklaşarak çizgi-roman ve senaryo yazarlığı yaptı. Bu sırada TRT’den gelen bir teklifi değerlendirir ve sesli çekilen ilk dizi filmlerden biri olan “Sarıpınar 1914″ de oynar.

        18

        Üç tane de film senaryosu yazmıştır. Bunlar; Dönme Dolap (Sinema Filmi)1983, Baş Belası (Sinema Filmi)1982, Sevgili Dayım (Sinema Filmi)1977 filmleridir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ